Ekonomi Kruvaziyer zirve yapar

Kruvaziyer zirve yapar

10.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Global Ports Holding CEO’su Emre Sayın, İstanbul’un Barselona’daki gibi bir limana ihtiyacı olduğunu belirterek, “Türkiye’de kruvaziyer turizmi İstanbul’un ana liman olması ile başlar” dedi

Kruvaziyer zirve yapar

Türkiye’de kruvaziyer turizminin İstanbul’un ana liman olması ile başlayacağını dile getiren Global Ports Holding CEO’su Emre Sayın, İstanbul’un Barselona’daki gibi bir limana ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Global Ports Holding desteğiyle ve Ege Port Kuşadası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Akdeniz Kruvaziyer Limanları Birliği MedCruise’un 54. Genel Kurulu başladı. Akdeniz’i temsil eden 31 ülkeden 120 liman bir araya geldi. Akdeniz pazarını oluşturan 14 kruvaziyer şirketinin 12’sinin de yöneticileri toplantıda yer aldı.

Genel kurulun her yıl farklı bir ülke ve limanda yapıldığını söyleyen Emre Sayın, bu yıl Türkiye’de yapılması için çok büyük çaba harcadıklarını belirterek “Sıraya girseydik 2032 yılında olacaktı ama 13 yıl kazandık. Burada olmasaydı İtalya Cenova’da olacaktı” dedi.

Yenikapı’ya talip

İstanbul’un ana liman olmasıyla Türkiye’de kruvaziyer turizminin başlayacağını söyleyen Sayın, “İstanbul’un Barselona’daki gibi bir limana ihtiyacı var. Avrupa’da deniz kıyısında, tarihi olan, alışveriş imkânı olan İstanbul’dan başka şehir yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yenikapı kruvaziyer limanı projesine inandıklarını ve ihaleye de katılacaklarını aktaran Sayın, “Önümüzdeki 1-2 yıl içinde ihale olduğunu varsayarsak 3-4 yılda İstanbul’da bir liman olabilir. İstanbul’un büyümesi Türkiye’deki bütün limanların büyümesi anlamına gelir. Özellikle ana liman olursa diğer limanlara her zaman katkı sağlar” dedi.

Türkiye’nin cazibesi

Türkiye’nin cazibesini 3 maddede özetleyen Sayın şöyle konuştu: “Destinasyon, Türkiye’ye gelip ben burada hiç ilginç bir şey görmedim diyen turist bilmiyorum. Yan hizmetlerin bol olduğu kârlı bir ülke. Hem müşteri memnun oluyor hem de Cruise Line’lar Türk limanlarından kâr elde edebiliyor. Türkiye, Doğu Akdeniz’de Avrupa Birliği’nde olmayan ve AB rotalarına katılabilecek tek ülke. AB rotalarında, Avrupa Birliği’nde olmayan limanlar her zaman sevilir.”

Kruvaziyer zirve yapar

Global Ports Holding olarak Türkiye dahil 9 ülkede, 15 kruvaziyer ve 2 ticari liman ile birlikte toplam 17 limanla faaliyet gösterdiklerini kaydeden Emre Sayın, “Akdeniz, küresel kruvaziyer yolcu pazarından aldığı yüzde 14.2 pay ile Karayipler’den sonra en büyük ikinci pazar özelliği taşıyor. Akdeniz’de bulunan 13 limanımızla Akdeniz’de yüzde 24 pazar payına sahibiz” dedi.

Haberin Devamı

Geçen yıl Havana ile dünyanın en büyük pazarı Karayipler’e giriş yaptıklarını belirten Sayın, “Yine geçen yıl imtiyaz sözleşmesi görüşmelerini başlattığımız Antigua & Barbuda’nın yakın zamanda ağımıza eklenmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Kruvaziyer zirve yapar

12 milyon yolcu

Sayın, “Ayrıca Bahamalar Nassau’nun da ihalesinde birinci geldik” diye konuştu. Emre Sayın, St. John’s ve Nassau limanlarının ağlarına katıldığında hizmet verdikleri toplam yolcu sayısının yaklaşık 8 milyondan 12 milyona yükseleceğini söyledi.

Hedeflerinin Akdeniz’deki liderliklerini pekiştirmek, Karayipler’de büyümek ve Asya, Afrika ve Amerika kıtasının diğer bölgelerindeki fırsatları takip etmek olduğunu belirten Sayın şöyle konuştu: “Tunus’ta bir proje üzerinde çalışıyoruz. Tunus da yakın zamanda canlanır. Kruvaziyer şirketlerinin önümüzdeki 6-7 yıl tersaneleri doldurduğu bir dönemdeyiz. Boş bir yer açıldığında yeni bir gemi siparişi geliyor. Bu gemiler önümüzdeki 5-6 yıl içinde sektörün kapasitesini yüzde 50 artıracak.”

Haberin Devamı

Kişi başı harcama yüksek

Kruvaziyer turistlerin yüzde 60’ının Türkiye’den geçtiğini söyleyen Ege Port Kuşadası Genel Müdürü Aziz Güngör, “Kruvaziyerde kişi başı turist harcaması günlük 85 ila 120 euro arasında. Ağımızda yer alan Kuşadası, Antalya ve Bodrum kruvaziyer limanları da dahil edildiğinde Türkiye kruvaziyer turizminin yüzde 76’sını karşılıyoruz. 2018’de Türkiye’ye 247 gemiyle 213 bin kruvaziyer turisti geldi. 121 bini Kuşadası’nda geçti. 2019’da büyümeyi önemli derecede hissediyoruz. 2020 ve 2021’de güçlü bir yükseliş yaşanacak. 2022 yılında ise 2015 yılındaki sürece geri dönülecek. 2020 yılında Kuşadası Limanı’na 300’e yakın gemi ve 350 bine yakın yolcu bekliyoruz. Türkiye genelinde 400 bin yolcudan bahsedebiliriz” dedi.

Kuşadası’na 3 bin kişilik gemi geldiğinde yaklaşık 1.5 milyon dolarlık alışveriş yaptığını kaydeden Güngör şöyle konuştu: “Yıllık yaklaşık 150 ila 200 milyon dolarlık bir ekonomi yarattığı tahmin ediliyor. Türk ekonomisine katkısının ise 2 milyar dolar olduğu belirtiliyor.”