Ekonomi Kutuplaşmanın derinleşmesi ihtimali kaygılandırıyor

Kutuplaşmanın derinleşmesi ihtimali kaygılandırıyor

21.01.2011 - 02:27 | Son Güncellenme:

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner dünkü genel kurulda hayat tarzındaki farklılıklardan kaynaklanan kutuplaşmanın derinleşme ihtimaline dikkat çekerek, “Bu beni kaygılandırıyor” diye konuştu

Kutuplaşmanın derinleşmesi ihtimali kaygılandırıyor

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, “Ülkemizin seçmen haritasına da yansıyan hayat tarzının farklılıklarından kaynaklanan kutuplaşmanın derinleşmesi ihtimali, beni kaygılandırıyor. Bu konuda ifrat ile tefrit arasında bir denge noktasını bulmak zorundayız” dedi.
Boyner, TÜSİAD’ın 41. Genel Kurul Toplantısında yaptığı konuşmada, “Bizleri bu topraklarda tutan ortak konular hızla artarken, sosyolojik temeli ciddi derecede tartışmalı bir kıyı bölgesi, iç bölge ayrımını anlamıyoruz, kabul etmiyoruz” diye konuştu.
Özel hayatın kutsallığı kadar bireyselliğinin, bireysel özgürlüklerin ne pahasına olursa olsun korunmasının vazgeçilemeyecek ilkeleri olduğunu söyleyen Boyner, “Hukukun üstünlüğünün, hak ve özgürlüklerimizin dokunulmazlığının, din ve inanç hürriyetinin, kuvvetler ayrılığının toplumumuzda yaygın kabul görmüş anlayışlar olması için çalışıyoruz” dedi.

Hrant Dink’i hatırlattı
Kendisine, konuşmasını hazırlarken, böyle bir günde, böyle bir platformda konuşmasından “en çok ne akılda kalsın istersin” diye bir soru sorulduğunu ifade eden Boyner, şöyle devam etti:
“Birçok insanımızın özlemi olan bir konunun altını çizmeden buradan inmek istemiyorum. Dün Hrant Dink’in 4. ölüm yıl dönümüydü. Hrant Dink cinayeti rahmetli Uğur Mumcu gibi birçok faili meçhul gibi bir sembol niteliğinde. Bize adaletin bir türlü yerine gelmemesini hatırlatır. Türkiye tarihinde bir türlü gerçek suçlusuna ulaşamadığımız cinayetleri, karanlık, derin, bir türlü adalet önüne çıkartılamayan güçleri hatırlatır. Adalet duygusundan yoksunluk en büyük yoksunluktur. Sayın Başbakanım, okuduğunuz şiir yüzünden on yılı aşkın bir süre önce hapis yattınız. Bu yoksunluğu çok iyi anladığınızı tahmin ederim. Bir yargı reformuna ihtiyacımız çok derin, çok öncelikli.”

‘Rekabet - husumet olmasın’
Seçim sürecini de değerlendiren Ümit Boyner, “Bunca açılım yaptıktan sonra geri adım atmak eski formüllerden medet ummak söz konusu olmamalıdır. Seçim sürecinde tüm siyasi partilerimizin bu gerçeği hep hatırda tutarak eski alışkanlıklarından kurtulmalarını, rekabeti husumet haline getirmemelerini diliyorum” dedi.

Haberin Devamı

İZLENİM
Başbakan ile Rahmi Koç pazar akşamı buluştu
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TÜSİAD Genel Kurulu’na katılımıyla ilgili süreç iki ay önce başladı. TÜSİAD Yönetimi, Başbakan Erdoğan’ı genel kurula iki ay önce davet etti. Başbakan davete sıcak baktı.
Geçtiğimiz pazar akşamı Başbakan Erdoğan ile Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Global İlişkiler Forumu’nda biraraya geldi. Başbakan ile aynı masada oturan Koç’un daveti hatırlatmasının da genel kurula gelmesinde etkili olduğu söyleniyor. Bu arada Başbakan’ın Koç’a yerli otomobil üretme teklifini de ilk kez o yemekte yaptığı belirtiliyor. Erdoğan’ın dünkü toplantıda “Geçen akşam Sayın Koç’a dedim” ile başlayan hitabının da Yapı Kredi Korusu’nda düzenlenen bu yemeğe atıf olduğu söyleniyor. Başbakan’ın dört bakanıyla geldiği bu yemeğin pozitif bir havada geçtiği de belirtiliyor.

