Ekonomi Küresel piyasalarda beklentileri aşan ABD verileri fiyatlanmaya çalışılıyor

Küresel piyasalarda beklentileri aşan ABD verileri fiyatlanmaya çalışılıyor

11.11.2013 - 09:32 | Son Güncellenme:

Küresel piyasalarda geçen hafta ABD'de açıklanan büyüme ve istihdam verilerinin beklentilerden iyi gelmesi fiyatlanmaya çalışılırken, bu haftanın ilk yarısında veri takviminin zayıf olması nedeniyle piyasaların iç dinamiklerine dönmesi bekleniyor.

Küresel piyasalarda beklentileri aşan ABD verileri fiyatlanmaya  çalışılıyor

ABD'de geçen hafta açıklanan 3. çeyrek GSYH ve ekim ayı istihdam verilerinin beklentilerden oldukça iyi gelmesiyle parasal genişlemeye yönelik tedirginlikler artmış ve ABD 10 yıllık tahvil faizleri yükselirken, gelişmekte olan ülke para birimleri ve emtialar da dolar karşısında sert bir şekilde düşüşe geçmişti.

Haberin Devamı

New York borsasında büyüme verisinin ardından etkisini artıran kar satışlarıyla sert düşen endeksler, haftanın son işlem gününde istihdam verilerinin ardından bir gün önceki kayıplarının tamamını telafi ederek yükseliş isteğini devam ettirdi.

Dow Jones endeksi cuma gününü yüzde 1,08 artarak tarihinin en yükseği olan 15.762 puandan tamamladı. Avrupa tarafında geçen hafta endekslerin sert dalgalanmalarından sonra bu hafta açıklanacak enflasyon ve sanayi üretimi gibi makroekonomik veriler takip edilecek.

Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,03 oranında değer kaybederken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,48 geriledi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi haftayı yüzde 0,17 oranında, İspanya'da IBEX 35 endeksi de yüzde 0,07 oranında yükselişle tamamladı.

Haberin Devamı

Yurt içinde ise gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel olarak TL'deki değer kaybı ve artan faizlerin etkisiyle BIST 100 endeksi analistlerin kritik destek olarak nitelendirdikleri 73.800 seviyesinin hemen üzerine kadar geriledi. Beklentilerden çok iyi gelen sanayi üretimi verilerine paralel olarak büyüme beklentilerinin pozitif yönde değişmesine karşın piyasaların ABD makroekonomik verilerine odaklı seyri devam ediyor.

Analistler, ABD'de bugün resmi tatil olması nedeniyle tahvil-bono piyasasında işlem yapılmayacağını ve açık olan New York borsalarında işlem hacminin düşük olacağını dolayısıyla BIST 100 endeksinin düşük hacimli de olsa tepki yükselişini deneyebileceğini belirtiyor.

Bu hafta ödemeler dengesi, işsizlik verileri ve Merkez Bankası Beklenti Anketi'nin piyasalar tarafından takip edileceğini ifade eden analistler, BIST 100 endeksinin 73.800 desteğini aşağı yönlü kırması durumunda sırasıyla 72.200 ve 70.000 desteklerinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, TÜİK eylül ayı dış ticaret endeksleri

11.00 İtalya, eylül ayı sanayi üretimi