Ekonomi Kuveytliler harekete geçti!

Kuveytliler harekete geçti!

04.03.2014 - 10:05 | Son Güncellenme:

Cevahir 4 dönüm daha büyüyecek!

Kuveytliler harekete geçti

Markaların kiralama talebine yüzde 98 doluluk nedeniyle yanıt veremeyen Cevahir AVM, İBB'ye ait 4 dönümlük arka parseli satın almak için harekete geçti. Anlaşma sağlanırsa AVM'ye 10 ila 15 bin metrekare arasında kiralanabilir alan eklenecek.

Haberin Devamı

Açıldığı Ekim 2005 tarihinde Avrupa'nın en büyük alışveriş ve eğlence merkezi olarak lanse edilen İstanbul Şişli'deki Cevahir AVM, markaların talebine karşılık verebilmek için genişleme yolları arıyor. Perakende kulislerinde konuşulanlar, Cevahir'in sahibi olan Kuveytliler'e ait İngiltere merkezli St. Martins Properties'in, AVM'nin arka tarafında kalan yaklaşık 4 dönümlük arsayı satın almak için girişimlere başladığı yönünde. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait bu parselin Atlantis Eğlence Merkezi'nin yer aldığı taraftan AVM'ye katılmasıyla 10 bin ila 15 bin metrekare civarında ek kiralanabilir alan elde edilebileceği ifade ediliyor.

H&M MAĞAZA, LCW İSE GENİŞLEMEK İSTİYOR

Halihazırda 115 bin metrekare kiralanabilir alanı bulunan ve yüzde 98 doluluk oranıyla çalışan Cevahir AVM'yi bu girişime iten en önemli etken, markaların talepleri. Edinilen bilgiye göre, pek çok markanın en yüksek ciro elde eden mağazalarına ev sahipliği yapan Cevahir'de yer bulamayanlardan biri de İsveçli hazır giyim devi H&M. Türkiye'nin en büyük giyim perakendecisi LC Waikiki de mevcut mağazasını büyütmek veya daha büyük bir alana taşınabilmek istiyor.

Haberin Devamı

Birkaç yıl önce AVM koridorlarının arka taraflarında kalan markaların ciro yapmakta zorlandığı, hatta kimilerinin kepeng indirdiği Cevahir AVM'de yeni yönetim planlaması ve çeşitli düzenlemelerle pansuman yoluna gidilmiş, olumlu sonuç alınmıştı. Gelinen noktada, Cevahir AVM'nin yıllık ziyaretçi sayısı 27 milyona ulaştı; cirolar önemli ölçüde yükseldi.

Yüksek talep nedeniyle genişletilen AVM'lerden biri de "dünyanın en büyüğü" ünvanını taşıyan Dubai Mall olmuştu. Emaar'a ait Dubai Mall, 2012'de 450 bin metrekarelik kiralanabilir alanına 100 bin metrekare daha ekleme kararı almıştı.

'Metroyla ulaşımın değeri giderek artıyor'

Cevahir AVM'nin kiralama işletini yürüten danışmanlık ve gayrimenkul hizmet şirketi Jones Lang LaSalle'in Türkiye Başkanı Avi Alkaş, AVM'ler için toplu taşıma noktalarına yakınlığın belirleyici faktör olduğuna dikkat çekti. İçerideki sorunlar da giderildikten sonra Cevahir'in bu özelliğiyle ön plana çıktığını kaydeden Alkaş, "İstanbul'da trafik sorunu giderek büyürken metroyla erişilebilen yerlerin değeri de aynı oranda artıyor. Tabii lokasyon da en az toplu taşıma kadar mühim. Cevahir çok kalabalık bir nüfusa hitap ediyor. Bunun yanı sıra Araplar başta olmak üzere alışverişe gelen turist sayısı da giderek artıyor. Tüm bunlar da markaların Cevahir'e olan ilgisini yükseliyor" dedi.

Haberin Devamı

2007'de tamamı Kuveytliler'in oldu

İBB ve Cevahir Holding'in yüzde 50-50 ortaklığıyla hayata geçirilen ve 2005'te kapılarını açan Cevahir AVM'de İBB hisseleri 2006'da 421 milyon dolara St. Martins'e satılmıştı. Kuveyt Devleti Emeklilik Fonu yatırımlarını da yöneten St Martins, 2007'de Cevahir'e ait hisseleri de satın alarak toplam 840 milyon dolara AVM'nin tek sahibi oldu. Cevahir'in yönetimini ise İngiliz şirket Pradera üstlendi. 6 katta, 230 mağazayla hizmet veren ve 358 bin metrekare kapalı alanı olan Cevahir AVM'de 11 bin metrekarelik Atlantis Eğlence Merkezi de yer alıyor.

Haberin Devamı

HABERTÜRK