Ekonomi Kışlıklar el yakacak!

Kışlıklar el yakacak!

07.09.2011 - 12:44 | Son Güncellenme:

Dünyanın en büyük yün üreticisi olan Avustralya'daki seller hazırgiyimciyi vurdu. Kışlık kıyafetlere yüzde 25 zam yolda...

Kışlıklar el yakacak

Dünyanın yeni bir krizi daha oldu. Avustralya’da birbiri ardına yaşanan sel felaketleri nedeniyle yün krizi çıktı. Dünyanın en büyük yün üreticisi Avustralya’daki felaketler nedeniyle ülkeler yün bulamazken, fiyatlar 30 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Artan yün fiyatları nedeniyle de bu yıl kışlık ürünler el yakacak. Özellikle takım elbise ve palto üretimi yapan hazırgiyim firmaları geçen yıl kilogramını 10 dolardan aldıkları yünün fiyatının bu yıl 15 doların üstüne çıkması ve üstüne yükselen döviz fiyatları eklenince yüzde 20-25 arasında zam yapmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin, “Bu artışların kış sezonunda ürünlere zam olarak yansımaması mümkün değil. Artışların kışlık yünlü ürünlere yüzde 20-30 oranında yansımasını bekliyoruz. Özellikle takım elbise, mont ve kaban üreten firmalar çok etkilenecek” dedi. Takım elbise başta Kışlık yünlü ürünlere zam yapmaya hazırlanan firmalardan biri de Sarar. Sarar Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, “Sadece yün fiyatları değil dolar ve euroda da ciddi yükselme var. Bunlar bizim fiyatlarımıza kış sezonunda yüzde 15-20 arasında zam olarak yansıyacak. Çünkü ürünlerimizin büyük bir kısmında Avustralya yününü kullanıyoruz. Bu da özellikle yüzde 100 yünlü kumaştan yaptığımız takım elbiselerde yaklaşık yüzde 15’lik fiyat artışı demek” diye konuştu.

Süvari Giyim Başkanı Ahmet Coşkun, yünlü kumaşlara gelen fiyat artışından sonra alternatif ürünlere yöneldiklerini söyledi. Coşkun, şunları söyledi: “Alternatif olarak ipek kumaşlar kullanmaya başladık” açıklamasını yaptı.