Ekonomi Kriz, New York sokaklarında

Kriz, New York sokaklarında

27.09.2008 - 00:12 | Son Güncellenme:

Harry’s’deki hamburger tüketimi yüzde 34. Biftek tüketimi yüzde 13. Bira tüketimi yüzde 70 düştü!

Kriz, New York sokaklarında

Wall Street’i darmadağın eden krizin etkileri New York sokaklarında hissedilmeye başladı. BM Genel Kurulu nedeniyle çok sayıda yabancı delegasyonun kentte bulunduğu eylül ayının son haftasında normal şartlarda kentte otel, restoranlarda yer bulmak çok zor olurdu. Oysa BM’ye son gün gelenler bile New York otellerinde yer bulabiliyor.
Yatırım bankaları UBS, HSBC, Deutsche Bank, JP Morgan Chase’in yan yana sıralandığı Park Avenue öğle saatlerinde kalabalık bankacı grupların yemek sonrası kahve ve sigara içtiği dev bir alana dönüşürdü. Şimdilerde Park Avenue’nün belli bölümlerinde iyi giyimli birkaç kişiyi “işsizim” yazan kartonlar taşırken görmek mümkün.

Haberin Devamı

Lüks tüketim etkilenecek
Dünyanın yaşadığı hızlı büyüme sürecinden en büyük pay alan lüks tüketim Wall Street krizinden en büyük darbeyi alacak kalem olma yolunda ilerliyor. New York’un en büyük mağazalarından olan Saks Fifth Avenue ve Bloomingdale’s, BM Genel Kurulu’nun başladığı hafta bile bomboştu.
Şehrin Lexington ve Park Avenue üzerindeki önemli ofis binalarında yeryer boşluklar göze çarpıyor. New York’un güneyinde Park ve Beşinci Caddeler’in üzerindeki lüks markaların kiralarını nasıl çıkaracakları merak konusu.
The New York Times gazetesi haftasonu sayısında Wall Street’in en populer barı olan ve Wall Street’in 80’lerdeki günlerini anlatan Bonfire of The Vanities Romanı’nın geçtiği Harry’s’deki  hamburger tüketiminin yüzde  34, biftek tüketiminin yüzde 13, bira tüketiminin ise yüzde 70’lere varan oranda düştüğünü yazdı.

Haberin Devamı

Türk finansçılar teyakkuzda
Yatırım bankaları ve danışmanlık şirketlerinde görev yapan genç Türklerin oluşturduğu Finans Network Grubu’nun kurucusu Serdar Kaya, “Önce Lehman Brothers’daki arkadaşlarımızla temasa geçtik. Hepsinin özgeçmişlerini toparladık. Morallerinin yüksek olması için çalışıyoruz. Ama vizeleri gereği ülkede kalabilmeleri için çok hızlı iş bulmaları gerekiyor” dedi.
Kaya, “Üst düzey yöneticilerin tazminat ve bonusları ahlaki olarak kabul edilebilir değil ama orta ve alt düzeydeki arkadaşlardan bu sene kimsenin prim aldığını duymadım. Pekçok banka bir kusur senedir kâr açıklamadı. Yatırım bankacılığı bitti. Wall Street ve bankacılık sistemi bambaşka bir yöne doğru gidiyor” diye konuştu.
Türk Finans Network önümüzdeki hafta üyelerini petrol fiyatları konusunda bilgilendirmek için Bloomberg binasında bir de seminer düzenliyor.