Ekonomi Konutta net-brüt metrekare tanımı netlik kazanıyor

Konutta net-brüt metrekare tanımı netlik kazanıyor

11.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakanlık konut alıcısının kafa karışıklığına son verecek bir uygulama başlatıyor. Bir standart olmadığı için net ve brüt metrekare arasındaki farkın yüzde 50’yi bile bulabildiği piyasanın oyuncuları ise düzenlemeyi olumlu buluyor

Konutta net-brüt metrekare tanımı netlik kazanıyor

Projeden konut satın alırken firmanın ifade ettiği ve tapuda yer alan metrekare ile gerçek büyüklük arasındaki farkın zaman zaman yüzde 50’ye ulaşması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığını harekete geçirdi. Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, ortak mahallerin de metrekarede gösterilerek vatandaşların yanıltılması konutta brüt ve net metrekare tanımlarının yeniden belirlenmesini beraberinde getirdi.
Bakanlık’ın açıklamasına göre, usule aykırı olarak metrekareleri abartılı gösterenler hakkında cezai müeyyide uygulanacak. Düzenlemenin İmar Kanunu ve Yapı ?Denetim Kanunu içinde yer alması bekleniyor. Ayrıca çalışma Emlak Vergisi ?Kanunu ve Belediye gelirleri Kanunu ile de birlikte değerlendirilecek. Bakanlık yetkililerinin açıklamasına göre, düzenleme, İmar Kanununun 42. maddesinin içine dercedilecek, usule aykırı olarak metrekareleri abartılı gösterenler hakkında cezai müeyyide getirilebilecek.
Açıklamayya göre, yeni düzenlemeyle fiili durum ile tapudaki aynı olacak. Brüt ve net metrekare tanımları daha açık belirlenecek. Brüt alan, ’kat içinde kullanılan faydalı alan olarak’ değerlendirilmesi düşünülüyor.

Tüketicilerin de kafası karışıyor
Konutta farklı farklı kriterlerin baz alındığı metrekare tarifleri tüketicinin de kafasını karıştırıyor. Brüt metrekare tariflerinde, apartman holünden, asansör boşluklarına, oda bölmelerinden, merdiven ve kat sahanlıklarına, otopark alanlarına kadar pek çok alan bu tarifin içine girebiliyor. Bu nedenle konutlarda net metrekare ile brüt metrekare arasındaki fark yüzde 50’lere kadar çıkabiliyor.


Brüt metrekare nasıl hesaplanıyor?

Haberin Devamı

Net ve brüt metrekare hesabı şirketten şirkete değişiyor olsa da genelde brüt alana konutla
birlikte şunlar dahil edilebiliyor:
- Blok girişleri n Merdivenler
- Yangın merdivenleri
- Kat koridorları
- Tesisat balkonları
- Asansör alanları
- Sosyal alanlar


SEKTÖR NE DİYOR?


NET TARİFİN ZAMANI GELDİ
Nazmi Durbakayım / İNDER ve Teknik Yapı Holding Başkanı

Nazmi Durbakayım, konutlarda eskiden sadece net metrekareden bahsedildiğini belirterek, yeni yapılan konutlarda asansör, yangın merdiveni ve sosyal alanlar gibi unsurların geliştirilmesi nedeniyle brüt metrekarenin gündeme geldiğini söyledi. Ancak, bu konuda bir standartın olmadığının altını çizen Durbakayım, “Vatandaş doğal olarak aldığı konutun büyüklüğünü merak ediyor. A firması metrekare söylerken koridorları, merdivenleri dahil ediyorsa, B firması sadece halı ölçüsünden bahsediyorsa C firması da bodrumdaki depoyu ve otoparkı metrekareye dahil ediyorsa burada bir karmaşa oluşuyor” dedi.
Bir dairenin başka bir daireden büyük olduğunu söylerken net ölçülere göre tam tersi durumun ortaya çıkabildiğini ifade eden Durbakayım, şunları vurguladı:
“Artık net bir tarifin zamanı geldi de geçti bile. Brüt denildiğinde İstanbul’da veya başka bir şehirde aynı şeyler anlaşılmalı.”




