Ekonomi Kurbanlıklar pazara indi

Kurbanlıklar pazara indi

10.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kurban Bayramı yaklaşırken kurban pazarları hareketlendi. Küçükbaş kurbanlıklar 750-1000, büyükbaşlar ise 8-9 bin liradan satışa sunuldu. Üreticiler, “Kurbanlıkta sıkıntı yok, 3-5 yer dolaşmadan kurbanlık almayın” diye vatandaşı uyarıyor

Kurbanlıklar pazara indi

Kurban Bayramı’na yaklaşık üç hafta kala, hayvan pazarları da hareketlendi. Canlı hayvan ithalatının ardından piyasada hayvan sıkıntısı olmaması, kurban fiyatlarının önemli ölçüde artmaması bekleniyor. Pazarlarda hayvan bulamama sıkıntısı olmayacağını vurgulayan üreticiler, vatandaşlara da, “Kurbanlık alırken en az 3-5 yeri dolaşın” uyarısında bulunuyor.

Haberin Devamı

Kurban Bayramı için hazırlıklar devam ederken, kurban kesecek vatandaşlar da kurban pazarlarına gitmeye başladı. Pazarlarda fiyatlar büyükbaş için 8-9 bin TL civarında seyrederken, küçükbaş da 750-1000 TL arası alıcı buluyor. Geçen seneye göre bazı yerlerde büyükbaşta yaklaşık 1000 TL, küçükbaşta ise 100-150 liralık pahalanma görüldü. Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), vekâlet kesim bedellerinde de bir miktar zamlanma oldu. Buna göre 2016 yılında 690 lira olan yurt içi kesim bedeli bu yıl 160 TL zamlanarak 850 liraya, yurt dışı kesim bedeli ise 500 liradan 600 liraya yükseldi.

İthalatla fiyat düştü

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Merkez Başkanı Bülent Tunç, Milliyet’e yaptığı açıklamada, dişi düve kesilmeme kararının üreticiyi bir miktar sıkıntıya soktuğunu, ancak bu kararın Kurban Bayramı’na bir yansıması olmayacağını ifade etti. Tunç, “Düvede biraz sıkıntı oldu. 5-6 ay önce hazırlık yapmış, beslemiş, borçlanmış. Ama Kurban Bayramı’nda düveden yana en ufak bir sıkıntı yok. Kesilecek fazla sayıda kurban var. 5-6 aydır bunun için hazırlık yapılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Bu süreçte Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) canlı hayvan ve et ithalatına devam ettiğini anımsatan Tunç, bu uygulamanın yurt içinde hayvan ve et fiyatlarını regüle ettiğini, yukarı çıkmasını önlediğini kaydetti. Daha önce yayımlanan kararnameyle özel sektöre karkas ithali için yetki verildiğini, gümrük vergilerinde indirime gidildiğini hatırlatan Tunç, Kurban Bayramı öncesi alınan bu kararla üreticilerin hayvanlarını elinden çıkarmaya yöneldiğini, bunun da fiyatları düşürdüğünü söyledi.

‘Pazarları dolaşın’

Üreticilere ve vatandaşlara da uyarıda bulunan Tunç, şunları söyledi:

“Yapılan düzenlemelerle kurban fiyatları hemen hemen geçen sene seviyesinde tutuldu. Üretici açısından bir sorun yaşanmayacak gibi görünüyor. Kurbanda fiyatları speküle etmek isteyenler ayağına kurşun sıkar. Kurban Bayramı’nın bitmesinden ve yaz tatilinin bitip otellerin kapanmasından sonra ette fiyatlar zaten düşecek. Üreticiye de sesleniyorum. Kurban Bayramı’nı fırsatçılık olarak görmesinler. Senede 1 kere kurban kesen insana böyle yaklaşmasınlar. Fiyatları realize ederek satmaları kendi hayırlarına olur. Bu insanlar bize lazım. Vatandaş da kurbanlık alırken en az 3-5 yeri dolaşsın. Mal kalmaz diye kimse korkmasın. Aklının kestiği yerden alsın. Mutlaka uygun fiyata kurban bulacaktır.”

Haberin Devamı