Ekonomi Krediler canlandı ‘hareket’ sürecek

Krediler canlandı ‘hareket’ sürecek

25.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

MB’nin attığı adımla birlikte bireysel kredilerde hareketlilik yaşanıyor. Sektör kredileri 850 milyar TL’ye ulaşırken tüketici, konut ve ihtiyaç kredileri pastadaki büyüklüğüyle öne çıkıyor

Krediler canlandı ‘hareket’ sürecek

Bankacılık sektöründe mali kesim dahil krediler toplamı 12 Nisan itibarıyla bir önceki haftaya göre 4 milyar 354 milyon TL artışla 848 milyar 785 milyon TL düzeyine yükseldi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Haftalık Bülteni’nde açıkladığı geçici verilere göre bankacılık sektöründe krediler toplamı (mali kesime verilenler dahil) 12 Nisan itibarıyla bir önceki haftaya göre yüzde 0.5 oranında, 4 milyar 354 milyon TL tutarında artışla 844 milyar 431 milyon TL’den 848 milyar 785 milyon TL’ye yükseldi.
Krediler 2012 yılı sonuna göre yüzde 5.3 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.5 oranında artış gösterdi. 12 Nisan itibarıyla mali kesim hariç krediler toplamı bir önceki haftaya göre yüzde 0.6 oranında artışla 770 milyar 133 milyon TL’den 775 milyar 107 milyon TL’ye yükseldi. Mali kesim hariç kredilerde 2012 yılı sonuna göre yüzde 5.8 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.1 oranında artış yaşandı.

Haberin Devamı

TAŞIT KREDİLERİ 8 MİLYAR TL OLDU

Taşıt kredileri 12 Nisan itibarıyla bir önceki haftaya göre yüzde 0.4 oranında artışla 7 milyar 999 milyon TL’ye yükseldi. Taşıt kredileri 2012 yılı sonuna göre yüzde 0.1 oranında azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.6 oranında arttı.

İHTİYAÇ KREDİLERİ ‘73.7 MİLYAR TL’

12 Nisan itibarıyla bankacılık sektörünün verdiği ihtiyaç kredileri bir önceki haftaya göre yüzde 0.8 oranında artarak 73 milyar 699 milyon TL oldu. İhtiyaç kredileri 2012 yılı sonuna göre yüzde 9.5, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.7 oranında arttı. Anılan dönemde diğer tüketici kredileri bir önceki haftaya göre yüzde 0.97 oranında artışla 33 milyar 932 milyon TL’ye yükseldi.

Haberin Devamı

KONUT KREDİLERİ ‘93.2 MİLYAR TL’

Tüketici kredilerinin dağılımı incelendiğinde konut kredileri 12 Nisan itibarıyla 93 milyar 199 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Konut kredileri bir önceki haftaya göre yüzde 0.6 oranında, 2012 yılı sonuna göre yüzde 8.4 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.9 oranında artış gösterdi.

TÜKETİCİ KREDİLERİ BÜYÜME GÖSTERİYOR

12 Nisan itibarıyla mali kesim hariç, katılım bankalarının dahil edildiği tüketici kredileri bir hafta önceye göre yüzde 0.7 oranında artışla 207 milyar 316 milyon TL’den 208 milyar 828 milyon TL’ye yükseldi. Tüketici kredileri 2012 yılı sonuna göre yüzde 7.6, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.8 oranında artış gösterdi.

BANKALARA TOPLAM BORÇ 280 MİLYAR TL’Yİ BULDU

Bireysel kredi kartı harcamaları 12 Nisan itibarıyla bir önceki haftaya göre yüzde 0.9 oranında artışla 73 milyar TL’den 73 milyar 675 milyon TL’ye yükseldi. Bireysel kredi kartı harcamalarının 40 milyar 299 milyon TL’sini taksitli harcamalar, 33 milyar 376 milyon TL’sini taksitsiz harcamalar oluşturdu.
Böylece tüketicinin krediler ve kredi kartları aracılığıyla yaptığı harcamaların toplamı bir önceki haftaya göre 2 milyar 180 milyon TL artışla 280 milyar 323 milyon TL’den 282 milyar 503 milyon TL’ye yükseldi.


TOPLAM MEVDUATLAR ‘835.4 MİLYAR TL’

Sektörde bankalararası dahil mevduat 1 haftalık dönemde 2 milyar 799 milyon TL artışla 832 milyar 570 milyon TL’den 835 milyar 369 milyon TL düzeyine yükseldi. Mevduat 2012 yılı sonuna göre yüzde 2.3, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.8 artış gösterdi.

Haberin Devamı

Ticari gayrimenkulde kredi sınırı kaldırıldı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), işadamlarının banka kredisiyle fabrika, depo, dükkan, mağaza gibi ticari gayrimenkul alımlarında kullandıkları kredi sınırını kaldırdı. İşadamları değişiklikten önce, gayrimenkulün ekspertiz bedelinin yüzde 50’si oranında kredi kullanabiliyordu.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, ticari gayrimenkul kredileri miktarının, gayrimenkulün değerinin yüzde 50’sini geçemeyeceğine ilişkin sınırın BDDK tarafından kaldırmasının ticaretin önünü açacağını söyledi.
Bezci, BDDK’nın 2010’da aldığı kararla işyeri finansmanı için kullandırılacak krediyi, gayrimenkul değerinin yüzde 50’siyle sınırlamasının, bu alandaki kredi hacminin küçük kalmasına neden olduğunu savundu.

