Ekonomi Kupayı aldık ama para kazanamadık

Kupayı aldık ama para kazanamadık

10.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Futboldaki başarılarını gelire dönüştürmek istediklerini belirten Galatasaray Kulübü Başkanı Süren, halka arzdan sağlanacak gelirle önce borç ödeyeceklerini söyledi

Kupayı aldık ama para kazanamadık




Üst üste aldıkları başarıları, paraya tahvil edemediklerini söyleyen Galatasaray Kulübü Başkanı Faruk Süren, “Biz ticari anlamda bunu maksimum kullanamadık. Türkiye’yi tanıttık ama ürün gelirlerimizi artıramadık" dedi.
Önümüzdeki günlerde Sportif AŞ şirketi halka açılacak olan kulübün başkanı Süren, halka arzdan beklenen gelirle borçlarını kapatacaklarını ve Ali Sami Yen Stadı’nı kazanç kapısı yapacaklarını kaydetti.

Galatasaray UEFA Kupası’nı alarak önemli bir başarıya imza attı. Bu başarının Türkiye’nin tanıtımında önemli rolü oldu. Peki kupa almak kulüp gelirlerine nasıl yansıdı?
Bu dönemde hazırlığımız yoktu. Özellikle ürün satma konusunda. Bu organizasyonları yapamadık. Kendi adıma şunu söyleyebilirim. Biz ticari anlamda bunu maksimum kullanamadık. Tanıtım anlamında kullandık ama bize getiri anlamında kullanamadık. En azından Kopenhag’da bir şeyler yapabilirdik. Tabi bu da bir tecrübe. En azından bize AIG şirketiyle yaptığımız ortaklığı getirdi. Bu ortaklıkla hisselerimizi uluslararası piyasada satma fırsatı doğdu. Fakat ürün bakımından hâlâ geriyiz. Ürün gelirlerimiz bilançoda çok düşük olduğu için görünmüyor. Yıllık 1 milyon dolar civarında. Bunun bir nedeni de korsan üretim. Eğer bunu aşarsak 8 - 9 milyon dolar bir kâr elde ederiz.

Halka arz edilecek Galatasaray hisselerine taraftarlarınızdan da ilgi bekliyor musunuz?
Biz hisselerin yarısını yurtdışından kurumsal yatırımcıya satmak istiyoruz. Burada satacağımız hisselerin kısmını da üyelere rezerve ediyoruz. Dışardaki yatırımcıya satmamızın nedeni işlem görmesini sağlamak. Yoksa insanların hisselerini çerçeveleyip ben kulübe ortağım demelerini istemiyoruz. Taraftar değil, yatırımcı olmalı. Yatırımcı diyecek ki ‘siz neden benim gelirimi artırmadınız.’ Onun için bu bir iş. Buna böyle bakmak lazım . Evet netice de sporla ilgili bir sektör ama sporu ayrı tutmak lazım.

Spor mağazası açıyor
Sizin kendi şirketleriniz olan Transtürk Holding ve Makine Takım da halka açık. Şirketlerinizin borsa performansı ne durumda?
Geçiş döneminde olduğumuz için birtakım arazlar söz konusu olabilir. Geçiş döneminde tabii fazla nakit üretemiyorsunuz. Yahut ürettiğiniz nakiti hemen yatırıma dönüştürmeniz gerekiyor.
Biz bu noktada strateji değişikliği yapıyoruz. Teknolojisini bilmediğimiz, teknolojisini üretmediğimiz ürün ve üretim faaliyetlerden çekiliyoruz. Ancak ürün ve üretim teknolojisine hakim olduğumuz ve araştırma geliştirmesini yapabildiğimiz sanayi kuruluşlarında kalabileceğiz. Bunun dışında hizmet ve gösteri endüstrisi sektörüne odaklanmamız söz konusu. Prensibimiz ürün veya hizmeti nihai tüketiciye ulaştırmak ve nakit üretmek. Örneğin sinema gibi, spor malzemeleri satacak İntersport gibi.

Sinema ve mağazalar için ne kadarlık yatırım yapmayı planlıyorsunuz?
Odeon Cineplex için yatırımlarımız devam edecek. Profilo Alışveriş Merkezi’nde yer alan sinemalarımıza ilgi büyük. Buradan sekiz milyon dolar gelir sağladık. Toplam 17 tane sinemamız var. Sinemacılığı çok sevdim. Transtürk’e bağlı bu yatırımların tutarı 10 - 12 milyon doları bulacak.

