Ekonomi "Laleli'yi haraççı polislerden kurtarın"

"Laleli'yi haraççı polislerden kurtarın"

24.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Laleli'yi haraççı polislerden kurtarın"

Laleliyi haraççı polislerden kurtarın

       İSTANBUL Ticaret Odası(İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, Başbakan Mesut Yılmaz'a, Laleli'de giderek azalan bavul ticaretiyle ilgili alınması gereken önlemleri anlattı ve Rus kadınları bunaltan polislerle ilgili kendisine gelen ihbarları da Başbakan'a iletti.
       Geçen hafta Cuma günü, Borsa'yı ziyaret etmeden önce yanında Devlet bakanları Güneş Taner ve Cavit Kavak olduğu halde İTO Başkanı Mehmet Yıldırım'la seçim, ekonomi, Vergi Reformu, Uzakdoğu ve Rusya krizleriyle ilgili 45 dakika özel görüşme yapan Başbakan Mesut Yılmaz, Laleli bavul ticareti hakkında da bilgi aldı.
       İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, Başbakan Yılmaz'la Laleli olayıyla ilgili neler konuştuğunu şöyle anlattı:
       "Alınması gereken önlemleri konuştuk. Bavul ticaretindeki mafyalaşmaları anlattım. Hamal mafyası, kamyonet mafyası gibi. Ayrıca, polisle ilgili bize gelen ihbarlardan söz ettim. Bunları anlatırken, Başbakan Yılmaz, İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir'i de çağırdı. İhbarlara göre, polisler, tatilde sivil giyinip, Laleli'ye çıkıyorlar. Bavul için gelen Rus ve öteki turist kadınlara, pasaport kontrolü yapıp tacizde bulunuyorlar. 100 dolar vermeyen bavulcu kadınları, Zührevi Hastalıklar Hastanesi'ne yollamakla tehdit ediyorlar. Bu söylediklerimden sonra Başbakan Yılmaz, gerekenin yapılması için Emniyet Müdürü Hasan Özdemir'e direktif verdi ve Özdemir de şikayet edilen konular için poliste soruşturma başlatacağını söyledi. Ayrıca, Eminönü Emniyet Amirliği'nin Laleli esnafı ve polisleri aydınlatmak için yaptığı çalışmaları da aktardık."

       Yıldırım, geçmiş dönemde Laleli'nin çok ihmal edildiğini, esnafın bugüne kadar yüzde 10'luk fiyat düşüşüne gittiğini, bunun yüzde 10 daha indirilmesi gerektiğini esnafa anlattıklarını Başbakan Yılmaz'a da ilettiğini söyledi ve Çorlu havaalanına inecek bavulcu uçaklarından alınan kişi başına 15 dolarlık ayakbastı parasının kalkması için Yılmaz'ın bu hafta direktif vereceğini açıkladı.
       Yıldırım, Rusya, Ukrayna ve Orta Asya ülkelerrden gelecek uçaklardan da iniş masrafı alınmayacağını, İTO olarak bavulcuları Çorlu'dan bedava otobüslerle Laleli ve Aksaray'a taşıyacaklarını söyledi. Çin, Dubai, İtalya ve Yunanistan'ın bedava uçak seferlerine karşı alternatif çalışmalar da yaptıklarını anlatan Yıldırım, Başbakan'dan ayrıca bavulculara bilet iadesi ve transferler konusunda da yardımcı olunacağı sözü aldığını söyledi ve "Laleli pazarını globalleştirdiğimiz zaman bu pazarı kaybetmeyiz" dedi.
       * Uzakdoğu ve Rusya'daki krizden dolayı ihracatın azalmaması için IMF ve Dünya Bankası'ndan Eximbank'a 5 milyar dolarlık kredi isteyip, Rusya'ya yardım edelim.
       * Genel seçimler sonbaharda yerel seçimler normal tarihi olan 27 Mart'ta ayrı ayrı yapılsın. Vatandaş, iki seçim için 7 sandıkta oy kullanmak zorunda kalmasın. Güneş Taner de 1999'un sonunda enflasyonu tek rakama indireceği sözünü yerine getirir.
       * Vergi reformunda katılmadığımız birçok nokta var. Mevduat faizlerinde beyanname usulü kaldırılmalı, anında stopaj kesilmeli. Mevduat sahipleri, mali müşavirlere her beyanname için 100'er milyon lira ödeyecekler. 4 beyaname 400 milyon lira. 500 - 600 milyon liralık faizden elde bir şey kalmayacak.
       * Vergide 30 Eylüldeki milatta, bankalardaki gelirlere yani servete getirilen blokajın, ne kadar tutulacağının Başbakanca açıklanması gerekiyor.

       Rusya'daki ekonomik kriz nedeniyle, 1998 yılında, Türkiye'nin resmi ihracat kaybının 700 milyon doları bulacağı tahmin ediliyor. Bavul ticaretindeki azalmadan kaynaklanan kayıp ise 1.1 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Rusya'daki talebin düşmesi ve fiili devalüasyon nedeniyle, bu yıl, kayıtlı dış ticaret çerçevesinde, toplam ihracat hacminin azalarak, yaklaşık 700 milyon dolarlık bir ihracat düşüşünün olacağı belirtiliyor. Türkiye ile Rusya arasındaki ortalama 4 milyar dolarlık kayıtlı dış ticaret hacmi içinde, Türkiye'nin ihracatı 2.1 milyar dolar civarında bulunuyor.
       Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı ihracatın önemli bir kısmını tekstil, kimyevi ürünler ve gıda oluşturuyor. Rusya'daki fiili devalüasyon nedeniyle, Türkiye'nin Rusya'dan yapacağı ithalatın artacağı vurgulanırken, bu yıl, 4.5 milyar dolar olarak tahmin edilen bavul ticaretinden 1.1 milyar dolarlık bir azalmanın olacağı tahmin ediliyor.
       Yetkililer, fiili devalüasyonun Rusya'nın, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkelerine yönelik ihraç mallarını, Türk ihraç mallarına karşı daha avantajlı hale getirebileceğini de vurguluyorlar.