Konutta artış
Bezci, işaleminin en büyük sıkıntılarından birinin ticari gayrimenkul satın alırken bankaların düşük miktarda kredi vermesi olduğunu belirterek, BDDK’nın sınırı kaldırmasının sevindirici olduğunu vurguladı.
Yeni kararın bu alandaki kredilerde artışa yol açacağını ifade eden Bezci, şunları kaydetti:
“Türkiye’de mortgage diye bilinen kanunla konut finansmanı kredileri büyük ölçüde arttı ve konut satışları hızlandı. Ticari amaçlı gayrimenkul krediler sınırlama nedeniyle gayrimenkul kredileri içinde yaklaşık yüzde 5 oranında kaldı. Dükkan ve depo türü ticari gayrimenkul satışları ekonominin seyriyle artış ve azalış gösteriyor. İşyeri finansmanında kredilerin gayrimenkul değerinin yüzde 50’si ile sınırlandırılmasının kaldırılması, işalemi için çok sevindirici olmuş, ticaretin önü açılmıştır.”

Ticaretin önü açıldı
Bezci, kararın inşaat sektörüne de hareketlilik kazandıracağını belirtti.
Bezci, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) 5267 sayılı kararıyla, ticari gayrimenkul alımı amacıyla kullanılan kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan gayrimenkulün değerinin yarısıyla sınırlandırılmasının kaldırmasını değerlendirdi.
Türkiye’de Mortgage Kanunu ile birlikte konut finansmanı kredilerinin büyük ölçüde arttığını ve konut satışlarının hızlandığını hatırlatan Bezci, ticari amaçlı gayrimenkul kredilerinin söz konusu sınırlama nedeniyle gayrimenkul kredileri içinde yaklaşık yüzde 5 oranında kaldığını belirti. Dükkan ve depo türü ticari gayrimenkul satışlarının ekonominin seyriyle birlikte artış ve azalış gösterdiğini anlatan Bezci, “İşyeri finansmanında kredilerin gayrimenkul değerinin yüzde 50’si kadarla sınırlandırılmasının kaldırılması işalemi için çok sevindirici olmuş, ticaretin önü açılmıştır” dedi.

Bezci, şunları kaydetti:
“BDDK’nın bu kararı hem işyeri satın almak amacında olan işadamlarımıza rahat nefes aldıracak hem de Türkiye’nin lokomotif sektörü olan inşaat sektörünü harekete geçirecektir. İnşaat sektöründeki hareketlenme mobilyacılıktan tutun da seramik sektörüne kadar pek çok alanda hareketlenmeye yol açacaktır.”

Haberin Devamı

Hızlı çözüm sunan ürünlere ilgi var

Haberin Devamı

Yeni paketlerle bireysel kredilerde iddialı çıkış yaptıklarını belirten TEB Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, yeni bahar kampanyalarının da etkisiyle yükseliş çizgisinin süreceğini söyledi


Türk Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “Türkiye’de bireysel kredi kullanımı artıyor, hızlı çözüm sunan ürünler rağbet görüyor” dedi.
“Türkiye’de büyük bir ivme kazanan bireysel kredi pazarının içinde bulunduğumuz dönemde önemini koruyacağını düşünüyoruz” diyen Mendi konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türk halkı artık çok daha fazla seyahat ediyor, eğitime daha fazla para harcıyor, gençlerin ailelerinden daha erken yaşlarda ayrılma eğilimi artıyor. Bu gelişmeler doğrultusunda toplumdaki kredi kullanma alışkanlıklarının da değiştiğini görüyoruz.”
Uzman satış kadrosu
Türkiye’de yeni müşteri kazanımı konusunda önemli bir rekabetin söz konusu olduğunu hatırlatan Mendi, “Müşteri kazanmak adına doğru fiyatlama stratejileri geliştirmek ve hızla değişen müşteri ihtiyaçlarına esnek çözümler sunabilmek önem taşıyor.
Kredi kullanımı giderek artarken, kredinin kullanılması kadar krediye hızlı başvuru yapılması ve anında dönüş alınması da günümüzde olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Türk Ekonomi Bankası (TEB) olarak, ihtiyaç kredisi taleplerine hızlıca cevap verebilecek ve müşteri ihtiyacını karşılayabilecek uzman satış kadromuz ve tecrübemizle sektörde faaliyet gösteriyoruz. Sadece şubelerimizle değil, müşteriye ulaşabildiğimiz tüm alternatif dağıtım kanallarından başvuru alarak hızlı bir şekilde geri dönüş yapabiliyoruz” dedi.
Krediler artıyor
Müşterileri olsun olmasın herkesin, sadece TC kimlik numarasını 4466’ya kısa mesaj olarak göndererek TEB Pratik İhtiyaç Kredisi’ne başvurabildiğinin altını çizen Gökhan Mendi, “Gelişmiş altyapımız sayesinde kredi başvurusunun sonucunu saniyeler içinde talep sahibine iletebiliyoruz. Kredi talebinin olumlu sonuçlanması halinde yine sadece kimlik belgesi ile kredi kullandırılabiliyor” diye konuştu.
Mendi şöyle devam etti: “Türkiye’de harcama mantığı uzun vadeli borçlanma yerine günlük gelirler ile yapılıyor. Bu alışkanlığın yerine toplam bireysel borçlanmanın giderek artan bir grafik ile ilerleyeceğini göz önüne aldığımızda, kredilerin gayri safi milli hasılaya oranının da giderek artacağını söyleyebiliriz.
Kredilerin gayri safi milli hasıladan artan oranda pay alması ile sermaye piyasalarına kredi yoluyla yaratılan kaynak ülke ekonomisine olumlu yönde yansıyacaktır. Kısacası ödeme gücü ile doğru orantılı olarak alınan krediler ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Bu sebeple gerek yatırım gerekse ihtiyaçlar için kredi kullanılması ile gelecekteki gelirlerin bugüne aktarılması bankacılık için ulaşılması gereken hedefler arasındadır.”

