Ekonomi Kritik sektörlere yeni yatırım modeli

Kritik sektörlere yeni yatırım modeli

28.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, kritik sektörlerde ‘ortak yatırım modeli’ni Ziraat Katılım ile Fikssan arasındaki anlaşmayla başlattı. Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Dışa bağımlılığı bitireceğiz” dedi

Kritik sektörlere yeni yatırım modeli

Ziraat Katılım ile savunma, otomotiv ve raylı sistem üreticisi Fikssan Fikstür, ortak yatırım için anlaştı. Anlaşma ile Türkiye’de katılım bankacılığında ilk defa, ‘ortak yatırımlar modeli’ hayata geçirilmiş oldu. Ziraat Katılım ile savunma, otomotiv ve raylı sistemler üreticisi Fikssan Fikstür Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin biraraya gelerek hayata geçirdikleri FZK Mühendislik ve Sınai Yatırımlar A.Ş.’nin tanıtım töreni Ankara’da yapıldı.

Haberin Devamı

Yüzde 50-50 ortak

FZK Genel Müdürü Eyüp Anlaş, “Gayemiz yerli sanayi ve milli ürünler yelpazesini geliştirmek, bu doğrultuda fikir yürüten kişilerin farkına varılmasını sağlamak ve üretim sevdalısı insanlar yetiştirmektir” dedi. Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir de şirketi yüzde 50-50 hisse ortaklığında kurduklarını belirterek, ortak yatırımlar modeli uygulanarak tesis edilen işbirliğinin bankacılık sektörü ve Türkiye için ilk olduğunu söyledi. Özdemir, “FZK’nın ana faaliyet konusu savunma sanayi, otomotiv, demiryolu sektörlerinin ihtiyaç duyduğu kalıp, fikstür ve nihai ürünlerin ülkemiz sınırları içerisinde üretimi olacaktır. Ziraat Katılım ile Fikssan’ın bir araya gelerek oluşturdukları FZK Mühendislik ve Sinai Yatımlar A.Ş. sanayi alanında sermaye ortaklığına dayalı olarak tesis edilen daha önce örneği görülmemiş bir modeldir. Bugün 3 yıllık genç bir katılım bankası olarak sektöre böyle yeni bir ürünü kazandırmanın gurur ve mutluluğunu bir arada yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ziraat Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın da, “Ülkemizin bilançosuna, milli projelerin üretilmesine ve dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlayacağını düşündüğümüz her alanda yer alacağız” diye konuştu.

Uzun vadeli kaynak ihtiyacı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise çok önemli bir işbirliğine imza atıldığını vurgulayarak, özellikle savunma sanayinin zaman zaman ulusal güvenliği tehdit eden bir alan olarak Türkiye’nin karşısına çıkabileceğini ifade etti. Savunma sanayindeki dışa bağımlılık oranının yüzde 75-80’lerden yüzde 30’lara indiğini ifade eden Şimşek, “Ama daha katedeceğimiz mesafe var” diye konuştu. Türk ekonomisinde en önemli sorunun cari açık olduğunu hatırlatan Şimşek, tasarrufu artırmak için bilgi-teknoloji yoğun sektörlerde daha yoğun üretim gerektiğini ifade ederek, şirketlerin de bu sayede daha yüksek kâr marjlarına ve orta uzun vadeli yatırımlar için kaynağa ulaşabileceğini kaydetti. İmalat sanayinde yerlileşmede 1064 ürünü programa aldıklarını, 43 üründe bu süreci hızlandırdıklarını belirten Şimşek, önümüzdeki dönemde MR gibi tıbbi araçların da Türkiye’de üretilmesini sağlayacak bir süreç içinde olduklarını söyledi.