Ekonomi Kod yazmak artık çocuk oyuncağı!

Kod yazmak artık çocuk oyuncağı!

18.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Pek çok kurum okulların yarıyıl tatilini fırsat bilerek ‘kod yazma’ eğitimleri düzenliyor. Hepsi ücretsiz. Hepsi de çocukların yaşına göre renkli ve oyun şeklinde. Minik parmaklar geleceğin Gates’i, Zuckerberg’i olma yolunda

Kod yazmak artık çocuk oyuncağı

Günümüzde artık her şeyin katmadeğeri yazılımdan geçiyor. Bilgisayarların çalışmasını sağlayan programlar, internet siteleri, her geçen gün sayıları artan mobil aplikasyonların hepsi aslında birer ‘kod’ ürünü. Yani hepsi birer yazılım dili olan kodlamaya ihtiyaç duyuyor.

Haberin Devamı

Yazılımın dili olan ‘kod’ları ise çocukluktan öğrenmek çok büyük artı sağlıyor. Zaten çocuklar teknoloji ve bilimle çok ilgili. Daha küçükken onların bilgisayar ve yazılım konusundaki yeteneklerini açığa çıkarmak mümkün. Bilgisayara meraklı çocukların yaratıcılıkları geliştirilebilir. Bu durumu gören pek çok kurum okullların yarıyıl tatilini fırsat bilerek ‘kod yazma’ eğitimleri düzenliyor. Hepsi ücretsiz. Hepsi de çocukların yaşına göre renkli ve oyun şeklinde eğitim sistemine sahip. Sizin çocuğunuzun minik parmaklarından geleceğin Bill Gates’i, Mark Zuckerberg’i neden çıkmasın?

