Ekonomi LÜKS SEMTLERDEKİ ARSA SAHİPLERİNE ‘2/3 BASKISI’

LÜKS SEMTLERDEKİ ARSA SAHİPLERİNE ‘2/3 BASKISI’

31.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kentsel dönüşüm yasasını abartılı yorumlayan bazı müteahhitler kat maliklerine ‘Afet yasası çıktı, gelin benimle anlaşın, aksi halde 2/3 kuralıyla yerlerinizi neredeyse bedavaya alırım” diye baskı uyguluyor

LÜKS SEMTLERDEKİ ARSA SAHİPLERİNE ‘2/3 BASKISI’

Kentsel dönüşüm yasasının devreye girmesiyle birlikte yasadaki bazı maddeleri bahane gösteren bazı müteahhitler vatandaşlara ‘benimle anlaşın’ baskısı yapmaya başladı. Ellerinde sözleşmelerle vatandaşların kapısını çalan bazı müteahhitlerin ‘Afet yasası çıktı, gelin benimle anlaşın, aksi halde 2/3 kuralını işletirim ve yerlerinizi neredeyse bedavaya alırım” dediği öğrenildi. Özellikle İstanbul’un değerli lokasyonlarında bu durumlar yaşanırken, Bağdat Caddesi’nde de benzer durumların yaşandığı ifade ediliyor.
Vatandaşların da yasayı tam olarak bilmemeleri nedeniyle bu sözleşmelere imza ettiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Yasa ne diyor?
Kentsel dönüşüm yasası kapsamında bir binanın yıkılabilmesi için binanın ya riskli alanda yer alması ya da depreme dayanıksız raporunun olması gerekiyor. Bu durumda da riskli alanda yer almayan ya da riskli yapı ilan edilmeyen bir taşınmazla ilgili Kat Mülkiyeti Kanunu’nun oy birliği kuralı hâlâ devam ediyor. Yani bir binanın yıkılıp yeniden yapılması için tüm kat maliklerin onayı gerekiyor.
Fakat bazı müteahhitler 2/3 kuralını sanki tüm binaları ilgilendiriyormuş gibi göstererek, sözleşmeye yanaşmayan kat malikleriyle anlaşmaya çalışıyor.

‘Maddeler çarpıtılıyor’
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz da, yasadaki bazı maddelerin bazı müteahhitler tarafından çarpıtılarak kullanıldığını belirterek, “Riskli alanların veya rezerv yapı alanlarının belirlenmesi yetkisinin Bakanlar Kurulu’nda olduğunu ve bu kararın çıkabilmesi için de birçok sürecin geçmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Riskli yapıların tespiti içinse belediye, inşaat, jeoloji, jeofizik odaları, yapı denetim kuruluşları direkt yetkili oluyor. Ayrıca mimar ve mühendis odaları kanuna göre kurulmuş tüzel kişiler de Bakanlık tarafından lisans aldıkları takdirde bu tespiti yapabilecekler. Riskli yapı tespiti için maliklerden herhangi biri de masrafı ödeyerek talepte bulunacak. Her şey bitip riskli yapı ilanı kesinleştikten sonra yıkım süreci başlıyor. Yıkım konusunda maliklerin yıkıma ‘evet’ veya ‘hayır’ deme şansları yok. Bunun yerine idare maliklere ‘60 gün içinde sen yık, aksi halde gelip yıkarım’ ben yıkarsam da bu bedeli senin tapuna hissen oranda yansıtırım’ diyor.”
3/2 kararının ancak binanın yıkılıp yeni proje yapılacağı zaman gündeme geldiğinin altını çizen Kiraz, “Hak sahipleri 2/3 oranında uzlaşamazlarsa 1/3’ün payı öncelikle açık arttırma suretiyle diğer maliklere teklif ediliyor. Bunu alan olmazsa da acele kamulaştırma yolu ile idare bu hisseleri satın alıyor ve yeni yapılacak projenin ortağı oluyor” dedi.

‘MÜLKİYET HAKKINA TECAVÜZ’

Kentsel dönüşüm yasasını düzenleyen yönetmelikteki bazı noktaları atlayan ve kanunu kendi lehine abartılı yorumlayan bazı müteahhitlerin sözleşmeleri şimdiden kat maliklerine sunmalarının büyük hukuk felaketlerine yol açacağını vurgulayan Kiraz,
“Daha önemlisi, bu mülkiyet hakkına açık bir tecavüzdür” dedi.

