Ekonomi KOÇ’A ELVEDA...

KOÇ’A ELVEDA...

25.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mustafa Koç, dün ebediyete uğurlandı. Tabutu Osmanlı sancağına sarıldı, başında seymenler nöbet tuttu. Koç, ailesi ve binlerce seveninin katıldığı törenin ardından dedesi Vehbi Koç’un yanında toprağa verildi. Koç Holding’in Nakkaştepe’deki merkezinde düzenlenen veda töreninde Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu Mustafa Koç'un vasiyet gibi hayalini anlattı.

KOÇ’A ELVEDA...

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, dün son yolculuğuna iş, sanat, spor ve siyaset dünyasının geniş katılımıyla uğurlandı.

Haberin Devamı

Tabutunun üzerine, geçmişte dedesi Vehbi Koç ve halası Sevgi Gönül’ün tabutunu da saran Osmanlı Sancağı örtülen Koç, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camisi’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki aile kabristanında dedesi Vehbi Koç’un yanına defnedildi.

Koç’un cenazesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi de katıldı.

Geçirdiği kalp krizi sonucu 21 Ocak’ta hayata veda eden Mustafa Koç dün son yolculuğuna uğurlandı. Koç için ilk tören sabah saatlerinde Üsküdar’daki Koç Holding binasında yapıldı.

Basına kapalı gerçekleşen törene Koç’un ailesi, akrabaları ve çalışanları katıldı. Buradaki törenin ardından Koç’un cenazesi Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camisi’ne götürüldü.

Haberin Devamı

Kırmızı Osmanlı sancağı

Kardeşleri Ali Koç ve Ömer Koç’un omuzlarında getirilen Koç’un tabutunun üzerine merhum Vehbi Koç ile kızı Sevgi Gönül’ün cenazelerinde de kullanılan, Sadberk Hanım Müzesi’nde muhafaza edilen, aileye ait Osmanlı Sancağı örtüldü.

Kırmızı renkli sancağın üzerinde “Hak ve gerçek olan kainatin sahibi Allah’tan başka ilah yoktur. Güvenilir ve sözüne sadık Muhammed onun elçisidir” yazdığı belirtildi.

Başında seymenlerin nöbet tuttuğu tabutun yanına Koç’un eşi, çocukları, ailesi ve Koç topluluğunun adlarının yazdığı çelenklerle, fotoğrafı konuldu. Ayrıca tabutun yanına iliştirilen Fenerbahçe flaması dikkat çekti.

KOÇ’A ELVEDA...


Koç’un üzerinde Fenerbahçe flaması da olan tabutu başında holdingin temellerinin atıldığı Ankara’nın seymenleri nöbet tuttu.

Özel atkı yapıldı

Cami avlusunda kurulan çadırda, Koç’un babası Rahmi Koç, annesi Çiğdem Simavi, kardeşleri Ali ve Ömer Koç, eşi Caroline Koç ve kızları Esra ile Aylin Koç taziyeleri kabul etti.

Cenazenin yanına ise sadece Koç ailesi ve protokol alınırken, cami içine kurulan dev ekranlarla cenazeye katılanların taziyeyi ve cenaze namazı izlemesi sağlandı. Cenazenin camiden çıkarılmasının ardından ise dev ekranlara Mustafa Koç’un fotoğrafı yansıtıldı. Koç’un yakınlarının boynunda, üzerinde Mustafa Koç’un resminin bulunduğu “Seni unutmayacağız Mustafa Koç” yazılı atkılar dikkati çekti. Törenin ardından, Koç’un tabutunu, kardeşleri Ali ve Ömer Koç ile Ankara Kulübü Seymenleri cenaze aracına kadar taşıdı.

KOÇ’A ELVEDA...


Necip Fazıl şiiri

Haberin Devamı

Koç ailesi ve sevenlerinin eşlik ettiği konvoyla Zincirlikuyu Mezarlığı’na getirilen Mustafa Koç’un naaşı, dedesi merhum Vehbi Koç’un mezarının yanına defnedildi.

Koç, dualarla toprağa verilirken aile üyeleri ve ailenin yakınları kabristanın içerisindeki boşluklarda Kur’an-ı Kerim tilavetini dinledi.

