Ekonomi ‘Kusursuz yaz yaşıyoruz’

‘Kusursuz yaz yaşıyoruz’

18.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ünlü & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, 22 yıllık şirketin tüm zamanlarının en iyi yazını geçirdiğini söyledi.

‘Kusursuz yaz yaşıyoruz’

Ünlü, “Bu yaz çok yoğun geçiyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ekim sonuna kadar neredeyse 4 ay hiç iş yapmamıştık. Finansal yatırımcılar yeniden gelmeye başladı. Yılbaşından bu yana Ünlü & CO olarak 1.3 milyar dolarlık iş yaptık. 3-4 misli elimizde iş var. Bir bu kadar daha iş yaparız” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’ye gelen yabancı sermayede Avrupa’nın payının hiç değişmediğini söyleyen Mahmut Ünlü, şöyle konuştu:

“Türkiye’ye gelen paranın yüzde 50’si ile 60’ı Avrupa’dan geliyor. Asya’nın payı artmaya başladı. Japonya, Çin, Malezya ve Kore. Asya ülkelerinin payı yüzde 4-5’lerden yüzde 30’lara çıktı.

Çinli yatırımcılar altyapı, enerji ve bankacılık sektörleri ile ilgileniyor. Japonlar da tüketim malları, perakende, bankacılık, sigortacılık gibi nüfusun önemli olduğu alanlara yatırım yapıyor. Kore hem tüketim hem altyapı sektörüne yatırım yapıyor. Önümüzdeki haftalarda Başbakan Singapur’a gidecek. Bizden de katılım olacak. Singapur’da da temsilcilik ofisimiz var. Uzun zamandır oraya gidip geliyoruz. Onların varlık fonları var. Singapur dünyada en fazla bütçe fazlası veren ülkelerden biri. Önemli kaynak çekebileceğimiz ülkelerden bir tanesi. Bu yıl finansal yatırımcılar tekrar gelmeye başladı.”

Haberin Devamı

Hedef, bölgesel şirket

Bu yıl ÜNLÜ & Co olarak Korozo ve Ibrakom işlemini yaptıklarını söyleyen Ünlü, “En son Mersin Limanı’nı yaptık. ÜNLÜ & Co olarak yıl sonuna kadar 2 milyar dolarlık toplamda bir işleme aracılık etmiş oluruz diye tahmin ediyoruz. Şu an elimizde 30’a yakın bekleyen iş var. Her sektörden ilgi var. Tüketimden altyapıya, sanayiden ambalaja kadar” diye konuştu.

Ünlü, “Biz 22 yıl önce kurulduk. Son 20 yıla baktığınızda 12 milyar dolarlık satın alma ve birleşme işlemine imza atmışız. Yüzde 60’ını son 5 yılda, yüzde 90’ını son 10 yılda yüzde 98’ini son 15 yılda yapmışız. 10 yıllık hacmimiz 9 milyar dolar” dedi.

Bölgesel şirket olma hedefleri olduğunu söyleyen Mahmut Ünlü, “İlk adım olarak şirket alım satım hizmetleri suretiyle yapmaya karar verdik. Aracılık edeceğimiz 5-6 tane iş var. En son Ibrakom işlemini gerçekleştirdik. Pakistan’a gittik, şirket satışları ile görevlendirme aldık. Balkanlarda kağıt fabrikası satıyoruz” şeklendi konuştu.

‘Ekonomiye hareket geldi’

Son yapılan düzenlemeler ile ekonomiye hareket geldiğini ve KGF kredileri ve bazı vergilerin kaldırılmasıyla büyümenin hızlandığını ifade eden Ünlü & Co CEO’su Ünlü, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Türkiye % 4’ün altında büyürse küçülmüş olur. Yapılan düzenlemeler ile bu sağlandı. Konjonktürel olarak bir avantajlı döneme girdik. Son 2 yılda Fed faizleri artıracak diye gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı olmuştu. Şimdi ABD’de faiz artırımı olmayacağına ilişkin kanaat oluşmaya başladı. Gelişmekte olan ülkelere kaynak girişi hızlandı. Bu niçin önemli? Büyümemiz lazım diyoruz. Büyümemiz için de yılda Türkiye’de 35-40 milyar dolar para girişi olması gerekiyor. Hükümetin büyümeyi destekleyici politikaları devam edecektir. Bütçe dengeleri bir miktar bozulabilir. Para girişini çekebilirsek bütçe disiplinine tekrar dönüş olur.”

Ünlü&Co yatırım bankası oluyor

Mahmut L. Ünlü, yatırım bankası olmak için BDDK’ya başvuracaklarını söyledi. Ünlü, “Bizim orta vadeli hedeflerimizden biri de yatırım bankasına dönüşmek” diyen Ünlü, “6-8 ay içinde BDDK’ya başvurmayı planlıyoruz. 1-1.5 yıl içinde de sürece bağlı olarak yatırım bankası olmayı hedefliyoruz. Mevcut öz sermayemizle zaten 7 yatırım bankasını geçiyoruz. Lisansı aldıktan sonra ya halka arz ya da stratejik bir ortakla bilançoyu daha da kuvvetlendirmek isteriz” dedi. Halka arzların belli bir tutarın üzerinde olmasının anlam ifade ettiğini söyleyen Ünlü, “Arz tutarınız 200 milyon doların altındaysa şirketinizi halka açmayın” dedi.