Ekonomi Konkordatoda çekler ne olacak?

Konkordatoda çekler ne olacak?

21.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Bankalar, konkordato düzenlemesinde fiilen karşılaştıkları sorunlara çözüm istiyor. Bankalar arkası yazılmış çeki olan şirketlerin konkordatoya gitmesinin sorun yarattığını belirterek yasal sürecin buna göre belirlenmesini istiyorlar

Konkordatoda çekler ne olacak

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi bankaların genel müdürleri, yılbaşı öncesi İstanbl’da Grand Hyatt Otel’de biraraya geldi. TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın’ın ev sahipliğinde gerçekleşen kokteyl, bilgilendirme ve sohbet toplantısında sektöre ilişkin makro gelişmeler ve reel sektör ile yaşanan konular değerlendirildi.

Haberin Devamı

Bankacıların verdiği bilgiye göre banka genel müdürlerinin temel ortak konuları, şirketler ile yapılan yapılandırmalar, konkordato ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile birlikte çeşitli illerde yapılan toplantılardan ortaya çıkan sorunlar oldu.

Prosedür uzatıyor...

Genel olarak gelecek yıla ilişkin pozitif beklentilerin paylaşıldığını ifade eden özel bir bankanın CEO’su, konkordato konusunda bu hafta içinde çıkan yönetmelik düzenlemesinden bankaların da memnun olmadığını ifade etti. Bankacı, “Konkordato süreci bir kesimi değil, ilan eden şirketle birlikte pek çok tarafı etkiliyor. O nedenle bir kuş gibi hassas bir konu. Çok sıkarsanız boğulur, bırakırsanız uçar gider. Bu nedenle izlenecek yasal süreç çok önemli. Biz bankalar arkası yazılmış çekleri ne yapacağız? Çek verilmiş, mal alınmış satılmış. Şirket konkordato ilan etmiş. Ne olacak? Bu gibi konularda mahkemelerde karar veremiyor. Burada karar alıcı olarak mercilerin dikkatli ve ölçülü olması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Bankaların konkordatoya ilişkin yapılacak yeni düzenlerde bu tür fiili konuların göz önünde tutulmasını istediğini ifade eden bankacılar, TBB de görüş vereceğini ilettiler. Şirketlerle yapılan görüşmelerde kredi yapılandırmalarında iyi bir noktaya geldiklerini kaydeden bankacılar, konkordato ilen eden bir kaç büyük şirkette bürokratik prosedürlerin süreci uzattığını ifade ettiler. Bankacılar konkordato fizibilitelerin kim tarafından yapılacağının çok önemli olduğunu vurguladılar. Bir bankacı, “Çünkü bu konu herkesi etkiliyor. Piyasa duruyor, ekonomi olumsuz etkileniyor” dedi.

Bankacı, çek konusunda insanların kötü niyetli olmadığını ancak bu konuda da kötü niyetli insanların çıkabileceğini söyledi.

Sektörde bir önce de bankayla masaya oturup yapılandırma yapan, ancak daha sonra konkordatoya giden şirketlerin olduğu da gündeme gelmişti.

Krediler kontrolde...

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin’in yaptığı finansal sunuma bankacıların katıldığını belirten bir bankacı, “Takibe düşmüş kredi oranımız yüzde 3.3’den yüzde 4’lere geldi. Ancak bu yönetilemez bir seviye değil” dedi. TBB’den yapılan yazılı açıklamada ise toplantıya ilişkin olarak TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın’ın şu görüşlerine yer verildi: “Özkaynaklarımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. Yurtdışı borçlanmanın artmasına ve mevduat artışında beklenen hızlanmaya bağlı olarak likidite baskısı azaldıkça, faiz oranlarında aşağı yönlü, kredilerde ise yukarı yönlü bir seyir olacaktır. 2019 ve sonrasının büyüme için tehditlerin ve risklerin azaldığı, fırsatların ön plana çıktığı bir dönem olmasını bekliyoruz. Finansal sektörü daha büyük, daha güçlü kılmak için eksikliklerimizi tamamlamaya ve ülkemize destek olmaya devam edeceğiz. Güçlü yanlarımızı geliştirmek, zayıf yanlarımızı güçlendirmek için çaba sarf edeceğiz. İşbirliği ve tecrübemizle en zorları aştık, inanıyoruz ki bundan sonrası daha iyi olacak.”