Avrupa yakasında zaman zaman hızlanan kar yağışı ve soğuk havaya rağmen Koç’un defin törenine yoğun katılım oldu. Kur’an-ı Kerim okuyarak Arapça ve Türkçe dualar eden görevli imam Fatih Savaş, dua sonunda Necip Fazıl Kısakürek’in “Ölüm Güzel Şey” isimli şiirinden alıntı yaptı. Şiirin duada yer alan kısmı şöyle:

Haberin Devamı

“Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber... Hiç güzel olmasaydı ölür müydü peygamber? Öleceğiz müjdeler olsun, müjdeler olsun! Ölümü de öldüren Rabb’e secdeler olsun! Kapı kapı, yolun son kapısı ölümse; her kapıda ağlayıp o kapıda gülümse! O demdeki, perdeler kalkar, perdeler iner, Azrail’e hoş geldin, diyebilmekte hüner...”

KOÇ’A ELVEDA...


‘Allah her aileye böyle çocuklar nasip etsin’

Koç’un cenaze törenine katılan Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören, Koç ailesini 1976 yılından bu yana tanıdığını belirterek, “Allah her aileye böyle çocuklar nasip etsin. Ülkemiz çok değerli bir insanı erken kaybetti. Babadan dededen gelen tecrübeleri taşıyacak çocuk yetişmiyor. İnşallah bunlar çoğalır, ülkemiz çok iyi bir yere gelir. Ülkenin çok kalabalığa ihtiyacı hem var, hem yok ama akıllı, aileleri devam ettiren, kaideleri yürüten gençliğe ve iş adamına ihtiyacımız var. Türk toplumunun ve Türk sanayisinin başı sağolsun” dedi. Cenaze törenine, Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay ve Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Demirören de katıldı.

KOÇ’A ELVEDA...
‘Mavi gözlü güler yüzlü’

Haberin Devamı

Anadolu yakasında zaman zaman etkili olan kar yağışı ve soğuk havaya rağmen cenazeye binlerce kişi katıldı. Cami avlusunda erken saatlerden itibaren bir araya gelen kalabalık, taziye çadırının önünde uzun bir kuyruk oluşturdu.

Koç Holding şirketlerinde çalışanlar Koç’u, son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Bazı çalışanların ellerindeki “Mavi gözlü, güler yüzlü patron” yazılı pankartlar dikkat çekti.

Törene, Koç ailesinin yanı sıra, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, eski başbakanlar Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit, iş dünyasından Güler Sabancı, Ahmet Nazif Zorlu, Yılmaz Ulusoy, Ali Kibar, Hüsnü Özyeğin, Aydın Doğan da katıldı.

KOÇ’A ELVEDA...


Yıl 2003. Mustafa Koç halası Sevgi Gönül’ün Osmanlı sancağına sarılı tabutu önünde.

İlk cenaze

Yıkılıp yeniden inşa edilen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camisi’nde düzenlenen ilk cenaze töreni Mustafa Koç’unki oldu. Cenaze namazını kıldıran İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, “Koç ailesi için Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin özel bir anlamı var. Onlar, özellikle Ramazan aylarında burada iftar verirler. Bu vesileyle Mustafa Koç, burada sık sık bulunurdu” dedi.

KOÇ’A ELVEDA...

Vasiyet gibi bir hayal...

Koç Holding’in Nakkaştepe’deki merkezinde düzenlenen veda töreninde Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Her vefat erkendir ancak Mustafa Bey’in bu ayrılışı çok zamansız oldu” dedi. Üst düzey yöneticiler toplantısında merhum Mustafa Koç’un kendi hayallerinden bahsettiğini dile getiren Çakıroğlu, Koç’un bu hayalini şu sözlerle dile getirdiğini kaydetti:

“Vehbi Bey’in hayali ile topluluğumuz, holdingimiz kuruldu, Rahmi Bey’in hayalleri ile topluluğumuz büyüdü, yeni ortaklıklar gerçekleştirdi ve dışa açılmaya başladı. Benim hayalim de rakiplerle arayı açmaktı. Sizlerin liderliği, ekiplerinizin katkısı ile bu hayalleri bir bir gerçekleştirdik. Sizlerle bundan sonraki hayalimi paylaşmak istiyorum; uluslararası arenada çok daha büyük başarılar gerçekleştirmek. Yurt içindeki uzun vadeli liderliğimizi yurt dışına taşımak. Portföyümüzü küresel arenada faaliyet gösteren şirketler ve organizasyonlarla desteklemek.”

Çakıroğlu, “Merhum Mustafa Koç ile en son Amerika seyahatimizi de potansiyel yatırımları değerlendirmek üzere yapmıştık” dedi.

KOÇ’A ELVEDA...