Ekonomi Konsol oyunları ölmedi ‘cüzdanlarda’ yaşıyor

Konsol oyunları ölmedi ‘cüzdanlarda’ yaşıyor

24.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mobil oyunlar, konsol oyunlarını henüz öldüremedi. Bunun ispatlarından biri Grand Theft Auto serisinin 5’i

Konsol oyunları ölmedi  ‘cüzdanlarda’ yaşıyor

Mobil cihazlar artık hayatımızın ve vücudumuzun önemli bir parçası haline geldi. Mobil uygulamalardan elde edilen gelirlerin yüzde 80’inin sorumlusu ise oyunlar. Kendi kuyruğundan korkan Nokia yılanı aslında bugünlerin habercisiydi. İnsanların Candy Crush canları için Facebook karizmasını riske attığı, tatilde bile kızgın kumlardan kızgın kuşlara atlandığı, kelime oyunlarının yuvaları yıktığı günlerin... Tabii ki günümüzün sosyo-mobil verileri o meşhur ve kaçınılmaz tartışmayı masaya koymaya devam ediyor: Mobil oyunlar konsolları öldürür mü?
Bu soruyu “Hayır” diye yanıtlayanların pek çok argümanı mevcut:
* “Mobilde fiziksel kontrol kolu yok, dokunmatik ekranla oynanmıyor”,
* “Minicik ekranda oyun mu olur?”,
* “Grafikler konsol ile karşılaştırılamaz”,
* “Ses deneyimi berbat”,
* “Oyun oynarken pil mi bitermiş?”
gibi tezleri belki gamer huysuzluğu olarak kabul edebiliriz. Ancak birkaç gün önce çıkan bir oyunun söylediklerini bu kadar kolay es geçmek mümkün değil.

Suçun cazibesi!
Evet, tabii ki Grand Theft Auto serisinin 5 numaralı oyunundan bahsediyorum. Oyun 3 gün içinde 16.5 milyon kopya satarak Rockstar Games’e 1 milyar dolar kazandırdı. Bu başarıya en fazla yaklaşan oyun Call of Duty: Black Ops 2’nin 1 milyar doları görmesi tam 15 gün sürmüştü.
Rockstar Games’in GTA 5 için harcadığı para da oyun endüstrisi için bir başka rekor. 266 milyon dolarlık fatura James Cameron’ın Avatar filmi için harcadığı bütçenin bile 10 milyon üstünde. Müthiş bir gişe başarısı elde eden Avatar’ın 1 milyar dolar kazanması ise 17 gün sürmüştü.
Tüm GTA serisinin toplam satış rakamının 135 milyon olduğunu da bu ilginç verilere ekleyeyim.
Peki Grand Theft Auto serisini ve özellikle GTA 5’i bu kadar çekici yapan unsur ne? Yanıtı çok basit: Yasak meyve. Oyundaki amaç kanun dışı eylemlere imza atmak, kötü biri olmayı gerektiren görevleri yerine getirmek.
GTA 5’te 3 farklı karakter mevcut. Emekli bir gangster olan Michael, yeni yetme haydut Franklin ve ağır psikopat Trevor. GTA artık sadece otomobil çalıp polisten kaçtığınız o oyun değil. Görevinizden bağımsız olarak gerçek hayatta aklınıza gelebilecek hemen hemen her şeyi GTA’nın gerçekçi dünyasında yaşamanız mümkün.

Haberin Devamı

Mobil oyuncular ‘konsola’ karşı

* Mobilciler oyunlara çok para saçmaz. Hırsı yüzünden oyun içi satın alımlarının kurbanı olabilir.
* En mütevazı gamer’ların bile oyun için her zaman parası vardır. Bütçeleri istedikleri oyunları alabilmek üzerine kurulmuştur.
* Mobilciler bir oyunu trend olduktan sonra fark eder.
* Gamer’lar satın alacakları oyunun geleceğini aylar öncesinden bilir.
* Mobilcilerin oyun ile bağlarını anlatan terim: Geçici tiryakiliktir.
* Gamer’lar için bu terim: Kalıcı bağımlılıktır.
* Mobilcilerin aklı hep batarya ömründedir.
* Gamer’ların aklı oyun bütçesindedir.

İşkence görevi bile var!

Video oyunlarının içerdiği şiddet miktarı (hitap ettiği kitlenin yaşı da bir faktör tabii) her zaman tartışma konusu olmuştur. Ancak ABD yüksek mahkemesi tüm hukuki yolları 2011 yılında kapatmış, oyun senaryolarının tıpkı film ve dizilerde olduğu gibi ifade özgürlüğü kapsamında korunduğunu söylemişti. Biliyorsunuz “kan” ekranların kolayca vazgeçebileceği bir şey hiç olmadı.
Ancak eleştirilerin odak noktası şu. Filmlerdeki vahşet sahnelerinde izleyici olan kişiler, oyunlarda vahşetin öznesi haline geliyor. O vahşeti gerçekleştirmeyi kendisi seçiyor.
Mesela, GTA 5’te oyuncu bir hayat kadını ile birlikte olup, parayı geri almak için onu öldürebiliyor.
Ancak GTA 5’in en çok tartışma yaratan bölümü açık ara işkence görevi. FBI tarafından bir teröriste işkence yapmakla görevlendirilen karakterler kerpetenle diş çekmekten, kurbanın üzerine benzin dökmeye, İngiliz anahtarı ile diz kapağı kırmaktan elektrik vermeye kadar birçok işkence tekniğini uyguluyor.
Evet, suç dünyasının realitelerinin suç dünyasını anlatan bir oyunda olması doğal. Ancak GTA ile tartışılması gereken nokta şu: Çizgi nereye çizilmeli?

Haberin Devamı

Oyundaki bazı tuhaf şeyler!

Konsol oyunları ölmedi  ‘cüzdanlarda’ yaşıyor

Bir köpekbalığı tarafından yenebilirsiniz.

Konsol oyunları ölmedi  ‘cüzdanlarda’ yaşıyor

Köpeklerin çiftleşmesine şahit olabilirsiniz.