YİK Başkanı Yücaoğlu
- Öte yandan Mustafa Koç, genel kurulda yaptığı konuşmada, altı yıldır sürdürdüğü YİK Başkanlığı’nı devredeceğini açıkladı. Ardından genel kurulda alınan kararla TÜSİAD’ın yeni YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu oldu.
Yücaoğlu yaptığı konuşmada, Mustafa Koç’un Onursal Başkan olmasını önerdi. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, bu sırada söz alarak, “Burada bir taşla iki kuş vuralım diyorum. TÜSİAD Başkanlık Konseyi, Ömer Dinçkök’ün Onursal Başkan olmasını Genel Kurul onayına sunulmasına karar vermişti” dedi. Koç ve Dinçkök, TÜSİAD’ın onursal başkanları oldu.

Otomobilinden inmesi beklendi
- TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Erdoğan’ı karşılamak için otelin girişinde bekledi. Erdoğan, telefonla konuştuğu için bir süre otomobilinden inmedi.

Sezen Aksu tasarımı
- Genel kurulda Güler Sabancı’nın taktığı broş da dikkat çekti. Sezen Aksu tarafından tasarlanan broşa ‘Sezen’in Uğurlu Eli’ adı verildiği öğrenildi.
- TÜSİAD 41. Genel Kurul Toplantısında Feyyaz Berker ile TÜSİAD’ın en genç üyesi Hacı Sabancı da birer konuşma yaptı.

Aidatlar 22 bin lira oldu
- TÜSİAD’ın bütçesi 2010 yılında 283 bin lira fazla verdi. Bütçenin, 2011 yılında 13 milyon 320 bin lira olması öngörülüyor.
Genel kurulda TÜSİAD’ın yıllık aidatları 22 bin liraya yükseltildi.

Haberin Devamı

Kutuplaşmanın derinleşmesi ihtimali kaygılandırıyor


Başbakan Erdoğan Genel Kurul’da, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı’nı bırakan
Mustafa Koç’a bir plaket verdi.

Haberin Devamı

10. büyük ekonomi olduğumuzda insani gelişmede nereye yükseleceğiz?
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, “Şu soruyu mutlaka sormamız lazım; Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girdiğinde gelişmiş bir ülke olacak mı? Biz 16. büyük ekonomiyiz ama belkide bu tür sıralamaların en önemlisi olarak görülmesi gereken insani gelişme endeksinde de maalesef 83. sıradayız. Acaba dünyanın 10. büyük ekonomisi olduğumuzda bu sıralamalarda yerimiz nereye yükselecek?” dedi.
Koç, TÜSİAD’ın 41. Genel Kurul Toplantısında yaptığı konuşmada, “TÜSİAD dün ve bugün olduğu gibi yarın da yalnızca ekonomi değil, eğitim, kültür, sosyal gelişme ve siyaset de konuşacak, bütün bu alanlarda derinlemesine çalışacak, görüşlerini şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmaya devam edecektir” dedi.
‘Zorlu görev’
Mustafa Koç, TÜSİAD’ın ülke kalkınmasına hız kazandıracak reformlara öncülük edecek vizyonu oluşturmak ve bu vizyonun gereklerini savunmak gibi zorlu bir görevi de üzerine aldığını söyledi.
Koç, “Bu süreçte TÜSİAD ortaya attığı yeni düşüncelerle önce eleştirilere de maruz kaldı. Birçok konuda geleceği önceden kestirip, gündeme erken alan TÜSİAD, konuşulması bile tabu olan bazı konuları tartışmaya açtığında ise her kesimden eleştiriler aldı” diye konuştu.

Haberin Devamı

600 üyenin 2 bin 500 şirketi var
TÜSİAD çalışmalarının ülkede önemli değişimlere kapı araladığına dikkati çeken Koç, “Ancak değişim devamlı bir süreç. Bugün yapılması gereken çok şey var, yarın çok daha şey olacak. Bugün önümüzdeki sürece yoğunlaştığımızda piyasa ekonomisinin özellikle regülasyonlar kısmında daha kat edeceğimiz mesafeler mevcut. Anayasa ve yasalarda önemli ilerlemeler sağladık ama özgürlükler alanında almamız gereken daha mesafeler var. Eğitim reformunu tam olarak tamamlayamadık. Kadının statüsünde özlenen değişimi sağlayamadık. Kısacası yapacak daha çok işimiz var” şeklinde konuştu.
TÜSİAD’ın 600 üyesinin temsil ettiği 2 bin 500 şirketin kamu dışı kayıtlı istihdamın yarısını bünyesinde barındırdığını, belirten Koç, derneğin sanayi üretiminin yüzde 65’ini gerçekleştirirken, kamu dışı katma değerin yarısını yarattığını vurguladı.