Ekonomi ‘Krizde devler liginde kolay tırmanırız’

‘Krizde devler liginde kolay tırmanırız’

08.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD’li Wall Street Journal gazetesine verdiği röportajda Euro Bölgesi’ndeki krizin, Türkiye’nin 2023 yılı itibariyle dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefini kolaylaştıracağını söyledi.

‘Krizde  devler liginde kolay  tırmanırız’

Cari açığın, bu yıl sonu itibariyle yüzde 7’ye gerilemesini beklediğini ifade eden Babacan, Avrupalıların, kemer sıkma programlarını başarılı biçimde tamamlayan Türkiye gibi ülkelere giderek daha fazla danıştıklarını da söyledi.

Haberin Devamı


Ali Babacan, finansal krizin Euro Bölgesi’nin çöküşüne yol açmaması için Avrupa’yı güçlü önlemler almaya çağırırken politika belirleyicilerinin de, kemer sıkma programlarını uygulamış olan Türkiye gibi ülkeleri örnek almasını istedi.


Hedef Asya ve Körfez...
Öte yandan Babacan, Blooomberg HT televizyonunda katıldığı bir programda Türkiye’nin hem ihracatta hem de finansmanda artık hızla Avrupa’ya olan bağımlılığını azaltması ve özellikle Asya ve Körfez’e daha çok eğilmesi gerektiğini söyledi.


Herhangi bir Avrupa ülkesinde başlayan bir krizin tüm Avrupa ülkelerine yayılabileceğine dikkati çeken Babacan, bu nedenle en güçlü görünen Almanya dahil tüm ülkelerin çok dikkatli olması ve bütün ülkelerin bir bütünlük içerisinde hareket etmeleri gerektiğini söyledi. Babacan, ”Bunlar kendi aralarında daha sık görüşseler, daha sık çay, kahve içseler Avrupa’nın bütünlüğü için ne faydalıysa buna baksalar, çok daha iyi sonuçlar elde edilebilir diye düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı


Babacan, Türk bankacılık sektöründe bu yıl kredi büyümesini yüzde 15 kadar tahmin ettiklerini ve sektörde şu anda çok ciddi bir sorun görmediklerini ifade etti.


‘Japon hanımlar çok ilgili’
Kira sertifikasının (sukuk) önemli bir enstrüman olacağını kaydeden Babacan, dünyada 170 milyar dolara ulaşan bu piyasanın artık Türkiye’de de önemli bir finansal araç olacağını söyledi. Bu yıl Samuray piyasasında ikinci çıkışın yapıldığını hatırlatan Ali Babacan, ”Benim Tokyo ziyaretimden sonra yaptık ve çok yüksek talep geldi. Japon ev hanımları artık Türk kâğıdı almak istiyor, Türkiye’nin algısının olumlu olmasının bir sonucu olarak” dedi.

YENİ TTK’DA KÖTÜ SENARYO: ERTELEME

Ali Babacan, yeni Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) tespit edilen sorunları aşmak için yapılması gereken değişiklik önerilerini, TBMM’deki parti grupları ile paylaşacaklarını ve görüşmelerde yeni fikirler ortaya çıkması halinde bunları da değerlendireceklerini söyledi. Babacan, “Bizim şuan ki hedefimiz 1 Temmuz’a kadar değişiklikleri yapıp 1 Temmuz itibariyle de bu değişikliklerin yürürlüğe girmesi. Baktık ki yetişmiyor o zaman bunun yürürlük tarihinin ertelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama bu kötü senaryo” dedi.