Ekonomi Koç, enerjiyle büyüyecek

Koç, enerjiyle büyüyecek

07.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Koç, enerjiyle büyüyecek

Koç, enerjiyle büyüyecek


Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, hükümetin enflasyonu düşürmede en uygun yöntemi benimsediğini ve başarılı sonuç aldığını bildirdi. Koç Topluluğu ile Sönmez Holding tarafından ortaklaşa yapılan ENTEK doğalgaz santralının açılışı için Bursaïda bulunan Koç, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, hükümetin programında başarılı olduğunu, işçi, memur ve çiftçi kesiminden gelen tepkilerin "normal" sayılması gerektiğini söyledi.
Enflasyonun indirilmesi için iki yöntem olduğunu, israil, Brezilya ve Arjantinïin "bıçak gibi keserek" önlediğini, Türkiyeïnin "gemiyi batırmadan indirmeye çalıştığını" kaydeden Koç, "Hükümet kararlı, istikrarlı, isabetli. . . Dediği yere de geldi. Sonuçtan Cotarelli de Dünya Bankası da gayet memnun. iyi yolda gidiyorlar" dedi.
Enflasyon rakamlarındaki düşüşün olumlu olduğunu ifade eden Koç, ancak metal ile tekstil işkollarında binlerce işçiyi kapsayan sözleşme sürecinin yaklaşması nedeniyle durumun "kritik" hale geldiğinin altını çizdi. Hükümetin sözleşme sürecine müdahele etmesi ve hedeflenen enflasyon oranlarının kollanmasını isteyen Koç, şunları söyledi: "Enflasyon düşüyor. Ama inşallah toplu iş sözleşmelerinde öngörülen enflasyon oranlarına uyulur. Hükümetin sözleşmelerde ağırlığını koyması ve düşünülen enflasyon oranlarında zam verilmesi lazım. "

Nükleer enerji ve doğalgaz

Koç, bir soru üzerine, nükleer santralların dünyada hala kullanıldığını, Almanya ve bazı batılı ülkelerde "tazyikle" vazgeçme kararı alındığını vurguladı. Almanyaïnın nükleer santralları 20 yılda kapatma kararı aldığını anımsatan Koç, şöyle devam etti: "(20 senede ya deve ölür, ya padişah, ya ben) demişler. O politik bir karar. Almanya devam edecek. Getirisinin, götürüsünün hesabını iyi yapmak lazım. Biz çok geç kaldık. Hükümet 2,5 sene önce karar verdi, şimdi Bakanlar Kurulu ucu açık bir süre için erteledi. "
Koç, Türkmen doğalgazı ile Bakü-Ceyhan projelerinin Türkiyeïnin kararı ile olabilecek şeyler olmadığını, örneğin ABDïnin herhangi bir şekilde iranïdan geçecek bir hat istemediğini, Türkiye için en uygun çözümün Irak olduğunu belirtti. Rahmi Koç, "Irak alternatifi bizim için en uygun ve ekonomik olanı. Ancak, Irakïa BM ambargosu var" dedi.