Ekonomi Küllerinden yeniden doğan bir İstanbul projesi

Küllerinden yeniden doğan bir İstanbul projesi

27.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ispartakule’de yapımının gecikmesi nedeniyle sözleşmesi iptal edilen proje, adeta küllerinden yeniden doğdu. ‘1stanbul’ adını alan yeni proje bir ayda yüzde 10 kazandırmayı hedefliyor

Küllerinden yeniden doğan bir İstanbul projesi

Markalı konutun gözde bölgelerinden Ispartakule, ‘1stanbul’ adlı yeni bir projeyle tanışıyor. Doğu İnşaat, Precast Beton ve Üstünler firmalarının oluşturduğu DPU Konsorsiyumu’nun Emlak Konut GYO’dan ihaleyle alarak hasılat paylaşımı yöntemiyle inşa edecekleri proje, eylül sonunda resmi satışa çıkıyor. Daha önce Tulip Turkuaz adıyla satışa sunulan fakat yapımcı firma Tulip Gayrimenkul’ün inşaatı geciktirmesi nedeniyle sözleşmesi iptal edilen proje adeta küllerinden yeniden doğdu. 1stanbul’un ihalesini kazananlardan biri olan Doğu İnşaat, iptal edilmeden önce Tulip Turkuaz’ın inşaat işlerini yapıyordu.
DPU Konsorsiyumu İcra Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Doğu İnşaat Genel Müdürü olan Adnan Akyüz, projenin tüm detaylarına hakim olduklarını belirterek “Tulip Turkuaz’ın inşaatını Doğu İnşaat olarak biz yapıyorduk. Emlak Konut’un sözleşmeyi feshetmesinin ardından düzenlediği ihaleye katılma karar verdik. Çünkü tüm ekipmanlarımız sahada zaten hazırdı. Başka birinin bu operasyonları kurması çok zaman alacaktı. İhaleye girdik ve kazandık. Başından beri inandığımız projeyi, şimdi sorunsuz bir şekilde devam ettiriyoruz” dedi.

‘Yılbaşına kadar 500 daire satarız’
Akyüz, projenin yeni fonksiyonlar eklenerek çok daha güçlü hale geldiğini ifade ederek, “Mimari haklarını satın aldığımız proje bu sayede çok daha yaşanılır oldu” dedi. Daha önce 205 daire satıldığını ve iptal sonrası 111 kişinin iade ettiğini vurgulayan Akyüz, “94 kişi hala devam ediyor. Bu kadar kişinin iade etmemesi projeye olan güveni gösteriyor. Bu güveni boşa çıkarmadan projeyi layıkıyla yapacağız” dedi.
Akyüz, 1stanbul’da inşaatın tüm hızla sürdüğünü belirterek, “1.188 daireden oluşan projemizin inşaatının yüzde 35’ini tamamladık. 200 milyon lira yatırım maliyeti olan projeyi Ekim 2012’de teslim edeceğiz. Projede hiçbir sorun ve engel bulunmuyor. İsteyenler gönül rahatlığıyla konut alabilir . Yıl sonuna kadar 500 daire satmayı planlıyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

BUZ PİSTİ DE PLANLANDI
Ispartakule’de TEM çıkışında 15 ve 17 katlı 11 adet bloktan oluşan projede 58 ile 219 metrekare arasında 25 tipte 1+1, 2+1, 3+1, 3+1 dubleks ve 4+1 daire bulunuyor. Ekim 2012’de teslim edilecek projede panoramik manzaralı katlar için kat bahçeleri de tasarlandı. Yüzde 85’i yeşil alana ayrılan proje, 90 bin metrekare arsada 206 bin metrekare inşaat olarak planlandı. Konutların çoğunun Küçükçekmece Gölü’nü gördüğü projede dairelere doğrudan geçiş yapılabilen kapalı otopark, kişiye özel depo ve buz pisti projenin en önemli özellikleri arasında.