‘2013’te istikrarlı büyüme sürer’

Gökhan Mendi, bireysel krediler alanında proaktif ve öncü olmak istediklerini söyledi. Mendi, “Müşteri ihtiyaçların en hızlı ve en kaliteli şekilde karşılayan banka olarak bizim vizyonumuz. Bu doğrultuda çapraz satış destekli hizmet alanlarımızla müşterimizin ana bankası olma yönünde yapılanmamıza devam ediyoruz. 2012 yılında sektörün üzerinde gerçekleşen büyüme grafiğimizi 2013 yılında da korumayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Bahar kampanyaları

TEB baharın gelişi adına yeni kampanyalar hazırladı. Konut sahibi olmak isteyenler için 120 aya kadar yüzde 0.73 faiz oranıyla, dosya masrafsız bahar kampanyası başlattı. Mevcut uygulamada konut kredisi faizi yüzde 0.85’e işaret ediyor.
TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “Kullandırımlarımızın yüzde 90’ından fazlası kampanyalı kredilerden oluşuyor. Şu anda 4 adet konut kredisi kampanyamız bulunuyor. Bahar kampanyasına özel yüzde 0.73 faiz oranında dosya masrafı almıyoruz. Aynı zamanda kişinin bütçe planlamasına göre artan veya azalan taksitli, ara dönem ödemeli kişiye özel ödeme planları da oluşturuyoruz” dedi.
Bahar kampanyası kapsamında taşıt kredilerinde de yüzde 0.74’ten başlayan faizler sunan TEB, 2012 yılında taşıt kredisi pazarı yüzde 8 büyürken, TEB olarak taşıt kredisi hacminde yüzde 16 büyüme gerçekleştirdiğinin altını çiziyor.

Harcamaların yüzde 40’ı kredi kartıyla yapılıyor

Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Onur Genç, Türkiye’de kredi kartları sektörü, ekonominin doğal büyümesinin yanı sıra kredi kartı adedinin ve kullanıcılarının, her geçen gün artmasıyla büyümeye devam ettiğini söyledi.
Mobilya, elektronik, turizm, cep telefonu gibi farklı harcama alanlarında kredi kartlarının sağladığı taksit imkanı ve diğer kolaylıklar bu büyümeyi hızlandıran etkenler olduğunu ifade eden Genç, şunları söyledi:
“10 yıl önce tüm tüketim harcamalarının sadece yüzde 10’u kredi kartlarıyla yapılırken, bugün bu oranın 4 kat büyüyerek yüzde 40’lara yaklaştığını görüyoruz.
Türkiye bankacılık sektörü özellikle Bankalararası Kart Merkezi (BKM) gibi ödeme sistemleri konusunda yaratılan çatı markaların yanı sıra ulaştığı hacim ve sektördeki bankaların rekabetçi, yenilikçi ve teknoloji odaklı çalışmalarıyla tüm dünyada örnek gösteriliyor.
Türkiye kredi kartı pazarının bir diğer farkı da kredi kartında markalaşmaya giden, bir kredi kartı markası altında tüm bankaları toplayarak çatı marka yaratan tek pazar olması. Bu markalaşma, bankaların kart programı ortağı işyerleriyle anlaşmasını da kolaylaştırıyor.”
Onur Genç, Garanti Ödeme Sistemleri olarak, değişen müşteri ihtiyaçlarını iyi analiz ederek, her segmentteki tüketiciye uygun ürün ve hizmetler geliştirdiklerini söyledi.
Mobil cüzdan gelişiyor
Sektördeki son gelişmeleri de değerlendiren Onur Genç, “Mobil teknolojilerin yaygınlaşması sürmeye devam ettikçe, mobil ödeme işlemlerinin artışı da hızlı bir şekilde sürecek” dedi.
Genç şunları söyledi:
“Mobil cüzdan uygulamaları her geçen gün e-ticareti daha da çok hayatımızın içine entegre ediyor. Böylece yeni hizmetlere talep de artıyor. Sistem şu ana dek hem ucuz hem de pratik olan temassız ödeme özelliğine sahip SIM kartlarıyla yürüyordu. Ancak mobil ödeme trendinin her geçen gün artması, şu an cep telefonu üreticilerini harekete geçirdi. Üreticiler yavaş yavaş yeni çıkacak modellerine temassız ödeme özelliği ekleme kararı aldı.
Katlanabilir ekran teknolojisinin de gelişmesiyle ödemeler daha fazla mobil araçlar üzerinden yapılacak. Bu, teknolojinin ilerlemesi ve yaygınlaşması adına son derece heyecan verici bir gelişme.
Önümüzdeki 5 yıl içerisinde akıllı telefonlar üzerinden sanal cüzdan ve kart sistemlerinin kurulduğuna tanık olacağız. Bu sanal kartlar için de ana kart hesabına bağlı, daha az limitli ön ödemeli kartlar kullanacağız.
Biz de Garanti Bankası olarak bu konuya ilk ve en geniş yatırımı yapan bankayız. Gelişmiş teknolojik altyapımızla yeni teknolojileri yakından takip ediyor, müşteri ihtiyaçlarını iyi analiz ederek, her segmentteki tüketiciye uygun ürünler geliştiriyoruz. Yaptığımız her uygulama ve yenilikte, öncelikle kart sahiplerinin faydasını gözetiyoruz.”

210 milyar TL’yi bulan KOBİ kredileri tarihi zirvesinde

KOBİ’lerin bankacılık sektöründen kullandığı nakdi krediler, şubat sonu itibariyle 209.2 milyara ulaştı. KOBİ’lerin takibe düşen kredi borçları ise bu dönemde yüzde 6.1 oranında artışla 6 milyar 923 milyon TL seviyesine çıktı

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) bankacılık sektöründen kullandığı nakdi krediler 2013 yılı Şubat ayı itibarıyla 2012 yılı sonuna göre yüzde 5.4 oranında, 10.8 milyar TL tutarında artışla 209 milyar 213 milyon TL’ye ulaşırken, KOBİ’lerin zamanında ödeyemediği için takibe düşen kredi borçları ise yüzde 6.1 oranında artışla 6.9 milyar TL oldu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) açıkladığı geçici verilere göre Şubat 2013 itibarıyla krediler, 2012 yılı sonuna göre yüzde 2.6 oranında, 20 milyar 516 milyon TL tutarında artışla 815.2 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.
Kredi kullanımı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19.2 oranında, 131.4 milyar tutarında artış gösterdi. Şubat itibarıyla, takipteki brüt alacaklar 2012 yılı sonuna göre yüzde 6.1 oranında artışla 24.8 milyar TL oldu.

