Ekonomi Konut alıcısına KDV müjdesi

Konut alıcısına KDV müjdesi

06.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Konutta yüzde 18 olan KDV yüzde 8’e, binde 20 olan tapu harcı ise binde 15’e düşürüldü. Vergi indirimleri 31 Ekim’e kadar geçerli olacak.

Konut alıcısına KDV müjdesi

Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18’lik KDV oranı, 31 Ekim’e kadar yüzde 8’e, tapu harcı oranı da binde 20’den binde 15’e düşürüldü. Düşen tapu harcı oranı, sadece konut ve işyeri alımlarında geçerli olacak, arsa ve arazi alımlarında ise geçerli olmayacak.

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, söz konusu kararla gayrimenkul sektöründeki gelişmeler dikkate alınarak taşınmazların alım-satım maliyetlerine ilişkin vergiler 6 aylığına azaltıldığı belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın kapısını çalan inşaat sektörünün temsilcileri bakandan özellikle ofis, dükkan ve apartlarda KDV’nin yüzde 18’den 8’e indirilmesini, alım-satım vergilerinin düşürülmesi, tapu harçlarının indirilmesi, konut kredisi faizlerinin gelir vergisi matrahından indirilmesi ve Eximbank’tan kredi desteği talebinde bulunmuştu.

Hareket kazandırır

Sektörün önde gelen temsilcileri KDV ve tapu harcındaki indirimin artan faiz oranları nedeniyle kan kaybeden konut satışlarına doping etkisi yapacağını belirtiyor. Özellikle büyükşehirler başta olmak üzere sektöre önemli bir ivme kazandıracak indirimlerin, 2018 yılı konut satışlarında da yeni bir rekorun habercisi olduğu dile getiriliyor.

Haberin Devamı

Konut alıcısına KDV müjdesi

İndirimler konut alıcısına da önemli fırsatlar oluşturuyor. Düzenlemeyle 300 bin liralık bir evin tapu masrafı 12 bin liradan 9 bin liraya düşecek. 600 bin liralık bir konutta ise KDV indirimi 60 bin lira olacak.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, hükümetin aldığı kararlarla inşaat sektörüne verdiği önemin altını çizdi. Durbakayım, “Yeni düzenleme umarım başlangıç olur. Çünkü sektörü zorlayan alım-satım vergilerinin düşürülmesini özellikle talep ediyorduk. Tapu harçlarının indirilmesi ve KDV’nin yüzde 8’e çekilmesi sektöre hareket kazandıracak” şeklinde konuştu.

Konut alıcısına KDV müjdesi

Ofise de uygulansın

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas da, daha önce uygulanan vergi indirimleri gibi bu indirimin de konut sektörüne önemli bir ivme kazandıracağını söyledi. 6 aylık olsa bile indirimin önemli etkilerinin görüleceğini kaydeden Elmas, “Konut alıcısı için önemli bir fırsat oluşturuyor. Elbette birçok kalemle ilgili taleplerimiz vardı. Özellikle KDV indiriminin konut dışında ofis ve dükkanlarda da geçerli olmasını istiyorduk. Çünkü orada da önemli bir arz oluştu. Yeni bir çalışmayla ofis ve dükkanın da bu kapsama alınması talebini yineliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Konut alıcısına KDV müjdesi

Kalıcı olsun

Konutta KDV indirimi ile tapu harcının düşürülmesinin sektöre olumlu etkilerinin yıl boyunca görüleceğine vurgu yapan Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, ancak indirimlerin kalıcı hale getirilmesini beklediklerini ifade etti. Akbalık, “Arsadan, malzemeden başlamak üzere konut sektörü üzerinde zaten büyük bir vergi ve maliyet yükü var. Konut satış fiyatlarına da yansıtamıyoruz. Ayrıca bizler maket üzerinden satış yapıyoruz. Projelerin bitim süresi en az 2 yıl. Bu süre ardından konut alacaklar, bu indirimlerden faydalanamıyor. Kalıcı düzenlemeler, sektöre ve konut alıcısına büyük bir destek olur” diye konuştu.

Konut alıcısına KDV müjdesi

Alkollü içeceklerde ÖTV eşitlendi

Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla kreş desteğinde vergi istisnası artırılırken, yüksek alkollü içeceklerde ÖTV de eşitlendi. İmalat sektörüne de maliyetlerini azaltacak düzenleme yapıldı.

Haberin Devamı

Kadın istihdamını desteklemek amacıyla kreş ve gündüz bakımevi hizmetinde gelir vergisi istisnası, asgari ücretin brüt tutarının yüzde 50’sine çıkarıldı.

Ayrıca, Avrupa Birliği müzakere süreci kapsamında yüksek alkollü içecekler üzerindeki özel tüketim vergisi (ÖTV) eşitlendi. Asgari maktu vergi tutarı 184.3 TL olarak uygulanacak. Vergi eşitlenmesi konusu ilk gündeme geldiğinde Türk rakısının pazar payının azalacağı, viski ve diğer ithal içkilerin pazar payının artacağı tartışması olmuştu.

Öte yandan yatırım, üretim ve ihracatın teşviki amacıyla imalat sanayisinde kullanılmak üzere yeni makine ve teçhizat teslimleri KDV’den istisna tutulurken, bunlara ilişkin iki kat hızlı amortisman uygulanmasına imkan tanındı.