Ekonomi Koç Holding’den 2.3 milyar TL kâr

Koç Holding’den 2.3 milyar TL kâr

09.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Koç Holding 2012 yılı net kârını yüzde 9 artışla 2.31 milyar TL’ye taşıdı. CEO Turgay Durak, büyüme odaklı yatırımlara devam ettiklerini belirterek, “2013’te 6.8 milyar TL kombine yatırım planlıyoruz” dedi

Koç Holding’den 2.3 milyar TL kâr

Koç Holding’in 2012 yılı net kârı satışlardaki güçlü büyümeyle birlikte yüzde 9 artışla 2.31 milyar TL olarak gerçekleşti.
Koç Holding CEO’su Turgay Durak, 2012 yılı finansal sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasında, pazardaki olumsuz ekonomik konjonktüre karşın, büyüme odaklı yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerini belirterek, “2012’de toplam 4.9 milyar TL’lik rekor düzeyde kombine yatırım gerçekleştirdik. 2013’te ise 6.8 milyar TL kombine yatırım planlıyoruz. Hedefimiz her zaman kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanarak ülkemiz ve paydaşlarımız için sürekli ve yüksek getirili yatırımlara dönüştürebilmektir” dedi.
Koç Holding’in 2012 yılı satış gelirleri de geçen yıla göre yüzde 12 artışla 77.5 milyar TL’ye yükseldi. Koç Holding’in gelirlerinin 53.3 milyar lirası holding gelirlerinin yüzde 63’ünü oluşturan enerji sektöründen gelirken 10.5 milyar lirası dayanıklı tüketim, 9.8 milyar lirası otomotiv, 7.3 milyar lirası finans, 3.9 milyar lirası da diğer sektörlerden geldi.
Koç Holding’in iştirakleri arasında enerji sektöründe Tüpraş, Aygaz, finans alanında Yapı Kredi Bankası, dayanıklı tüketim mallarında Arçelik, otomotivde Ford Otosan, Tofaş, Türk Traktör, Otokar ve gıdada Tat Konserve bulunuyor.

Haberin Devamı

‘Türkiye yüzde 4.5 büyür’
Turgay Durak, “2012 yılı, Türkiye’de hızlı büyüme dinamiklerini yavaşlatmaya yönelik ekonomik tedbirlerin, yurt dışında ise finansal piyasalarda süregelen belirsizliklerin damga vurduğu bir yıl oldu. 2013 yılında büyüme dinamiklerinin tekrar hız kazanmasını ve Türkiye’de yüzde 4.5 dolaylarında bir büyüme gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.
Koç Topluluğu’nun ihracat pazarlarını çeşitlendirmeye devam ettiğini açıklayan Durak, “Bu politikalarımız sonucunda, ülkemizin en fazla ihracat yapan 10 şirketinden 4’üne sahip olan topluluğumuz 2012 yılında da kombine yurtdışı satış gelirlerini dolar bazında yüzde 11 artırmayı başardı” diye konuştu.
Koç Topluluğu şirketlerinin, ihracat pazarlarındaki gücünü de 2012 yılında koruduğuna dikkat çeken Durak, topluluk şirketlerinin 2012 yılında Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 10’unu gerçekleştirdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

OTODA YÜZDE 27 PAZAR PAYI

Koç Holding’in 2012’deki büyümesinin, liderliklerini daha da pekiştirdiğini vurgulayan Turgay Durak, “Otomotivde daralan yurtiçi pazara karşın tartışmasız liderliğimizi yüzde 27 pazar payı ile devam ettirdik. Ford Otosan ve Tofaş, önemli üretim üsleri olma özelliklerini pekiştirirken, Otokar’ın hem yurdumuz ve topluluğumuz için stratejik öneme sahip milli tank projesi Altay’ın ilk prototiplerini izlemenin gururunu yaşadık” dedi.
Durak, Arçelik’in, 2012’de Batı Avrupa’da pazar payını yüzde 7.1’e çıkartarak tüm Avrupa’da ciro bazında üçüncü sıraya yükseldiğini söyledi. 2011 sonunda Güney Afrika’da satın alınan Defy şirketinin entegrasyonu tamamlanırken, yeni üretim hatları için yaklaşık 24 milyon dolar yatırım yapıldığını belirten Durak, “Ayrıca Ukrayna ve Mısır’da birer satış şirketi kuruldu” diye konuştu. Durak Yapı Kredi’nin ise TL cinsinden kredilerde, mevduat hacminde ve temel bankacılık gelirlerinde sektör ortalamasının üzerinde büyüme gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

Sanat müzesi ve Model Okul

Vehbi Koç Vakfı’nın açmayı planladığı çağdaş sanat müzesi projesinde önemli yol katedildiğini vurgulayan Durak, “Müzemiz İstanbul’a önemli katkı sağlayacak” dedi. 2012’de Vehbi Koç Vakfı’nın şekillenen bir başka projesinin ise ‘Model Okul’ olduğuna dikkati çeken Durak, yenilikçi eğitim ortamları ve pedagojik yaklaşımlar sunacak olan bu okulun mimari projeleri için eğitim tesisleri alanında tanınmış ABD’li Canon Design ile anlaşma imzalandığını ifade etti.