1.9 milyon KOBİ
KOBİ kredileri Şubat itibarıyla 2012 yılı sonuna göre yüzde 5.4 oranında, 10.8 milyar TL tutarında artışla 209.2 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. KOBİ kredileri Şubat sonu itibarıyla geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27.9 oranında, 45.6 milyar TL tutarında artış gösterdi.
Bankacılık sektöründen kredi kullanan KOBİ’lerin sayısı 2012 yılı sonuna göre yüzde 3 oranında artışla 1 milyon 866 bin 491’e yükseldi. Son 1 yıllık dönemde ise kredi kullanan KOBİ sayısında yüzde 18.1 oranında artış yaşandı.

Takibe düşenler
2013 yılı Şubat ayı itibarıyla takipteki KOBİ kredileri 2012 yılı sonuna göre yüzde 6.1 oranında artışla 6.9 milyar TL’ye ulaştı. Takibe düşen KOBİ kredileri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.3 oranında artış gösterdi.
Şubat itibarıyla, kredisi takibe düşen KOBİ sayısı ise 2012 yılı sonuna göre yüzde 2.5 oranında artarak 177 bin 688’e yükseldi.
KOBİ’ler kendi içinde işletme büyüklüklerine göre değerlendirildiğinde en büyük payı 84.3 milyar TL ile orta ölçekli işletmeler aldı. Orta ölçekli işletmeler tarafından kullanılan krediler 2012 yılı sonuna göre yüzde 4.2 oranında artarken, kredi kullanan orta ölçekli işletme sayısı yüzde 0.3 oranında azalışla 105 bin 174’e geriledi.
Kredisi takibe düşen orta ölçekli işletme sayısı yüzde 1.2 oranında artışla 5 bin 800, takibe düşen kredi tutarı ise yüzde 2.5 oranında artışla 2.2 milyar TL oldu.
Şubat sonu itibarıyla küçük ölçekli işletmelerin kullandığı kredi miktarı 2012 yılı sonuna göre yüzde 5.2 oranında artışla 65.5 milyar TL’ye yükselirken, kredi kullanan işletme sayısı 2012 yılı sonuna göre yüzde 2 azalışla 319 bin 874’e geriledi. Küçük işletmelerin takibe düşen kredi tutarı yüzde 6 oranında artışla 2 milyar TL oldu.

Mikro krediler 59.4 mİlyar TL

2013 yılı Şubat sonu itibariyle mikro işletmelerin kullandığı nakdi krediler 2012 yılı sonuna göre yüzde 7.5 oranında artarak 59.3 milyar TL’ye ulaştı. Anılan dönemde kredi kullanan mikro işletme sayısı yüzde 4.4 artışla 1 milyon 441 bin 443 oldu. Bu dönemde mikro işletmelerin takibe düşen kredileri yüzde 3.4 oranında artışla 2.7 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.

Kredi notuna bak, riskleri aşağı çek

Kişi ve şirketlerin kredi notlarını belirleyen Kredi Kayıt Bürosu, 1 ile 1900 arasında yaptığı puanlama sistemiyle ticari hayatta yeni bir dönemi başlattı. Kredi ve çek ödeme performansı notta belirleyici rol oynuyor

Kredi Kayıt Bürosu (KKB), Risk Raporu ve Çek Raporları’nda yer alan kredi notları ile ticari ve finansal risklerin tek bir not ile takip edilebildiğini bildirdi. KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz, 2012 yılından bu yana günlük ve ticari hayatta finansal şeffaflığı ve karşılıklı güveni geliştirmeye yönelik ürünler sunduklarını söyledi. Akdeniz, geçmişte sadece bankalar ve finansal kuruluşlarla paylaştıkları bu bilgileri, kişi ve kurumların da kullanımına açtıklarını kaydetti.
Risk Raporu ve Çek Raporu ürünlerine ekledikleri ve tüm kredilerin, kredi kartlarının ve kredili mevduat hesaplarındaki güncel ve geçmiş kullanım bilgilerinin değerlendirilmesi ile hesaplanan KKB Kredi Notu ve geçmiş çek performansı ile oluşturulan Çek Endeksi ile kişilerin ticari ve finansal hayatlarına şeffaflık getirdiklerini aktaran Akdeniz, “Kişi ve kurumlar kendilerini tanıtmak ya da başkalarını anlamak, tanımak istediklerinde başka bir kişiye ya da araca ihtiyaç duymayacaklar” bilgisini verdi.
Puan, 1’den 1900’e uzanıyor
Risk Raporu’nda yer alan KKB Kredi Notu kişilerin tüm kredileri, kredi kartları ve kredili mevduat hesaplarındaki güncel ve geçmiş kullanım bilgilerinin değerlendirilmesiyle oluşuyor ve kişilerin finansal performansı 1 ile 1900 arasında derecelendiriliyor.
Çek Raporu’nda yer alan Çek Endeksi ise geçmiş çek ödeme performanslarından oluşuyor ve risk 0 ile 1000 arasında derecelendiriliyor. Bankalardaki kredi ve çek ödeme performanslarının göstergesi olan notlar yükseldikçe risk azalıyor, düştükçe
risk artıyor.