Haberin Devamı

Uydurma sözleşme uyarısı

Kiraz, kentsel dönüşümü planlayan yönetmelikte çıkan ilginç noktalardan birisinin de kiracılara 1 yıl orada oturduklarını belgelemeleri halinde uygulama yapıldığında taşınmaz verilebileceği yönündeki madde olduğunun altını çizerek, “Bu birçok suiistimali beraberinde getirebilir. Çok değerli taşınmazlarda uydurma kira sözleşmelerinin ortaya çıkması söz konusu olabilir. Kişilerin bu taşınmazlara hak sahibi olmak için de devletin belirlediği rakam genelde düşük olduğu için bu rakamı ödeme şansı getirilebilir” uyarısını yaptı.

LÜKS SEMTLERDEKİ ARSA SAHİPLERİNE ‘2/3 BASKISI’

Dünya Mimarlık Festivali’nde finalde yarışıyor

Alişan Çırakoğlu ve Ilgın Avcı ortaklığından oluşan Çırakoğlu Mimarlık, Abdullah Gül Üniversitesi Kampusu projesiyle Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri’nde Geleceğin Projeleri / Eğitim Yapıları kategorisinde finale kaldı. Bu yıl 65’in üzerinde ülkeden rekor sayıda katılımın yaşandığı Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri’nde toplam 33 farklı kategoride yarışacak olan projeler “The World Building of the Year 2012” ve "Future Project of the Year 2012” ödüllerini almak için aralarında Moshe Safdie, Ben Van Berkel, ve Juergen Mayer H gibi isimlerin de bulunduğu jüri karşısında sunum yapacak.

Haberin Devamı

Londra merkezli EMAP Media Group tarafından düzenlenen ve 3-5 Ekim tarihleri arasında Singapur'da beşincisi gerçekleştirilecek olan Dünya Mimarlık Festivali, mimarlık dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor.
Proje sunumlarının yanı sıra sergi, panel ve seminerlere de sahne olacak olan Dünya Mimarlık Festivali’nde ödüller 5 Ekim Cuma günü açıklanacak.

Kente uygun tasarlandı
Çırakoğlu Mimarlık’ın Dünya Mimarlık Festivali’nde yarışacak olan projesi, Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi tarafından 2011 yılında açılan davetli yarışmayı kazandıktan sonra inşa edilmeye başlandı. Kampusun 2015 yılından itibaren hizmete girmesi planlanıyor.
Kayseri'nin doğusunda, şehir merkezinin dışında yer alan yerleşke alanında kentsel anlamda da bütünlük gösteren bir fiziksel çevre tasarımı amaçlandı.

Haberin Devamı

Depremzedeye 45 günlük süre

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremzedeler için yapılan 15 bin 323 konutun hak sahiplerine halkın huzurunda çekilecek noter kurasıyla dağıtılacağını, kura işlemlerinin 23 Ekim’e kadar tamamlanacağını bildirdi.
Van ve çevresinde 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen deprem nedeniyle konutları yıkık-ağır derecede hasar gören afetzede ailelerden Hak Sahibi kabul edilenlere verilmek üzere, AFAD tarafından Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na yaptırılan konutların dağıtımları için Van Valiliği’ne gerekli yetki verildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Van AFAD Deprem Konutları hak sahiplerine teslim ediliyor.

Başbakanlık AFAD tarafından yaptırılan 15 bin 323 konut hak sahiplerine, halkın huzurunda çekilecek noter kurası ile dağıtılacak. Kura işlemleri 23 Ekim 2012 tarihine kadar tamamlanacak. Konutların teslimleri ise Van Valiliği tarafından yapılacak. Yasa uyarınca Hak Sahibi adına kurada çıkan konutun 45 gün içerisinde teslim alınması gerekiyor. Buna göre teslim alınmadığı zaman hak sahipliği sona erecek.