BRÜT VE NET AÇIKÇA YAZILSIN
Uğur Dumankaya / Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi


Uğur Dumankaya, net ve brüt metrekare konusunda firmalar açısından haksız rekabetin yaşandığını belirterek, her firmanın net ve brüt metrekareyi kendine göre uyguladığını ve bir standardın olmadığını söyledi.
Dumankaya, brüt metrekarelerin projelere göre büyük farklılıklar gösterdiğini vurgulayarak, “Metrekareler her projenin şekline göre farklılaşıyor. Bina yüksek katlı ise brüt ile ne arasındaki fark artıyor, alçak katlı ise bu fark azalıyor” dedi.
Dumankaya, tüketici açısından ise bu konunun suiistimallere açık olduğunun altını çizerek, “Net ve brüt metrekare arasında büyük farklılıklar oluşuyor. Bu nedenle sıkıntının bekliyoruz. Brüt metrekareye asansör boşluğu ya da otopark katılacak mı, sosyal tesisler hesaplamaya girecek mi, bunlar belirlenmeli” dedi.
Dumankaya, firmaların sözleşmeye hem brüt hem net metrekare tanıtımını yazmaları gerektiğini vurguladı.



AVRUPA’DA VAR, TÜRKİYE’DE YOK
Erhan Boysanoğlu / Mesa Mesken Sanayi Yönetim Kurulu Bşk.


Erhan Boysanoğlu, brüt ve net metrekare konusuna yıllardır dikkat çekmek için çaba gösterdiğini belirterek, bu konuda Avrupa’da uygulanan standartları bakanlık ile paylaştıklarını söyledi. Erhan Boysanoğlu, birçok ülkede net ve brüt metrekare konusunda uygulamanın aynı olduğunu vurgulayarak, Avrupa’nın birçok ülkesinde, Rusya’da, Dubai’de ve Japonya’da satışların net metrekare üzerinden yapıldığını vurguladı. Boysanoğlu, Türkiye’de ise illere göre ve hatta aynı il içinde farklı uygulamalar olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:
“Türkiye’de müşteri yanıltılıyor. Konutlar net metrekare üzerinden satılmalı. Duvarlar ve sıva çıkınca kalan süpürülebilir alan satışta esas alınmalı. Balkon girebilir ama merdiven, sosyal alanlar, otopark gibi yerler satışa dahil edilmemeli. Net metrekare satılmalı. Bakanlık da bu konunun üzerine sonuna kadar gitmeli.”




Fikirtepeli ile 24 bin metrekarede el sıkıştı

Babacan Yapı, kentsel dönüşümle yakından ilgilenen ve bu yönde doğrudan adım atan markalı konut projeleri üreten isimler arasına girdi. Crown markasıyla üretim yapan firma, Fikirtepe’deki dönüşüm hareketine 24 bin metrekarelik alanla girdi.
8 Ocak 2012’de düzenlediği yemekle bölge halkıyla görüşen Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, 24 bin metrekarelik alan üzerindeki çalışma için prensipte yüzde 95 anlaştıklarını belirterek, geliştirecekleri projede yer alacak konut sayısını 1.500 olarak bildirdi. Projede açık ve kapalı yüzme havuzları, açık ve kapalı spor üniteleri ve yapay göletler gibi zengin unsurlara yer vereceklerinin altını çizen Babacan’ın altını çizdiği bir diğer nokta da kentsel dönüşümde tüm kesimlerin faal ve kanaatkâr olmaları yönünde oldu.

Kanaatkâr olmak gerek
‘Nasıl daha fazla kazanırım’ şeklinde işi rekabete dönüştürüp çıkmaza girmiş bir kesim olduğuna dikkat çeken Babacan, bu kesimin nitelikli konut üretecek firmaların talep edilen oranlarla olaya dahil olmasına engel olduğunu savundu. Babacan, şöyle konuştu: “Burada her şey devletten beklenmemeli vatandaşın da bir miktar kanaatkâr olması gerekli. Ayrıca kentsel dönüşüme sadece bölgedeki eski ve dayanıksız yapının yıkılıp yapılması olarak bakılmamalı. Burada şehir planlamacılarına büyük işler düşüyor. Dönüşüm bölgesinin yolları, parkları, okulları ve hastaneleri gibi ihtiyaçlar göz önüne alınarak bölgenin tümü için genel bir çözüm üretilmeli.”