3. şahıslarla bilgi paylaşımı

Risk Raporu’na eklenen KKB Kredi Notu ve Çek Raporu’na eklenen Çek Endeksi ile bireyler ve kurumlar kredibilitelerini tek bir not ile takip edebiliyor ve diledikleri ya da ihtiyaç duydukları taktirde bu bilgileri 3. şahıslar ile paylaşabiliyor. KKB Kredi Notu ve Çek Endeksi’nde kredi sicilini ve ödeme disiplinini rakamlarla ifade etmek mümkün oluyor.
KKB Kredi Notu, KKB’nin veri ambarında yer alan ödeme davranışları üzerinden hesaplanıyor. KKB Kredi Notu derecelendirmesi temel olarak kişilerin gelecekteki borçlarını ödeyebilme olasılığını ortaya koyma özelliği ile kişilerin finansal ve ticari hayatını kolaylaştırıyor.

Not yanlışına itiraz sistemi

KKB Kredi Notu ve Çek Endeksi’nin yanlış hesaplandığını düşünen kişi ve kurumlar bu notlara itiraz edebiliyor. Kişi ve kurumlar bu itirazı ilgili bankaya ya da KKB’nin MİDES (Müşteri İtirazları Değerlendirme Sistemi) adlı sistemine başvuruyor.
www.kkb.com.tr adresindeki E-Rapor Sistemi üzerinden açılan kayıt ile kişiler, hatanın kaynaklandığı banka ile ilgili kaydın yeniden incelenmesi konusundaki taleplerini MİDES sistemine girerek gerekli başvuruyu kolayca gerçekleştirebiliyor.

Elektrik ve doğalgazda tasarruf sağlayan kredi

Apartman ve site yönetimlerine özel kredi sunduklarını belirten Şekerbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, EKOkredi ile yalıtım yaptırarak elektrik ve doğalgaz giderlerinde yüzde 50 tasarruf sağlandığını söyledi

EKOkredi’yi, enerji tasarrufuna yönelik her türlü yatırımı uygun ödeme koşullarıyla desteklemek amacıyla geliştirdiklerini belirten Şekerbank Bireysel Bankacıklık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, “EKOkredi’yi geliştirirken, enerjisinin yüzde 75’ini ithal eden bir ülke olarak, Türkiye’nin kalkınmasında ve sanayileşmesinde, enerjinin verimli kullanılmasının hayati önemini dikkate aldık” dedi. Isı yalıtımı sayesinde elektrik faturalarında ve yakıt giderlerinde en az %50 oranında tasarruf fırsatının sunulduğunu belirten Abdurrahman Özciğer, “EKOkredi Yalıtım ile yapılan harcama, sağlanan verimlilik kapsamında 3 ila 5 yıl içinde kendisini amorti edebiliyor.” değerlendirmesini yaptı.
Şekerbank’ın, dünya gündeminin ön sıralarında yer alan enerji tasarrufu ve verimliliği konusunda yürüttüğü ulusal ve uluslararası işbirlikleri ile bu yöndeki çalışmalarını, 2009 yılında enerjiyi ve emeği koruyan EKOkredi ürününde somutlaştırdıklarını belirten Şekerbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, “EKOkredi’yi, enerji tasarrufuna yönelik her türlü yatırımı uygun ödeme koşullarıyla desteklemek amacıyla geliştirdik. EKOkredi’yi geliştirirken, enerjisinin yüzde 75’ini ithal eden bir ülke olarak Türkiye’nin kalkınmasında ve sanayileşmesinde, enerjinin verimli kullanılmasının hayati önemini dikkate aldık” dedi.
35 bin kişi aldı
Enerji verimliliğinin ve enerji projelerinin finansmanı konusunda sektöründeki öncü rolünden hareketle, EKOkredi’nin lansmanını yaptıkları 2009 Mayıs ayından bu yana, banka olarak EKOkredi ile enerji verimliliği alanında 424 milyon TL kredi kullandırdıklarını ve bu sayede 35 bini aşkın kişinin enerji tasarrufu ile tanıştığına işaret eden Şekerbank Özciğer, “31 bin 281 bireysel müşteri miz ve 4 bin 136 KOBİ, esnaf, çiftçi ve küçük işletme miz EKOkredi’nin avantajlı finansman imkanından yararlanmıştır. Böylece hem doğal kaynaklarımızın korunmasına hem de ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlanmıştır” dedi.
EKOkredi’nin bir altbaşlığı olan ve İZODER teknik danışmanlığında sunulan EKOkredi Yalıtım ile bugüne kadar 28 binden fazla konutun yalıtıldığını belirten Abdurrahman Özciğer, böylelikle toplam 112 milyon TL’lik finansman desteği sağlandığını söyledi.
Siteler ilgi gösteriyor
Isı yalıtımı sayesinde elektrik faturalarında ve yakıt giderlerinde en az %50 oranında tasarruf fırsatının sunulduğunu belirten Abdurrahman Özciğer, “EKOkredi Yalıtım ile yapılan harcama, sağlanan verimlilik kapsamında 3 ila 5 yıl içinde kendisini amorti edebiliyor.” değerlendirmesini yaptı.
8 ay vadeye yüzde sıfır faiz ile sunulan EKOkredi Yalıtım ürünü kapsamında, apartman yönetimlerini kredilendiren ilk banka olduklarına dikkat çeken Abdurrahman Özciğer, “Apartman ya da sitelerde, kat maliklerinin ayrı ayrı krediler veya ödeme araçlarıyla ödeme yapmaları yerine, yöneticinin şahsi sorumluluğu olmadan kat malikleri kurul kararı ile yönetimlerinin kredilendirildiği bir hizmet sunuyoruz” dedi.
Özciğer, 2011 yılından itibaren yapı ruhsatı alan binalarda zorunlu olan Enerji Kimlik Belgesi’nin temini için de müşterilerine destek olduklarını belirtti.