‘ŞİMDİ ALANLAR, 1 AY SONRA YÜZDE 10 KAZANACAK’
Adnan Akyüz, 1stanbul’da konutların metrekaresini 1.900 liradan satışa çıkardıklarını belirterek, “58 metrekarelik 1+1 dairemizin fiyatı 103 bin lira olurken, 170 metrekarelik 4+1 daireyi ise 412 bin liradan satıyoruz. Projenin eylül sonunda resmi satışa çıkmasıyla fiyatları yüzde 10 arttırmayı planlıyoruz . Bu sayede şimdi alanların konutları 1 ayda yüzde 10 prim yapacak” diye konuştu. Akyüz, projede isteyenlerin bankalardan konut kredisi kullanabileceğini, kullanmak istemeyenlerin ise senetli satış yapmak için Emlak Konut GYO’dan onay almak için başvuru yapacaklarını da söyledi.

Haberin Devamı

YAN PARSELE 800 KONUTLUK SU EĞLENCELİ PROJE
DPU Konsorsiyumu İcra Kurulu Üyesi Halil Ege ise yan parselde yapılacak ikinci proje hakkında bilgi verdi. Yüksek kulelerden oluşacak projenin Turgut Toydemir imzasını taşıyacağını vurgulayan Halil Ege, “Projede 20’şer katlı altı blok ve AVM planlıyoruz. AVM, Kanyon benzeri açık olarak planlanıyor ve burada çeşitli su oyunları yapacağız” dedi. Ege, çoğu küçük dairelerden oluşan 800 konutluk projede yıl sonunda satışa çıkmayı planladıklarını açıklarken, bu projenin ise 2013 yılı sonunda teslim edileceğini kaydetti.

‘Aslında fiyatlar yüzde 15-20 düşük’
Konut projeleri markalaşma danışmanı Hilmi Işıkören, içinde bulunduğumuz dönemi, oturum ya da yatırım amaçlı konut almak isteyenler için son derece cazip bir zaman olarak nitelendirdi.
“Piyasalara baktığınızda bunun ne denli doğru bir tespit olduğunu net bir şekilde görmek mümkün” diye konuşan Işıkören, başta altın olmak üzere dövizdeki yükselişle beraber konut fiyatlarının dolar bazında yüzde 15-20 oranında düşük seyrettiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Bu ne demektir, bugün konut alan kazançlı çıkıyor. Örneğin yeni bir projede 350 bin lira olması gereken 3+1 bir daireyi bugün yaklaşık 280 bin liraya alabilirsiniz. Bu, 70 bin liralık kazanç anlamına gelir.”

Fiyat artışı kaçınılmaz
Fiyatların bu düzeyde kalmayacağını, inşaat, işçilik, malzeme ve özellikle demir, çimento fiyatlarındaki artışları da göz önüne alınması gerektiğini vurgulayan Işıkören, “Bu nedenlerle konut fiyatları da yükselecek. Kritik nokta fiyatın ne zaman yükseleceği. Beğendiğiniz daire her an kaçınılmaz fiyat artışına yakalanıp elinizden kaçabilir ve siz bu net göstergelere rağmen iyi bir yatırımdan olabilirsiniz” diye konuştu. Konut almak isteyenlerin bu fırsatı kaçırmamaları uyarısında bulunan Hilmi Işıkören, “Bu net fırsat kaçırılmasın.
Piyasalar daha düşer beklentisiyle riske girilmesin” dedi. Işıkören, gayrimenkulü savaş, deprem, ekonomik kriz dönemleri dahil olmak üzere altın, döviz ve borsa yükselirken de düşerken de fırsatlar üretebilme kabiliyetine sahip dünyadaki en güvenilir yatırım aracı olarak nitelendirmeyi ihmal etmedi.

