Ekonomi Kur aşağı kur yukarı geçin bu işleri

Kur aşağı kur yukarı geçin bu işleri

31.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi mesajlarını parti içini de uyararak veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Büyüme oranı herkese bir ders oldu. Felaket tellalları yetmiyor mu, bize ne oluyor? Ekonomimizi zayıf göstermeye çalışanlar art niyetli” dedi.

Kur aşağı kur yukarı geçin bu işleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde dövizdeki artışa ilişkin, “Tutturmuşlar bir şeyler. ‘Kur aşağı, kur yukarı’. Geçin bu işleri. Türkiye’nin ekonomisi ortadadır. Büyümede şimdi de yüzde 7.4’ü yakaladık. Demek ki sizin o koyduğunuz kuralların hiç birisi geçerli değil. Teori başka bir şeydir, pratik başka bir şeydir. Siz teori ile pratiği birleştirebiliyorsanız, bunu başarabiliyorsanız selamlarım. Ama başaramıyorsanız sen yoluna, biz yolumuza. Türk ekonomisini zayıf göstermeye çalışarak huzursuzluk çıkartanlar kesinlikle art niyetlidir” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Erdoğan, dün AK Parti Genel Merkezi’nde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı. Erdoğan, konuşmasında ekonomiye dair önemli mesajlar verdi.

‘Şahlanış yılımız’

Türkiye’nin 2017’de yüzde 7.4 büyüme kaydettiğini hatırlatan Erdoğan, “2002-2016 arasında ortalama yüzde 5.7 büyüdük. 2016’da darbe girişimine ve terör olaylarına rağmen yüzde 3.2’de kalmayı başardık. Geçtiğimiz yıl yeniden bizim şahlanış yılımız oldu. Yüzde 7.4’lük oranla dünya ekonomisinin yüzde 85’ini temsil eden G20 ülkeleri arasında birinci sıradayız. OECD ve AB’de de yüzde 7.8’lik büyüme elde eden İrlanda’nın hemen arkasından ikinci sırada yer alıyoruz. AB ortalamasının yüzde 2.4 olduğu dikkate alındığında Türkiye’nin başarısı daha iyi anlaşılacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Moralimiz yerinde’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her gün, her saat susmak bilmeyen kriz söylemlerine, yatırımcıları ürkütmek için ortaya atılan onca yalana rağmen elde ettiğimiz bu büyüme oranı tüm milletimize moral vermiştir. Moral üstünlük Türkiye’de, moral üstünlük milletimizde, moral üstünlük bizde. Şimdi bize düşen görev hem içini doldurmak hem ambalajı en güzel şekilde yapmak” dedi.

Konuşmasında iş dünyasına da seslenen Erdoğan, “İş dünyamıza destek sağlıyoruz. Yatırım ortamını iyileştirmek için çıkartılan kanun, bu doğrultuda atılmış bir adımdır. Devamı da gelecek. İç piyasayı daha da hareketlendirmeye dönük çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hükümetimiz esnaftan çiftçilere kadar her kesime destek verecek yeni bir paketin çalışması içindedir. Buradan tüm milletime, özellikle de iş adamlarımıza, piyasa dediğimiz dünyayı oluşturan kesimlere sesleniyorum, lütfen Türkiye’ye güvenin, bozgunculara, dedikoduculara, kriz rantçılarına prim vermeyin. Türkiye’nin imkanları ve potansiyeli hem karşı karşıya bulunduğu sorunların üstesinden gelmeye hem de ekonomik hedeflerini gerçekleştirmeye yeterlidir. Hükümetimiz üreten, çalışan, istihdam oluşturan, kafasında gerçekleştirecek projesi olan herkesin yanındadır” şeklinde konuştu.

‘Arkadaşlarımız oyuna geldiler’

Haberin Devamı

“Türkiye aleyhine estirilen havalar oldu” diyen cumhurbaşkanı erdoğan, şunları söyledi: “kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkemizin aleyhine nasıl yayınlar yaptığını biliyorsunuz. Hatta bu oyuna gelip aramızdaki bazı arkadaşların, ekonominin sıkıntılı olduğuna dair açıklamalar yapacak kadar yanlışın içerisine düştüklerini de ve bunu toplantılarda yaptıklarını da duymak bizi üzmüştür. Bir insan kendi ayağına kurşun sıkar mı? Ülkenin bu psikolojik üstünlüğünü uluslararası camiaya vermesi gereken arkadaşlarım bu tür yanlışı yaparlarsa bunun affedilir yanı olamaz. Felaket tellalları zaten davul, zurna dolaşıyorlar. Onlar yetmiyor mu? Bize ne oluyor?”

‘Tüm yabancılara kapılarımız açık’

Döviz kurunu öcü gibi kullanarak milletimizin kafasını karıştırmaya çalışanlara şöyle bir kötü haber vereyim, üzülmesinler” diyen erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “türkiye 2018’de elde edeceği yüksek büyüme oranıyla üzerinde oynanmaya çalışan tüm oyunları bir kez daha bozacak, haberiniz olsun. Uluslararası yatırımcılara sesleniyorum. Kapımız sizlere her zaman açık. Endişe etmeyin. İhracatımız yeniden rekorları zorlamaya başladı. 2018’in bu bakımdan da bereketli geçeceği görülüyor. Geçtiğimiz haftalarda savunma sanayi firmalarımız yurt dışında katıldıkları tek bir fuarda 800 milyon dolarlık sipariş aldılar.”