30 yıl vadeli konut kredisi

Bir Şekerbank iştiraki olan Şeker Finans, tüketicilere 30 yıla varan vadeyle konut kredisi imkanı sunuyor. 30 yıla varan vade fırsatı ile kira öder gibi ev sahibi olma sloganını gerçeğe dönüştüren Şeker Finans, 5 yıl vadeye kadar yüzde 0.78, 61-120 ay vadelerde yüzde 0.83 faiz uyguluyor. 30 yıl vadeli kredinin aylık faizi ise yüzde 0.85. 30 yıl vadeli 100 bin TL kredi çekenler ayda 892 TL taksit ödeyebilecek.
Şeker Finans, yeni konut sahibi olacak tüketicilerin yanı sıra daha önce farklı kurumlardan konut kredisi kullanmış olan ve mevcut Şeker Finans kampanyaları ile kredi borcunu daha uygun koşullarda yeniden yapılandırmak isteyen müşterilere özel hizmet de sunuyor.
30 yıla varan vadeli konut kredisi için başvurular, Türkiye genelindeki 281 Şekerbank şubesinden ve sekerfinans.com.tr ya da 444 33 77 no’lu hat yoluyla yapılabiliyor.

İhtiyaç kredisinde faizleri aşağı çekti

Akbank yeni ihtiyaç kredisi kampanyasıyla her türlü ihtiyaca yönelik rekabetçi oranlara sahip kaçırılmayacak fırsatlar sunduğunu açıkladı. Yeni pakette yüzde 0.69’dan başlayan faizlerle ihtiyaç kredisi kullanılabiliyor. 3 ay erteleme seçeneği ile taksitlerin Temmuz ayında başlatılmasının önü açık.
Akbank Bireysel Bankacılık’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, ihtiyaç kredilerinde faiz indirim kararını verirken, ihtiyacı olan tüm müşterilerin kolayca ve elverişli koşullarda krediye ulaşmalarını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Özel bir kampanya
“Yaz dönemi öncesi müşterilerimizin nakit ihtiyaçlarının yoğun olabileceğini düşünerek indirimli faiz oranları ile özel bir ihtiyaç kredisi kampanyası uygulamaya başladık” diyen Tözge, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Müşterilerimizin, gerek tatil öncesi hazırlıklar, gerekse evlerde bahar temizliği, kış sonrası tadilatlar gibi konularda ortaya çıkan nakit ihtiyaçlarını bütçelerine uygun bir şekilde karşılayabilmeleri için faiz oranlarını yüzde 0.69’a kadar indirdik. Ayrıca, ilk aylarda taksit ödemesi yapmak istemeyenlere özel taksit ödemelerini Temmuz ayına kadar erteleme fırsatını da sunuyoruz. Bahar ihtiyaçları için Akbank’a gelen müşterilerimiz, kredilerini oldukça avantajlı oranlar ile hızlı ve kolayca kullanabilecekler. Akbank olarak amacımız, Akbank’lı müşterilerimize ve bu kampanya ile Akbanklı olacak yeni müşterilerimize Akbank’ın farkını her zaman hissettirmek.”

Nakit ihtiyaçları karşılanıyor...

Akbank, bahar aylarını kaçırılmayacak bir ihtiyaç kredisi kampanyası ile karşılıyor. Tüketicilerin her türlü nakit ihtiyacına yönelik olarak başlatılan kampanyada, Akbank müşterisi olsun olmasın herkes yüzde 0.69’dan başlayan faizlerle kredisini kullanabiliyor. Masraf ödemek istemeyen müşteriler için de masrafsız kredi alternatifleri sunuluyor.
Akbank’ın ihtiyaç kredisi kampanyası için Akbank’ın Zıt İkizleri de ilk hikaye filmiyle sevenleriyle buluştu. Kıvanç Tatlıtuğ ve İlker Ayrık’ın oynadığı Akbank reklamında, ikizler acil gelişen bir kredi ihtiyaçları için en avantajlı çözümü Akbank’ta buluyorlar.
Akbank’ın yeni ihtiyaç kampanyasında, düşük tutarlı kredi ihtiyacında olan müşteriler 3.000 TL ve 12 ay vadede yüzde 0.69 faiz oranı ve sadece 69 TL kredi kullandırıma ücreti ile ihtiyaç kredisi kullanabiliyorlar, taksit tutarı bu kredi için sadece 264 TL. Daha yüksek tutarlı kredi ihtiyacındaki müşteriler ise, yüzde 0.96’dan başlayan faizlerden faydalanabiliyorlar. Bu kampanyanın üst sınırı 30.000 TL.

’Kart e-ticarette de büyüdü’

Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, kredi kartı pazarı hem segmente edilmiş ürünlerle hem de e-ticaret alanında ciddi atılımlar gösterdiğini belirtti. “Müşterinin alışkanlıklarına ve gelir seviyesine göre farklılaşmış, yaşam tarzına ve ihtiyaçlarına daha çok hitap eden ürünlerle farklılaşma yolu yoğun bir şekilde tercih edildi” diyen Ertürk, şöyle konuştu:
Kampanya fırsatı
“Emekliler, doktorlar, avukatlar gibi özel segmentlere özel hizmet ve kampanyalarla kartlar ve paketler oluşturuldu. Bir diğer önemli gelişme de e-ticaret alanında yaşandı. Bu alandaki kullanım da son 3 yıldır hızla artış gösterdi. Geleneksel ödeme yönteminden mobil ödeme sistemlerine doğru hızlı bir ilerleyiş söz konusu, zira herhangi bir cihazdan internet bağlantınız varsa 7/24 işlem yapılabiliyorsunuz. 2012’de Her 100TL’lik işlemden 9TL’si bu yöntemle gerçekleştirildi. BKM’nin 2020 projeksiyonu ise 5 işlemden birinin internet üzerinden gerçekleşeceği yönünde belirtiliyor. Denizbank kartlarımız ile sürekli olarak e-ticaret alanında müşterilerimize özel fırsatlar sunuyoruz. Konusunun önde gelen markalarıyla birlikte indirimler ve özel alışveriş fırsatları sunmaya önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. Denizbank olarak kullanıcıların günlük hayatlarıyla iç içe olan çözümler üzerine yoğunlaşıyoruz. Değişik Segment ve özelliklerde kredi kartı çözümleri sunuyoruz. Müşterilerimizin hem harcama alışkanlıklarına göre hem de kavramla özel bağ kurdukları örneklerle ilerliyoruz.”

