Ekonomi ‘Krize 2001’deki gibi girseydik nakavt olurduk’

‘Krize 2001’deki gibi girseydik nakavt olurduk’

16.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD ve Avrupa ekonomilerinin piyasalarda yarattığı endişelere değinerek, “Türkiye dünyada yaşanan son krize 2001 yılındaki haliyle yakalansa, nakavt olurduk. Yunanistan’ın şu anki durumundan da kötü hale gelebilirdik” dedi

‘Krize 2001’deki gibi girseydik nakavt olurduk’

Türk ekonomisinin son dokuz yılda büyük sıçrama yaparak güçlendiğini dile getiren Çağlayan, bu nedenle krizden en az etkilenen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi.
ABD’den Türkiye’ye teknoloji yatırımı çekmek için Silikon Vadisi’nde bulunan Çağlayan, dün Kaliforniya’daki Türk işadamları için bir iftar düzenledi. 2002’den bu yana 99’uncu yurtdışı seyahatine çıktığını belirten Çağlayan, gittiği her ülkede Türk işadamlarının daha fazla mal satması için çalıştığını söyledi. Çağlayan, “ABD, Türkiye’nin 114 milyar dolarlık ihracatının 15 katı kadar, yani 2 trilyon dolarlık ithalat yapıyor. Bu pazardan yüzde 1 pay alsak 20 milyar dolar eder. İhracatçıya zihinsel değişim gerekli. ABD’ye ihracat konusunda ürkekliği bırakalım” dedi.

‘Oyun bozuldu’
Türkiye’nin gelişen ekonomisiyle Avrupa’nın akciğeri gibi işlediğini de belirten Çağlayan şöyle devam etti:
“İlk 6 ayda Türkiye’ye 6.2 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım geldi. Bu yıl sonuna kadar 10 milyar doları bulur. Sadece haziranda gelen yatırım ise 900 milyon dolar. Bunun yüzde 88’i Avrupa kaynaklı. Yani Türkiye, Avrupa’nın akciğeri, nefes alacağı yer oldu.”
Son ekonomik gelişmelere de değinen Çağlayan, “Birileri Merkez Bankası’nın faizleri yukarı çekmesini ve böylelikle faizden çok para kazanmak istiyordu. Kredi derecelendirme kuruluşları dahil oynanan tüm oyunlar sonuçsuz kaldı” dedi.