Ekonomi Konut satışına ‘kredi’ dopingi

Konut satışına ‘kredi’ dopingi

18.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye geneli konut satışlarında mart ayı geleneği bozulmadı ve satışlar 100 bin bandını geçti. Konut satışını artıran temel etken ise kamu bankalarının düşürdüğü konut kredisi faiz oranı oldu

Konut satışına ‘kredi’ dopingi

Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde mart ayında 105 bin 46 konut satışı gerçekleştirildi. Martta satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 33.9 artarken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.3 geriledi. Artan konut satışlarıyla birlikte, her yıl mart ayında sağlanan 100 bin bandı da yeniden yakalanmış oldu.

Haberin Devamı

Bu dönemde satışı yükselten temel etken ise ‘konut kredisi faiz oranları’ oldu. Kamu bankaları öncülüğünde geçtiğimiz iki ay boyunca konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1.28 seviyesine çekilmesi, ev sahibi olmak isteyenleri de harekete geçirdi. Buna göre ipotekli satış olarak bilinen banka kredili satışların payı şubat ayında toplam konut satışı içinde yüzde 11.3 iken, mart ayında bu oran yüzde 21.7’ye yükseldi.

Mevcut dönemde en düşük banka konut kredisi oranını yine kamu bankaları uyguluyor. Kamu bankalarında en az yüzde 1.45 seviyesinde olan faiz oranı, özel bankalarda en yüksek yüzde 2.50’yi görüyor.

Bu sayede ilk defa satılan konut sayısı martta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.9 azalış gösterse de, toplam konut satışları içinde ilk satışın payı bir puan artışla yüzde 42 oldu. İkinci el konut satışları martta geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1.1 artış gösterdi.

Haberin Devamı

‘Talep alıma döndü’

Satış istatistiklerini değerlendiren Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, kamu bankalarının bu süreçte hem gayrimenkul firmalarıyla birlikte yaptıkları, hem de kendi bünyelerinde faizi yüzde 1.28’e düşürdükleri çalışmalar ile satışa destek verdiklerini söyledi.

Konut satışına ‘kredi’ dopingi
Elmas, “Vatandaşlarımızın yapılan kampanyalardan yararlandığını görmek hem ülke ekonomisi, hem de gayrimenkul sektörü için umut vericidir. Bir süredir ertelenen konut alma talebi bahar dönemiyle birlikte tekrar canlanmıştır. Kamu bankalarının yanında özel bankaların da konut kredi faiz oranlarını düşürmesiyle vatandaşlarımızın ciddi anlamda konuta yöneleceğini söyleyebiliriz. Özel bankalar da özveri ve fedakârlıkta bulunan gayrimenkul sektörü ve kamu bankaları gibi elini taşın altına koymalıdır” ifadelerini kullandı.

En iyi ilk çeyrek

Yabancılara yapılan konut satışları hız kesmeden artışını sürdürüyor. Buna göre, yabancıya konut satışı martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71.3 artarak 3 bin 129 oldu.

Martta Irak vatandaşları Türkiye’den 548, İran vatandaşları 334, Suudi Arabistan vatandaşları 189, Rusya vatandaşları 156, Afganistan vatandaşları 150 konut edindi.

Haberin Devamı

Mart ayıyla birlikte yabancıların yılın ilk çeyreğinde satın aldığı 9 bin 618 adet konut, yabancıya satışta tarihin en iyi birinci çeyrek rakamı olarak da kayıtlara geçti. Geçen yılın ocak-mart döneminde 5 bin 298 adet konut yabancıya satılırken, bu da yüzde 81.5’lik artışa işaret etti.