Ekonomi ‘Kurbanlık hayvan varlığında sıkıntı yok’

‘Kurbanlık hayvan varlığında sıkıntı yok’

03.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yıl 1 milyon 217 bin büyükbaş, 3 milyon 895 bin küçükbaş kurbanlık hayvan olduğunu belirterek, “Kurbanlık hayvan varlığı, bayramda herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağını gösteriyor” dedi.

‘Kurbanlık hayvan varlığında sıkıntı yok’

Pakdemirli, geçen yıl Kurban Bayramı’nda 866 bin büyükbaş, 2 milyon 682 bin küçükbaş hayvan satıldığını belirterek, bu yıl da sevk edilecek hayvanların resmi veterinerlerce muayenelerinin yapılacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Kayıtlı satış olacak

Salgın veya bulaşıcı hayvan hastalığı bulunan, kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve sığır cinsi hayvanlar için pasaport, koyun keçi türü hayvanlar için ise nakil belgesi bulunmayanların sevklerine, alınıp satılmalarına, kesilmelerine hiçbir şekilde izin verilmeyeceğine dikkati çeken Pakdemirli şunları söyledi: “Anadolu’da bulunan illerden hastalıklara karşı arındırılmış bölge olarak ilan edilen Trakya’ya sevk edilecek hayvanlar için de veteriner sağlık raporu düzenlenmesi gerekiyor. Trakya’ya sevk edilecek hayvanların doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olması gerekiyor. Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeli, Şap Enstitüsünce yapılan ‘NSP test sonuçları’ negatif olmalıdır.”

Haberin Devamı

Pakdemirli, bu şartlar sağlanmadan Anadolu’dan Trakya’ya sevk edilen hayvanlar için gerekli yaptırımların uygulanacağını belirterek, kurbanlık hayvan fiyatlarının sıkı şekilde takip edileceğini de vurguladı.