Ekonomi ‘Light’ türü gıdalara ‘kilo kaybı’ kriteri geldi

‘Light’ türü gıdalara ‘kilo kaybı’ kriteri geldi

15.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özel formüle edilmiş diyet ürünlerinde bundan böyle “bunların kullanımı sonucunda ortaya çıkan kilo kaybı hızı veya miktarı” yazılamayacak.

‘Light’ türü gıdalara ‘kilo kaybı’ kriteri geldi



Bu yönde yasak ürünle ilgili etiketleme, reklam ve sunumu kapsıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tebliği sonrusa uyguma dün başladı. Bakanlık yetkilileri, tebliğin “light peynir”, “light bisküvi” gibi adlar adı altında satılan ürünler ile düşük kalorili olduğu belirtilen gıdaları kapsadığını belirtti.
Yeni sisteme göre günlük diyetin tamamını karşılayabilecek gıdalar, “Kilo kontrolü için toplam günlük diyetin yerini alır” adı altında, günlük diyetin bir ya da daha fazla öğününün yerini alabilecek gıdalar ise “Kilo kontrolü için öğün yerini alır” adı altında satışa çıkacak.
Enerjiye de sınırlama var
Günlük diyetin tamamını karşılayabilecek gıdalardan sağlanan enerji, toplam günlük miktar için 800 kcal’den az ve 1200 kcal’den fazla olamayacak. Günlük diyetin bir ya da daha fazla öğününün yerini alabilecek gıdalarda ise enerji, öğün başına 200 kcal’nin altına inmeyecek ve 400 kcal’nin üzerine çıkmayacak.
Günlük diyetin tamamını karşılayabilecek gıdalarda protein miktarı 125 gramı aşamayacak. Yağdan sağlanan enerji, ürünün toplam enerji değerinin yüzde 30’unu geçemeyecek. Günlük diyetin tamamını karşılayabilecek gıdalarda diyet lifi içeriğinin günlük miktarı 10 gramdan az ve 30 gramdan fazla olamayacak.
Tüketime hazır olarak sunulan ürünün tüketilmesi önerilen belirli miktarı üzerinden protein, karbonhidrat, yağ miktarı ve “kJ” ve “kcal” cinsinden enerji değeri sayısal olarak etikette yer alacak.