Trafikte serbest tarife beklentisi

Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. Baturalp Pamukçu, Hazine’nin trafik sigortası genel şartlarıyla ilgili olarak hazırladığı yeni taslağın yürürlüğe girmesi halinde şirketlere hareket serbestisi getireceğini ifade etti

Hazine Müsteşarlığı’nın trafik sigortası genel şartlarıyla ilgili olarak hazırladığı yeni taslak hakkında açıklamalarda bulunan Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu, mevcut uygulamada da, kısmen de olsa şirketlerin yine kendi primlerini oluşturduğunu söyledi.
Fiyatları şirketlerin ayarlamasına rağmen, verilen teminatların Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlendiğini ifade eden Pamukçu, “Taslak, şirketlere daha önce belirlenmiş olan alt ve üst oranların aksine bir hareket serbestisi getirmektedir ki bu yapı riskli ve risksiz müşteriler için oluşturulacak fiyat mekanizmalarında şirketlere daha büyük bir rahatlık sağlayacaktır.
Doğru prim tespiti...
Bu uygulamayla fiyatların serbest piyasa koşullarında oluşacağını, kısa vadede olmasa bile orta ve uzun vadede sektörün bu branştaki kârsızlık sorununa bir çözüm olacağına inanıyoruz” dedi.
Trafik sigortasında belirlenecek primlerin şirketler tarafından 1 ay boyunca değiştirilemeyecek olması hakkında değerlendirme yapan Pamukçu, “Önceki uygulamada Hazine Müsteşarlığı’na bildirilen primlerin 6 ay süresince değiştirilemediğini, ancak şirketlerin söz konusu primler üzerinden kendilerine tanınan marj aralığında prim revizyonları yaptıklarını belirtebiliriz. Primlerin bir ay boyunca değiştirilemeyecek olması ve bunun sigortalılarla potansiyel müşteriler tarafından biliniyor olması, mevcut sistemde oluşan memnuniyetsizliği ortadan kaldıracaktır. Bu sürenin doğru primin tespiti için yeterli bir zaman aralığı olduğunu düşünüyoruz” dedi.
3 yaşına kadar araçlar
3 yaşına kadar olan araçlara trafik sigortasından değer kaybı tazminatı ödeneceği ve trafik sigortası teminatının yüzde 15’ini geçmeyen hasarlarda ise aracın eğer kaybetmediğinin kabul edileceği yeni değişiklik hakkındaysa Pamukçu şunları söyledi:
“Bakıldığında daha çok sigortalıların faydasına olan bu değişikliğin, sigortacılara da prim tespitinde kullanılabilecek önemli bir parametre sunması bakımından olumlu olduğunu söylemek mümkün.”

DASK’ta adres kodu dönemi

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), zorunlu deprem sigortası poliçesi işlemlerinde Ulusal Adres Veri Tabanı’nda (UAVT) kayıtlı adres kodlarını kullanmaya başladı.
Ev sahipleri UAVT adres kodlarını muhtarlık, belediye veya nüfus müdürlüklerinden ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesiyle DASK’ın internet sitesi üzerindeki adres kodu sorgulama uygulamalarından kolaylıkla öğrenebiliyorlar.
Ülke sınırları içindeki tüm adresleri standartlaştıran bu sistem sayesinde konutla ilgili işlem yapan tüm kurumlar arasında koordinasyon ve entegrasyon daha kolay sağlanacak.
DASK’ın, adres kodunun kullanımında ve yaygınlaştırılmasında öncü kurumlardan biri olmak istediğine dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı şöyle konuştu:
“Tüm kurumlar tarafından standart adres bilgilerinin kullanımına imkân tanıyan bu ortak sistem sayesinde sigortalı konutları daha iyi takip etmeyi, hizmet seviyemizi yükseltmeyi ve hasar yönetimini daha etkin hale getirmeyi amaçlıyoruz. Adres kodunu bir bağımsız bölüme ait kimlik numarası olarak tanımlayabiliriz.
Hizmeti ulaştırmak
Konut sahibi değişse de konutun adres kodu her zaman aynı kalıyor. Konut işlemlerinde adres kodu uygulamasının yaygınlaşmasının, vatandaşa sunulan hizmetlerde kalitenin yükselmesine ve operasyonel etkinlik sağlanmasına önemli katkıları olacağını düşünüyoruz.”
Adres koduna geçişin DASK’ın sunduğu hizmetleri her anlamda bir adım ileriye taşıyacağını belirten Yazıcı şunları ifade etti: “Öncelikle adres bilgilerinin eksik ya da farklı ifade edilişinden kaynaklanan, hatalı ve mükerrer poliçe üretiminin önüne geçilecek. Aynı zamanda, kapsamdaki konutlar daha kolay takip edilebilecek, yenileme indirimleri otomatik olarak uygulanabilecek.
Zorunlu deprem sigortası kapsamı dışında kalan binalar için sehven poliçe üretimi ortadan kalkacak. En önemlisi ise herhangi bir deprem durumunda zorunlu deprem sigortalı konut hasar gördüğünde standart adres kodu sistemi sayesinde ilgili konutun yerini belirlemek ve hizmeti ulaştırmak kolaylaşacak.
Bu da hasar yönetimimizi daha da hızlı ve etkin hale getirmemize imkân tanıyacak.”