Haberin Devamı

Akfen GYO net kârını 3 kat arttırdı
Ekonomik şehir otelciliği alanındaki atılımlarıyla dikkat çeken Akfen GYO, bu yönde Türkiye’de ve Rusya’da gerçekleştirdiği çalışmalarının sonuçlarını alıyor. 2011 ilk yarı finansal sonuçlarını açıklayan firma, 31 Aralık 2010’da 695 milyon 458 bin 664 lira olan brüt portföy değerini 30 Haziran 2011 itibariyle 860 milyon 195 bin 268 liraya taşıdı. Açıklamada bunun 23.68’lik bir artış anlamına geldiği vurgulandı.
Aynı dönem itibariyle net aktif değerinde ise yüzde 27.89’luk artış gerçekleştirdiği ifade edilen şirketin bu alandaki rakamı ise 577 milyon 585 bin 590 liradan 738 milyon 731 bin 533 liraya yükselmiş durumda.
Altı çizilen bir diğer nokta da şirketin geçen yılın aynı dönemine göre net dönem kârında gerçekleştirdiği artış oldu. Rakamın 31 milyon 558 bin 739 liradan 97 milyon 297 bin 942 liraya yükseltildiği ifade edilen açıklamada bunun üç katlık artış anlamına geldiğine dikkat çekildi.
Açıklamaya göre, şirketin 2010 ilk yarısında 5 milyon 947 bin 912 lira olan diğer faaliyet gelir ve giderleri hariç faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) 2011’de yüzde 58 artış göstererek 9 milyon 406 bin 555 lira olarak gerçekleşti.
Akfen GYO’nun gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51’lik artış ile 13 milyon 174 bin 949 lira olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

Türkmenistan’da 2.6 milyar dolarlık proje
Türkmenistan’da faaliyet gösteren Türk müteahhitlerin 2011 yılının 8 ayında 2.6 milyar dolarlık iş aldıkları açıklandı. Türk inşaat şirketlerinin en çok iş aldıkları ülke olarak nitelendirilen Türkmenistan’da Türk müteahhitler, 2011 yılının sekiz ayında 2 milyar 617 milyon dolarlık 40’a yakın projenin ihalesini kazandılar. Türk müteahhitler geçen yılın toplamında ise 4.5 milyar dolarlık projeyi üstlenmişlerdi.
Yapılan açıklamaya göre projeler konut, okul, spor kompleksleri, fabrikalar, oteller, elektrik santralleri, tren yolu istasyonları, karayolları, hastane ve idari binalardan oluşuyor.Türk şirketleri, ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1991’den bu yana ülkede 22 milyar dolarlık proje geliştirmiş durumda.
Proje üstlenen şirketler arasında Lotus Enerji 390, Rönesans İnşaat 350 milyon, Eser Tahhüt 266 ve Tekfen İnşaat 261 milyon dolarlık çalışmalarıyla dikkat çektiler. Diğer yandan Türkmenistan’daki etkinliğiyle tanınan Rönesans İnşaat, 226 milyon dolara polis eğitim merkezi, toplam 210 milyon dolara ise Karayolları, AvtoTransport Bakanlığı ve Demiryolları bakanlıklarının ‘bakanlık binası ihaleleri’ni kazanmıştı.

Haberin Devamı

‘Merkez’deki yumuşama kararı inşaatı olumlu etkiler’
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) aylık raporunda Merkez Bankası’nın ekonomiyi soğutmak için attığı adımları yumuşatmasının orta vadede inşaat sektörüne olumlu yansıyacağı bildirildi. Raporda, emtifa fiyatlarının yarattığı enflasyonist baskıya da dikkat çekildi. Bunun en somut örneği olarak altına işaret edilen raporda şu görüşlere yer verildi:
“Emtia fiyatlarındaki artışa paralel olarak yapı malzemeleri fiyatları yükseldi. 2011’in 2’nci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 4.96 artış yaşandı.”
Ayrıca,?raporda, Avrupa’da kamu borcu sorunlarının çözülememesi halinde küresel problemlerin oluşabileceği belirtilerek, “Bu durumda tüketici, gayrimenkul yatırımlarını erteleyebilir” denildi.

