Ekonomi Lehman Brothers: Sorun güven ve likidite krizi

Lehman Brothers: Sorun güven ve likidite krizi

03.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Lehman Brothers, Türk piyasalarında yaşanan son krizi değerlendirdiği raporunda likidite sıkışıklığının tüm bankacılık sektörünü tehdit ettiğini kaydetti

Lehman Brothers: Sorun güven ve likidite krizi

Lehman Brothers: Sorun güven ve likidite krizi

Lehman Brothers, Türk piyasalarında yaşanan son krizi değerlendirdiği raporunda likidite sıkışıklığının tüm bankacılık sektörünü tehdit ettiğini kaydetti

Dünyaca ünlü yatırım bankası Lehman Brothers, Türk piyasalarında yaşanan dalgalanmaların ardından bir değerlendirme raporu yayınladı. Raporda, krizin özelikle güven bunalımı ve likidite sıkışıklığı yüzünden patlak verdiği belirtildi.
Raporda, piyasalardaki dengeleri alt üst eden son krizin kısa süreli olacağı ve hükümetin alacağı tedbirlerin piyasaları yatıştırmasının beklendiği kaydedilerek, ortalığın yatışmasıyla yabancı sermayenin geri döneceği ve Türk EurobondlarıÔnın yeniden eski seviyesine yükseleceği belirtildi.

Raporda şu görüşlere yer verildi:
• Türk ekonomisinde temel göstergelerdeki olumlu değişim devam ediyor. *Uygulanmakta olan IMF programı şu günlerde kilometre taşlarından birini daha atlatmak üzere.
• Bankacılık sektörü, uzun yıllardır süre gelen yüksek enflasyon ortamının ardından yeni ekonomik yapıya geçmekte zorlanıyor.
• Büyük bankalar bu geçiş sürecini etkilenmeden atlatırken, küçük ve orta ölçekli bankaların büyük bir kısmı ayakta kalamayacak. özellikle orta ölçekli bankaların batması haline tüm sektör zor günler yaşayabilir.
• Programın başından itibaren olumlu gelişmeler gösteren ve Bankacılık üst KuruluÔnun kurulmasıyla daha da sağlıklı bir yapıya kavuşan bankacılık sektörü, son yaşan olaylarla birlikte oldukça zayıfladı.
• Türk bankalarının içinde bulunduğu sıkışıklığın en önemli sebebi ortadaki güven eksikliğinin hat safhada olması.
• Türk EurobondlarıÔnda hızlı, Hazine kağıtlarında ise daha yavaş bir yükseliş gerçekleşecek Ocak ayında yeni mali yıla girecek olan bankalar likit sıkışıklığını gidermiş olacaklar.
• Ayrıca, GSM l800 satışından gelecek para ve bayram tatilinin bitmiş olması aynı dönemde tüm ekonomide bir rahatlamaya neden olacak.

Körfezbank’a 100 milyon dolarlık kredi
Körfezbank, 100 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi aldı. Toplam 110 milyon dolarlık talebin geldiği kredi, 100 milyon dolar olarak kapatıldı. Sendikasyona 15 farklı ülkeden 27 banka katıldı. Körfezbank Genel Müdürü Hüsnü Akhan yaptığı açıklamada, Körfezbank’ın başlangıçta piyasa çıkılan tutarın, neredeyse iki katına ulaşaran başarılı bir sendikasyonu daha tamamladıklarını belirtti.
Sendikasyon kredisi, Körfzbank’ın kurumsal müşterilerine dış ticaret kredisi olarak kullandırılacak.



EKONOMİ