Ekonomi KTHY ihalesini Atlasjet kazandı

KTHY ihalesini Atlasjet kazandı

28.06.2010 - 12:14 | Son Güncellenme:

Kıbrıs Türk Hava Yolları(KTHY) ihalesini Atlas Jet’in kazandığı açıklandı.

KTHY ihalesini Atlasjet kazandı

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Atlasjet’in yüzde 51 ve KKTC İhtiyat Sandığının yüzde 49 hisse payı olan yeni bir şirket kurulacağı ve bu şirketin en geç Mayıs 2011 tarihine kadar operasyonu üstleneceği bildirildi. Geçiş sürecinde tüm operasyonun Atlasjet AOC’si altında yürütüleceği, yeni kurulacak şirketin low-cost modeli ile değil, milli havayolu standartlarında hizmet vereceği ve business class uygulaması olacağı belirtildi.
Atlasjet’in açıklamasında, Atlasjet’in KTHY’nin yeniden yapılandırılması sürecinde bu yıl için 20 milyon dolarlık bir kaynak aktaracağı kaydedilerek şu görüşlere yer verildi:
“Atlasjet yeni şirketin kuruluşu için gerekli 5 milyon dolarlık sermayeyi ve mevcut biletli yolcuların taşınması için de tahmin edilen, yaklaşık 15 milyon dolarlık maliyeti üstlenecektir. Hedef karlılık yakalanabilir ise bedelsiz taşıyacağımız 12 bin biletli yolcu dışında kalan, mağdur yolcuların taşıma maliyeti, KKTC tarafına yapılacak kar payı ödemesinden mahsup edilmeye çalışılacaktır.”
Açıklamada, beş yıllık anlaşmanın bitim tarihi olan 31 Aralık 2015 tarihinde KKTC tarafı arzu ederse, ortaklığın yeni bir dönem için uzatılabileceği belirtilirken, Atlasjet bu projenin yürütülmesi için kendi üzerine düşen sorumluluklar için Türk Hükümeti’nden hiçbir kaynak kullanmayacak ve tüm giderleri kendi öz kaynaklarından karşılayacaktır” denildi.
Atlas Jet’ten yapılan açıklamada anlaşmanın diğer koşulları şöyle sıralandı:
-Yer Hizmetleri şirketi CAS’a devredilecek 132 personel ve yurt dışı kadrolarında görev yapan personelin dışında kalan personelin yüzde 65’inin istihdam yükü, yeni kurulacak şirket AOC’sini alıp operasyonel faaliyete geçtiğinde Atlasjet personelinin çalışma şartlarına uygun olarak üstlenilecek.
-Atlasjet biletilenmiş tahminen 100 bin yolcunun taşımasını yolculardan ek ücret talep etmeden üstlenecek. Bu yolcuların 12 bini ücretsiz taşınırken, geri kalan bölüm yeni kurulacak şirket kar ederse, KKTC tarafına ödenecek kar payından mahsup edilecek.
- Atlasjet yeni kurulacak şirketin kar etme garantisini verecek. Eğer zarar ederse her iki taraf adına da gerekli sermaye artışını yapacak.
-Yeni şirket AOC’sini alıp operasyonlara başlayıncaya kadar mevcut personelin maaşları KKTC Maliye Bakanlığına, Türk Hükümeti’nden aktarılacak kaynak ile karşılanacak.