Ekonomi Kore’den İTHALAT müjdesİ

Kore’den İTHALAT müjdesİ

21.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güney Kore’nin, Türkiye tarafından daha fazla ithalat yapmasının önünü açacak görüşme ve düzenlemeler yolda. Bu yolla iki ülke arasındaki 5.5 milyar dolara ulaşan ticaret açığının kapatılması hedefleniyor

Kore’den İTHALAT müjdesİ

Güney Kore, Türkiye’ye yaptığı 5.5 milyar dolarlık ihracatı dengelemek için ülkemizden ithalat yapacak. Güney Kore Ticaret Heyeti, Kore firmalarının hangi malları alabileceklerini
araştırmak için Türkiye’ye ziyarette bulunacak. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Güney Kore Dışişleri ve Ticaret Bakanı Kim Sung-Hwan, dün yaptıkları görüşmenin ardından iki ülke arasındaki ortak eylem planını imzaladı.
Davutoğlu, törenden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmelerin ana odağını ekonomik ilişkilerin oluşturduğunu belirterek, 2000’de karşılıklı ticaret hacminin 1.3 milyar dolar olduğunu, şimdi ise bu rakamın 6 milyar dolar seviyesine çıktığını söyledi. Davutoğlu, “Fakat ticaretimizdeki temel problem bu ticaretteki dengesizlik. Bu ticaretin yaklaşık 5.5 milyar doları Kore’nin bize yaptığı ihracat, 500 milyon doları da bizim Kore’ye yaptığımız ihracat. Bu dengesizliğin giderilmesinin nasıl olabileceği konusunu ele aldık” dedi.
Türkiye’nin Atak helikopter projesine Güney Kore’nin katılmasını istediklerini vurgulayan Davutoğlu, iki ülke işadamlarının üçüncü ülkelerde ortak proje yapmaları konusunu da ele aldıklarını ifade etti.
Serbest ticaret anlaşması yolda
Güney Kore Dışişleri Bakanı Kim de, “Bu dengesizliğin giderilmesi için hükümet olarak biz çalışmaktayız. İleride Kore firmalarının Türkiye’den alabilecekleri malların neler olduğunu araştıracağız ve bu konuda gayret sarf edeceğiz.
Bunun için yakın bir zamanda ticaret heyetini Türkiye’ye göndereceğiz” dedi. Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin sonuçlanmasının ardından bu dengesizliğin giderileceğine inandığını ifade eden Kim, iki ülke arasında bu yıl gerçekleştirilecek üst düzey ziyaretlerin de ekonomik ve siyasi ilişkilere katkı sağlayacağını söyledi.

Kim: Diyaloğa açığız
Kuzey ve Güney Kore arasındaki görüşmelerin sürüp sürmeyeceğinin sorulması üzerine Kim, “Biz her zaman bu diyaloğa kapıyı açık tutuyoruz” dedi. Kendilerinin hep diyalogdan yana olduklarını vurgulayan Kim, Kuzey Kore’deki iktidar değişiminin ardından kendilerine görüşmeler konusunda olumlu cevap verilmesini umduklarını söyledi.


Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan Güney Kore yolcusu

Bakan Davutoğlu, Güney Kore’nin Ejderha yılbaşını kutlamaya hazırlandığını belirterek, Ejdarha yılının Güney Kore halkına refah ve mutluluk getirmesini diledi. Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak’ın şubatta Türkiye’yi ziyaret edeceğini kaydeden Davutoğlu, martta da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın nükleer zirve dolayısıyla Güney Kore’yi ziyaret etmesinin öngörüldüğünü anlattı.
Güney Kore Dışişleri Bakanı Kim, toplantının ardından Başbakanlığa giderek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.