‘Terim’i özlüyorum’
Terim’le Fiorentina’ya gittiğinden bu yana hiç görüştünüz mü?
Maalesef konuşmuyoruz. Bu aralar biraz soğusun daha iyi. İlk zamanlar biz çok iyiydik. Daha da iyi olabilirdi. Ancak Fatih Terim’i bir dost olarak özlüyorum. Bir teknik direktör olarak da özlüyorum. Zaten gitmesini yadırgamış, istememiştim. Neden gitti bilemiyorum. Hâlâ kapımız açık ama muayyen bir sistem var. Bu sistemi bozmamak lazım. Fatih Terim’in Fiorentina’da başarılı olmaması için bir neden de görmüyorum.

Galatasaray’ın teknik direktörü Lucescu’yu nasıl buluyorsunuz?
Fatih Terim bizim yapmamız gereken motivasyon ve otorite gibi görevleri kendisi üstlendiği için rahatlamıştık. Lucescu ise teknik direktörlük yapan bir teknik direktör. Taktiği bilen, oyuncuyu iyi çalıştıran biri. Ama diğer kontrol hizmetlerini maalesef hâlâ ikame edemedik. Kontrol ve motivasyonu sağlayacak bir kişi arıyoruz. Cüneyt Tanman veya Erdal Keser olabilir. Takımda bir teknik direktör bir genel müdür olmasını istiyoruz.

Cimbom 85 bin liraya satılacak
Tüm işlemleri tamamlanan Sportif AŞ’nin kasım sonunda halka arz edilmesi bekleniyor. Piyasada 150 milyon dolarlık değer biçildiği söylenen şirketin, kâğıtlarının da 85 bin liradan satılacağı belirtiliyor. Buna göre yüzde 15’i halka açılacak şirketin arzından beklenen gelir ise 22.5 milyon dolar.

Halka arzdan beklenen gelirle ne yapmayı planlıyorsunuz?
Aldığımız parayla borcumuzu ödeyeceğiz. 28 milyon dolarlık bir borç yükümüz var. Büyük kısmını kapatıyoruz. Bir kısmını da pahalı kullandığımız kredileri kapatmak için kullanacağız.
Faiz giderimiz düşecek. Bunları kapatmakla yılda 6 milyon dolar faiz gideri tasarrufumuz olacak. Sonra stadı yapacağız. Ali Sami Yen’e 100 milyon dolarlık yatırım yapacağız.
Biz toplam 45 milyon civarında ciro elde ediyoruz. Şimdi biz bunun yüzde 30’unu halka açılacak Sportif AŞ şirketine devrediyoruz. 1.5 milyon dolar sermayesi var. Bu şirketin masrafı yok. New York Borsası’ndaki açılışlara benzer bir açılış yapmayı planlıyoruz. İMKB’ye futbolcuları getirip, forma ve şapka dağıtacağız.
AIG ile olan anlaşma da tamam. Yüzde 21’ini, 20 milyon dolara sattık. 300 bin dolarlık nominal hisse verdik. Borsayla da konuşuyoruz. Hiç sorun yok.

Ali Sami Yen’de Broadway şov
Statta ne gibi değişiklikler düşünülüyor?
Öncelikle statta mağaza alanları ve dokuz katlı büro binası yapılacak. İçinde otopark, fitness center ve kendi ürünlerimizin satıldığı mağazalar da olacak. Projede gösteri yapılacak bir salon da mevcut. Bu salonda Broadway’de olduğu gibi şovlar yapılabilecek. Bunun için Mydonose ile görüşüyoruz.
Onlar organize edecek ve biz de kiralayacağız. Ayrıca stadın içinde restoranlarımız ve 6 bin kişilik kapalı salonumuz da olacak. Bu bir şov işi. Haftada bir Ali Sami Yen’de seyirciye açık antreman olacak.
Stattan yılda 36 milyon dolar gelir bekliyoruz. Bugün 9 milyon dolar. Yani gelir dört katına çıkmış olacak. Dokuz yılda da kendini amorti edecek.