Küçük parsellere izin verilmesin
İbrahim Babacan’ın dikkat çektiği bir diğer nokta da bugün hâlen yeni yapılaşmaya açık yerlerde 300-500 metrekare gibi arsalara imar verilebilmesi oldu. Olması gerekeni arsalarda parsellerin birleşmesi ve imar emsal durumunun artırılması olarak ifade eden Babacan, “Yani küçük parseller yerine büyük metrekarelerde imar parselleri planlayıp emsal artırımı yapılmalı. Böylece küçük yapılaşmalar yerine daha düzenli uydu kentler ve bu işin uzmanı inşaat firmalarınca yapılması sağlanacaktır” dedi.



Özgür şef, daire sahiplernin mutfağına girdi

Sinpaş Yapı, İstanbul Sultanbeyli’deki yeni projesi ‘Liva İstanbul’da yer alacak Liva Hobi Akademisi ile eğitim ve sosyal yaşamı hareketlendirmeye hazırlanıyor. Akademi’de genç Liva sakinleri için yabancı dil eğitimleri, resim derslerinin yanı sıra Özgür şef ve ekibi ile yemek kursları verilecek.
Sinpaş Yapı’nın açıklamasında Liva İstanbul projesi hakkında da bilgi verildi. Açıklamada yer alan ifadelere göre, ilk etabında 50 metrekare ile 200 metrekare arasında değişen 332 konutun bulunduğu projede daire çeşitliliği 1+1’den 4+1’e kadar belirlendi. 5 metrelik tavan yüksekliğine sahip loft daireleriyle de dikkat çeken projede 100 meterkareye kadar kendine özel bahçesi olan daireler bir başka iddialı nokta. Projede kapalı yüzme havuzları, fitness salonu, hamam ve squash alanının yanı sıra alternatif bir oturma alanı sunan kış bahçeleri tasarlanmış durumda.
Fiyat aralığının 146 bin lira ile 784 bin 500 lira arasında olduğu projede 72 aya kadar vade imkânı da sunuluyor.




20 bin dava açtılar 73.3 milyon ödedi

CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık’ın soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın verdiği yanıt, TOKİ projelerinde, konutların geç teslim edilmesi nedeniyle, alıcılar tarafından açılan 18 bin 20 adet tazminat davası, teslim edilen konutlarda da eksik ve kusurlu işler olduğu iddiası ile TOKİ Başkanlığı aleyhine açılan 1.604 adet dava bulunduğunu ortaya koydu.
Soru önergesini yanıtlayan Bakan Bayraktar, TOKİ Başkanlığı projelerinde geç teslim nedeniyle alıcılar tarafından açılan 18 bin 20 adet tazminat davası bulunduğunu, mahkemelerce hükmedilen tazminatların alacaklısına ödenmekte olduğunu söyledi. Bayraktar, konut teslimlerindeki gecikmelerden dolayı hak sahiplerine 30 Kasım 2011 tarihine kadar ödenen tutarı da 73 milyon 387 bin 656 lira olarak ifade etti.
Ödemeyenlere yasal işlem
Gayrimenkul satış sözleşmesi imzalayıp konut satın alan, ancak taksitini ödemeyen kişilere de dikkat çeken Bayraktar, bu yönde yasal işlem başlatılan konut alıcısı sayısının 19 Aralık 2011 tarihi itibarıyla 829 kişi olduğunu ifade etti. n ANKA

Haberin Devamı


TÜİK’ten düzeltme

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 21 Aralık 2011 tarihinde ‘Kooperatif tükendi, özel sektör yeni model’ isimli haber için açıklama yaptı. Daha önce açıklanmış rakamlar hakkında düzeltme yapan TÜİK’in metninde şu ifadelere yer verildi:
“Yapı ruhsatında yapı kooperatiflerinin sahip olduğu bina sayısı bu yılın 9 ayında 2009’un aynı dönemine göre yüzde 68.3 azalarak 1.181’e geriledi. Binaların değerindeki daralma ise kayıtlara yüzde 56.6 olarak girerken, ortaya çıkan rakam 1.4 milyar lira oldu. 2009’un 9 ayıyla karşılaştırıldığında özel sektörün inşa ettiği bina sayısı yüzde 4.9 azalarak 61.442’ye ulaştı. Toplam değerdeki artış yüzde 9.6 olurken, rakam, eylül ayı sonu itibariyle kayıtlara 43.6 milyar lira olarak girdi.”