Vakıf’tan emeklilik tanıtımı

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Vakıfbank Bireysel Emeklilik Günleri” kampanyası, Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan’ın katılımıyla Vakıfbank Validesultan Şubesi’nde 2 nisanda başladı.
Vatandaş ilgisi büyük
Çok sayıda vatandaşın bilgi almak için geldiği Validesultan Şubesi’nde vatandaşların bireysel emekliliğe ilgisi büyüktü.
Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, Vakıfbank Bireysel Emeklilik Günleri ile Türkiye’nin en çok ihtiyaç duyduğu tasarruf alışkanlığının kazanılması ve Bireysel Emeklilik fırsatlarından herkesin yararlanması için çalıştıklarını söyledi.
“Vakıfbank Bireysel Emeklilik Günleri” etkinliğinin, vatandaşlarla birlikte başlatılması nedeniyle gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Mehmet Bostan, Vakıfbank Validesultan Şubesi’nin bireysel bankacılık projeleri açısından özel bir şube olduğunu belirtti.

Sağlık sigortasına rağbet artacak

Ray Sigorta İcra Kurulu Üyesi ve Oto Dışı Teknik ve Hasar, Reasürans Direktörü Eyüphan Daldal sağlık hizmetinin sosyal güvenlik sisteminde yer alan tüm sigortalılara etkin bir şekilde verilebilmesi için sistemin özel sağlık sigortalarıyla desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Tamamlayıcı sağlık sigortasının yetkili mercilerce standardizasyonun sağlanması ve sigorta şirketlerinin bireysel hareket etmelerinden ziyade, ortak ürün çalışması yapılması gerektiğini söyleyen Daldal şu değerlendirmeyi yaptı:
“Tamamlayıcı sağlık sigortasının sigorta şirketine özel bir ürün olmasından ziyade, aslında genel bir ürün olması ve sigorta şirketinin hizmet kalitesi, müşteri memnuniyeti ve ek hizmetlerine göre farklılık göstermesini beklemekteyim. Tamamlayıcı sağlık sigortasının doğru kurgulanması halinde ilk 5 yılda 10 milyon sigortalının sisteme dahil olacağı görüşündeyim.”
Müşteri memnuniyeti
Ray Sigorta’nın tüm ürünlerinde hizmet kalitesini ve müşteri memnuniyetini maksimum seviyede tutmayı hedeflediğini vurgulayan Daldal, “Ailem Güvencede, Ferdi Kaza, Konut, AURA, Acil Sağlık, Seyahat Sağlık gibi bireysel ürünlerimizle birlikte sağlık sigortalarında da Türkiye genelinde bireysel müşteri adetlerimizi artırmak stratejilerimiz içinde yer alıyor” dedi.

Fitch’in Mapfre’ye güveni sürüyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Mapfre Genel Sigorta’nın AA (tur) olan ulusal finansal güçlülük notunu bir kez daha teyit etti. Notun teyit edilmesine gerekçe olarak, şirketin yeterli sermaye yapısı, ihtiyatlı yatırım politikası ve yüksek rekabetçi bir piyasada yakalamayı başardığı sağlam ve esnek sigortacılık performansı gösterildi.
Söz konusu finansal güçlülük notunun aynı zamanda, Mapfre Genel Sigorta’nın Mapfre Grubu içerisindeki stratejik önemini yansıttığı vurgulandı. Şirketin Mapfre Grubu’nun bir parçası olmasının, şirkete finansal esneklik sağladığı ve Mapfre Grubu’nun kurumsal yönetim, risk yönetimi ve süreç yönetimi konusundaki uzmanlığından faydalanma imkânı sunduğu belirtildi.
Fitch, Mapfre Genel Sigorta’nın sermayesinin önümüzdeki dönemde de poliçe sahiplerine olan yükümlülüklerini karşılayacak seviyede kalmaya devam etmesini, kârlılığının ise önümüzdeki iki yıllık süreçte artmasını bekliyor.

Işık, 2013’te de kârlı büyümeyi planlıyor

Işık Sigorta’nın geleneksel personel toplantısına Işık Sigorta’nın genel müdürlük ve bölge müdürlüklerinde çalışan tüm personeli katıldı. Toplantıda şirketin 2012 yılında gösterdiği performans değerlendirilirken, 2013 hedef ve stratejileri de paylaşıldı.
Zarar kader değil
Toplantının açılış konuşmasını yapan Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, Işık Sigorta’nın 2012 yılında olduğu gibi 2013 yılında da kârlı büyümesini sürdüreceğini, piyasa şartlarının her geçen yıl zorlaştığı bu ortamda kârlılık hedeflerinden sapma olmayacağını söyledi. Koçak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de sürdürülebilir ve kârlı büyüyen bir sigorta şirketi olmak için stratejilerimizi belirliyoruz. Zarar etmenin bir sigorta şirketi için kader olmadığını Işık Sigorta’ya bakarak anlayabilirsiniz. Doğru strateji ve kararlarla bizim sektörümüzde de kâr edilebilir.”

Cengiz Erten’den yeni kitap

Dubai Starr Sigorta Mali ve İdari İşler Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Erten’in “Teknik ve Diğer Karşılıkların Kurumlar Vergisi Açısından Değerlendirilmesi” adlı kitabın Legal Yayıncılık tarafından yayınlandı.
Aynı zamanda yeminli mali müşavir olan Erten’in kitabı, sigorta hukukunun kaynakları, karşılıklarla ilgili genel değerlendirmeler, teknik ve diğer karşılıklar, Avrupa Birliği uygulamaları, elementer sigorta şirketlerince ayrılacak teknik ve diğer karşılıklar ile bu karşılıkların kurumlar vergisi açısından değerlendirilmesi gibi konularda sigortacılara bilgiler sunuyor.