Ekonomi Kriz kahini Roubini: En büyük tehlike Çin

Kriz kahini Roubini: En büyük tehlike Çin

03.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Kriz Kahini’ lakaplı ekonomist Nouriel Roubini’ye göre dünyayı bekleyen en büyük tehlike Çin’in barışçıl karakterinden vazgeçmesi.

Kriz kahini Roubini: En büyük tehlike Çin

Project Syndicate internet sitesi için yazdığı bir yazıda Roubini, bu ihtimalin İsrail-İran arasındaki nükleer zenginleştirmeye dair anlaşmazlıktan, Fas’tan Pakistan’a uzanan kuşaktaki kronik istikrarsızlıktan ya da Rusya ile Batı arasında çıkabilecek ikinci bir soğuk savaştan daha tehlikeli.
Çin’in Japonya ile adalar konusunda yaşadığı anlaşmazlığın 1. Dünya Savaşı öncesindeki İngiltere ve Almanya’ya benzetilmesinin çok rahatsız edici olduğunu ifade eden Roubini, yine de bu durumun buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu belirtti. Roubini, Asya’da Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan ve diğer ülkeler arasında geçmişten gelen ‘kapanmamış yaralar’ nedeniyle gerilim olduğunu söyledi.

‘Milliyetçiliğe dikkat’
Roubini, bu gerilimi daha ciddi hale getirebilecek nedenlerle ilgili ilk gerekçenin Asya’daki seçimlerden öncekine göre daha milliyetçi liderlerin çıktığını belirtti. Roubini, ikinci neden olarak, yükselişe geçen bu milliyetçi liderlerin gün geçtikçe daha zorlaşan ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirtti.
Farklı yapısal reformların özellikle Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore ve Endonezya için önem taşıdığını kaydeden Roubini, bu ülkelerden herhangi birinde ekonominin kötüye gitmesi halinde, milliyetçi liderlerin ‘dış güçleri’ suçlamaya meyilli olacağını söyledi.