Genç girişimcilerin yeni başkanı Kabadayı oldu

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Türkiye’nin önemli genç işadamlarını bir araya getiren sivil toplum örgütünün başkanlığına seçildi. İstanbul Genç Girişimciler Derneği’nin (İSGİD) son genel kurulundaki seçimle başkan olan Kabadayı, dernek açısından 2012’nin atılımlarla geçeceğinin altını çizdi.
“Üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek ve hedeflerimize ulaşmak için birbirinden değerli genç iş adamı üyelerimiz ile birlikte önemli projelerin altına imzamızı atacağımıza inanıyoruz” diye konuşan Kabadayı, İSGİD’i toplumsal ve ekonomik gelişimde “mutlak sinerji ve paylaşım platformu” sözleriyle nitelendirdi.


Son kampanya satışta beklenen etkiyi yaptı

Gayrimenkul sektöründe özellikle teknoloji konusundaki ataklarıyla dikkat çeken Dumankaya İnşaat, başlattığı yeni kampanyasının sonuçlarını aldı. Yapılan açıklamada Dumankaya.com üzerinden başlatılan ‘Ev Aramaya Son’ kampanyasıyla yüzde 60’a varan oranda satışa ulaştığı belirtildi.
Yapılan açıklamada Adres Natura ve Adres Su projeleri için başlatılan kampanyayla Natura projesinin henüz ilk haftasında bile yüzde 60 oranında satış yapıldığı vurgulandı. Diğer yandan Adres Su projesinde satışların yoğun şekilde devam ettiğinin ifade edildiği açıklamada her iki projede ulaşılan satış oranı yüzde 55 olarak bildirildi. Açıklamada altı çizilen noktalardan biri de kampanya süresince site ziyaretçi sayısındaki yüzde 70’lik bir artış oldu.


Kartal’da ocak ayında 1+1 alana kazandıracak

Kartal-Pendik hattı üzerine gerçekleştirilen Aquila Kartal projesinde 1+1 daireler lansmana özel fiyatlarla ocak ayı boyunca 190 bin liradan satışa sunuldu. Projenin pazarlamasını yapan International Realty Plus Türkiye Genel Müdürü Kenan Topçu, projede büyüklükleri 90 ile 220 metrekare arasında değişen 300 adet rezidans, 7 adet penthouse ve 4 adet loft daire bulunduğunu söyledi. Projenin 13 bin 800 metrekare alan üzerinde yükseldiğini ifade eden Topçu, 24 ayda bitirilmesi hedeflenen Aquila’nın toplam 39 kattan oluşacağını belirtti.
Projede 17 bin metrekare otopark ve 8 bin metrekare peyzaj alanı ile 2 bin 850 metrekare kapalı sosyal tesis bulunacağını anlatan Topçu, projede koşu ve yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları, açık ve kapalı havuzları, fitness, sauna ve spa’nın olacağını söyledi.



Bomonti’nin tepesinde yatırım çağrısını yaptı

İstanbul’un merkezi noktalarından birinde mimar Murat Kader tarafından geliştirilen Arista Bomonti Business’ın 28’inci katındaki ofisleri satışa çıkarıldı. Yapımcı firma Ar Şirketler Grubu’ndan yapılan açıklamada, vitrine yeni çıkarılan üst kattaki özel tripleks ofis ve mağazalarda metrekare fiyatlarının 6 bin 350 ile 6 bin 500 dolar arasında değiştiği kaydedildi.
Zemin katta 1.342 metrekarelik ofisin de satışta olduğu belirtilirken, metrekare fiyatı 4 bin 550 dolar olarak dile getirildi. Yine zemin katta yer alan ve satış vitrininde olan ve 228 ile 434 metrekare arasında büyüklüğe sahip olan mağazaların fiyat aralığı 9 bin ile 10 bin dolar arasında açıklandı.