Tamamen gönüllü ve ücretsiz

CoderDojo: Gönüllülük esasıyla 6-17 yaş arasındaki çocuk ve gençlere bilgisayar kodu yazmayı, basit programlar yapmayı öğreten bir platform. Geleceğin dilini geleceğin nesline öğretme misyonu taşıyor. İrlanda çıkışlı bir sosyal girişim. Tamamen gönüllülerle ve ücretsiz yapılan derslerle ilerleyen bu hareket hızla büyüyor. Bugün 27 ülkede 220’den fazla CoderDojo organizasyonu var ve nihayet Türkiye de onlardan biri.
Stage-Co’nun organizasyonu ile Türkiye’de de başlayan CoderDojo, 6-17 yaş arası meraklı çocuklar ve gençlere bilgisayar kodu yazmayı, basit programlar yapmayı, yaşlarına uygun ve eğlenceli şekilde öğreten bir sosyal harekettir.
CoderDojo’larda eğitim almak isteyen bir çocuğunuz varsa ya da Dojo’larda ders veren Ninjalardan biri olmak isterseniz, bizimle temasa geçin.
CoderDojo buluşmalarına gelen çocukların, öncelikle her buluşma için kayıt yaptırmış olmaları ve yanlarında muhakkak bir laptop getirmeleri gerekiyor. Derslere başlamak için gelmeden önce: http://scratch.mit.edu/ websitesine gidip hesap açılması çok faydalı. CoderDojo, bir kurs ya da sertifikalı eğitim veren bir kurum değil. Tamamen gönüllülerden oluşan, ücretsiz ve iyi niyet mekanizması ile işleyen bir atölye buluşması.
25 ilden katılım mümkün
Minik Parmaklar: Finansbank, Microsoft Türkiye ve Habitat ortaklığıyla ‘Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor’ projesi Türkiye’de hayata geçiyor. Proje kapsamında Türkiye’nin 22 ilinde verilecek eğitimlerle teknolojiyle iç içe nesil yetiştirilmesi hedefleniyor. Bu eğitime 8-12 yaş aralığındaki çocuklar başvurabiliyor. İki grup bulunuyor. Birincisi 25-29 Ocak 2016 Saat 09.00-12.00 saatleri veya 25-29 Ocak 2016 Saat 14.00-17.00.
Kontenjan 25 kişiyle sınırlı. Proje illeri ise şöyle: Adıyaman, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kütahya, Rize, Samsun, Siirt, Şanlıurfa, Tokat, Van. Projeyle çocukların analitik düşünmelerine katkı sağlayarak kod okuryazarlığı bilincinin yayılması hedefleniyor.
Projeye eğitmen olarak katılacaklar da da sivil toplum kuruluşları, öğrenci kulüpleri, gençlik meclisleri gibi gençlik çalışmalarında bulunan kurumlarda yer alan veya gönüllü proje eğitmeni olma motivasyonuna sahip 15-30 yaşları arasındaki gençlerin de eğitmen eğitimine başvurabiliyor.
İstanbul için kod vakti!
İBB: İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Gençlik Meclisi’nin şehir genelinde 7-12 yaş grubu çocuklara yönelik hayata geçirdiği ‘Coding İstanbul’ projesi devam ediyor. Coding İstanbul Projesi, konseptine teknik olarak uyum sağlayan Tünel’in beyni olan Cer Atölyesi binasında ücretsiz olarak gerçekleşecek. 35 saat sürecek eğitimler, bilişim sistemlerine giriş, temel programlama dilleri gibi konuları kapsıyor. ‘Coding İstanbul’ projesi kapsamında eğitim alan ve kod yazmaya ileri derecede ilgi duyan çocuklar kampa alınacak, ileri düzey eğitimler verilerek farklı yetkinlikler kazandırılacak.
İBB Gençlik Meclisi bünyesinde gönüllü eğitmenler aracılığı ile verilen dersler, 7-9 ve 10-12 yaş gruplarına ayrılarak, Cumartesi veya Pazar günleri verilecek olup 3 hafta sürecek.
İBB Gençlik Meclisi, bu projeyle İstanbul’u gelecekte bir genç bilişimciler şehri yapmayı hedefliyor. 10-15 yaş arasındaki otizmli ve engelli çocuklar da proje dahilinde eğitim alacak. Program için İBB Gençlik Meclisi’nin web sayfası üzerinden başvuru yapılabilecek. İstanbul’da 20 bin çocuğa temel kod yazma eğitimi verilmesi hedefleniyor.
YENİ OYUN
Canon’dan iki kamera
Canon iki yeni süperzum kompakt fotoğraf makinesi modeli tanıttı. ProwerShot serisine eklenen SX540 HS, 50x optik zumu ile tribünlerden bile çekim yapabilirken hassas sensörü düşük ışıklarda yüksek performans sunuyor. Cep boyutundaki ve farklı renklerdeki SX430 IS modeliyse Minyatür ve Balık Gözü Efekti sunan filtrelerle her anı eğlenceye çeviriyor.
PowerShot SX540 HS, 20.3 megapiksel CMOS sensöre sahip. Tüm anılarınızın yakalanmasını garantiliyor. MP4 formatında Full HD video çeker ve 5 eksenli Dinamik IS’yi kullanarak hareket halinde yaptığınız çekimlerin her zaman dengeli olmasını garantiler. SX420 ise, kompakt bir gövdede bir araya getirilen 42x optik zum, ZoomPlus ve ultra geniş açı lense sahip.
YENİ GİRİŞİM
Yüzde 10 büyüme hedefi
Kablosuz ağ sektöründe faaliyet gösteren TP-Link, 2016 yılında Türkiye’de gelirlerini en az yüzde 10 artırmayı hedefliyor. Bu yıl içinde yeni pazarlara girmeye hazırlanan şirket, akıllı telefon pazarına da farklı bir soluk getirmeyi planlıyor.
Bu yıl akıllı telefon pazarına gireceğini açıklayan şirket, ağ pazarında olduğu gibi kaliteli, kullanımı kolay ve uygun fiyatlı ürün stratejisini bu pazarda da sürdürerek varlık göstermeyi hedefliyor.
TP-LINK’in Türkiye’de daralan pazarda gelirlerini koruyarak lider konumunu sürdürdüğünü açıklayan TP-Link Ülke Müdür Yardımcısı Ali Dinçer, “Genel olarak zor bir yılı geride bıraktık, içinde bulunduğumuz pazar önceki yıla göre düşüş gösterdi. Türkiye’de yüzde 50 dolayında pay ile kablosuz ağ pazarında liderliğimizi sürdürdük” diyor.
YENİ UYGULAMA
Satın alma platformu mobil ortama geldi
Kurumsal elektronik satın alma platformu Pratis’in mobil uygulaması Android ve App Store’da da yayında. Bimsa Genel Müdürü Tunç Taşman, “Elektronik satın alma ve online ihale uygulaması olarak müşteri ve tedarikçilere hizmet verdiğimiz Pratis platformumuzu kullanan müşterilerimiz artık mobil ortamda e-ihale süreçlerini takip edebilecekler.
Kendilerine ait olan kullanıcı adı ve şifre ile uygulamamıza girebilir, mobil telefonlarından satın alma süreçlerini takip edebilirler. Pratis kurumsal elektronik satın alma portali üzerinden şirketlerin tüm e-pazarlık süreçlerini yürütebildikleri Pratis e-satınalma çözümünü belli özellikleriyle mobile taşıdık ve müşterilerimize özel olarak bir uygulama yazdık” dedi.