Mimaride zirve yarışı için Barcelona yolcusu
Emre Arolat Architects (EAA), kasım ayının ilk günlerinde Barcelona yolcusu olacak. 2-4 Kasım tarihleri arasında Dünya Mimarlık Festivali (WAF) kapsamında gerçekleştirilen ve mimarlık dünyasının en önemli ödüllerinden biri olarak kabul gören ‘The World Building of the Year’da iki farklı kategoride dört projesiyle finale kalan mimar Emre Arolat yönetimindeki şirket, festivalin bu seneki finallerinde en çok projeyle yarışma hakkı kazanan Türk mimarlık ofisi olarak da nitelendiriliyor. EAA’nın yarışacağı projeler ise Bodrum Vicem Yalıları, Sancak Camii, Antakya Otel projesi ve Yalova Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nden oluşuyor.
Büyük ödülün 4 Kasım 2011’de açıklanacağı organizasyona 59 ülkeden 704 proje katılıyor. Yarışma jürisinde Will Alsop, Peter Cook, Odile Decq, Michel Rojkind ve Michael Sorkin gibi isimler yer alıyor. Organizasyonda bu sene ilk kez ‘Halkın Seçimi Ödülü’ de verilecek. İsteyenler 28 Ekim 2011 tarihine kadar ‘http://openbuildings.com/peoples_choice/waf/leaderboard’ adresinden oy kullanabilecek.

Peşinatta yüzde 1’lik kampanya, bayrama taştı
10 bin metrekarede 180 aile için geliştirilen ve yaşamın başladığı Adanus Park projesinde ‘Yüzde 1 peşin bugün taşın’ kampanyası bayram sonuna kadar uzatıldı. Satış ofisinin 2’nci günden itibaren açık olacağı projede zorunlu hale getirilen yüzde 25 ’lik peşinatın, yüzde 1’lik tutarı olan ve 1.390 liradan başlayan peşinatın ödenmesiyle birlikte konuta taşınılabilecek. Kalan yüzde 24’lük bölüm ise, Ağustos 2012 tarihine kadar vadelendirilecek ya da ertelenecek.

Atakentli ‘Arena’sında gezinmeye başladı
Avrupa Konutları’nın da aralarında olduğu markalı projelerin adreslerinden biri olan Halkalı Atakent, alışveriş merkeziyle buluştu. ArenaPark Alışveriş ve Yaşam Merkezi ismindeki AVM, dün açıldı. Artaş İnşaat’a bağlı Atakent Turizm tarafından 9.5 ayda yapılan proje, açık hava konseptiyle dikkat çekiyor. 80 milyon liralık yatırım hakkında konuşan ArenaPark Alışveriş ve Yaşam Merkezi Genel Müdürü Muhsin Erkoç, “52 dönüm arsa üzerinde 100 bin metrekare inşaat alanına ve 40 bin metrekare kiralanabilir alana sahip projede 100 mağaza yer alıyor. İki katlı AVM, açık hava konseptli mimarisiyle fark yaratıyor” dedi.
AVM’de yine Arena ismiyle anılan bir sahne olduğunu belirten Erkoç, Akdeniz mimarisinin tercih edildiği projenin kiralamasını KDM Danışmanlık’ın yaptığını kaydetti.

Özyurtlar’ın yeşil sahada hedefi ikinci lige çıkmak
Özyurtlar İnşaat, Spor Toto 3’ncü Lig 1’nci grup takımlarından Lüleburgazspor’a, bir yıllığına sponsor oldu. Sponsorluk imza törenine Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, Lüleburgazspor Kulübü Başkanı Siyami Aslan ile AK Parti Kırklareli Milletvekili Şenol Gürşan katıldı. Törende konuşan Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, hedeflerinin Lüleburgazspor’u 2’nci Lig’e çıkarmak olduğunu söyledi. Bu konuda öncülük yapacaklarını ifade eden Özyurt, sporculara“Bizler sizlere yol gösterici olacağız, gücümüz kadar da yardımcı olacağız” sözleriyle seslendi.
Lüleburgazspor Kulübü Başkanı Siyami Aslan ise “Bu yıl 2’nci Lig’e çıkmak istiyoruz. Lüleburgazspor’a iki yıldan bu yana sponsor bulamamıştık” dedi.