‘Katlanılabilir’ üniteleri Afrika’da tanıttı

Vefa Group’un büyük inşaat şirketlerinin çözüm ortağı olan markası Vekon, Interbuild Africa 2012 Fuarı’na katıldı. Fuarı ziyaret eden sektör profesyonellerinin nakliye maliyetlerinde önemli avantajlar sağlayan demonte sistem yaşam konteynerlerine ve katlanabilir süper pratik yaşam ünitelerine büyük ilgi gösterdiğini belirten Vekon Pazarlama ve Satış Direktörü Özgül Yücel, pek çok firma ile büyük işçi kamplarını kurmak için görüşmeler gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Yücel, Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde 15–18 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen Interbuild Africa 2012 Fuarı’na katılan firmanın, fuardan yeni iş bağlantılarına imza atarak döndüğümü belirtti. İki yılda bir düzenlenen Interbuild Africa Fuarı’na 2010 yılında da katıldıklarını hatırlatan Yücel, Güney Afrika’nın yanı sıra Afrika’nın ortası ve güneyindeki pek çok ülkeden ziyaretçilerin geldiği bu yılki fuarda Vekon standının yine yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Güney Afrika’dan yoğun talep
Özgül Yücel, Güney Afrika’daki iş ortaklarının desteğiyle verimli bir fuar geçirdiklerini belirtti.
Madenleri ile dikkat çeken Güney Afrika’da özellikle madencilik ile uğraşan firmaların nakliyede büyük avantajlar sağlayan demonte sistem yaşam konteynerlerine ve katlanabilir süper pratik yaşam ünitelerine ilgisinin büyük olduğuna işaret eden Yücel, pek çok maden firması ile büyük işçi kamplarını kurmak için görüşmeler gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

GÜNÜN PROJESİ: ELYSIUM SERENE

KANDİLLİ’DE KONUT FİYATLARINI 720 BİN LİRADAN BAŞLATIYOR

Of ve Tonyalı inşaatçıların birlikte kurduğu Ofton İnşaat’ın Kandilli’de “şehir villası” konseptiyle hayata geçirdiği Elysium Serene’de toplam 136 konut mevcut. Kandilli Rasathanesi’ne 150 metre mesafede yapılan Elysium Serene, yüzde 5 eğimiyle manzara hakimiyeti sağlayan arsa özel imarlı bölgede yer alıyor.

21 bin metrekarelik satılabilir alanı bulunan projenin toplam inşaat alanı ise 33 bin metrekare. 17 bloktan oluşan Elysium Serene’de 4 katlı bloklar 8 daireden oluşuyor. Her katta sadece 2 konutun bulunduğu projede, konutların hepsi 3+1 olarak tasarlanmış. Dairelerin büyüklüklerinin 135 ile 169 metrekare arasında değiştiği projede, bodrum ve zemin katlar istenirse 4+1 veya 5+1 yapılabiliyor.
İnşaatın Aralık 2011’de başladığı projenin teslim tarihi ise Eylül 2013 olarak belirtiliyor. Garanti Bankası, ING, Halkbank, Yapı Kredi ve Akbank’tan uygun faizlerle konut kredisi kullandırılan projede dairelerin metrekareleri 6 bin ile 7 bin 500 lira arasında değişirken, konut fiyatları ise 720 bin liradan başlayarak 1 milyon 100 bin liraya kadar çıkıyor.

YAKIN PLAN
YERİ: Kandilli
YAPIMCI FİRMA: Ofton İnşaat
TESLİM TARİHİ: Eylül 2013
KONUT SAYISI: 136
KONUT TİPİ: 3+1
KONUT FİYATLARI: 720.000 - 1.100.000 TL

Semerkand Line’da 405 bin liraya 3+1 daire

Semerkand Yapı tarafından Beylikdüzü’nde hayata geçirilen Semerkand Line’da konut satışları devam ediyor. Toplamda 555 konuttan oluşan projede, konutların dışında 95 mağazaya da yer veriliyor. 1+1, 2+1 ve 3+1 konutların yer aldığı projede, dairelerin büyüklükleri ise 73 ile 150 metrekare arasında değişiklik gösteriyor.

Mart 2013'te tamamlanarak sahiplerine teslim edilmesi planlanan projenin sosyal donatıları arasında teknoloji market, restaurant&cafe, süpermarket, mağazalar, çocuk oyun parkurları, yürüyüş & koşu parkuru, mini golf sahası, sauna & hamam, SPA merkezi, basketbol sahası, tenis kortu, kapalı havuz ve açık havuz bulunuyor.

LÜKS SEMTLERDEKİ ARSA SAHİPLERİNE ‘2/3 BASKISI’

Çengelköy’de villa fiyatı 7 milyon doları buldu

Emiroğlu İnşaat, Delta İnşaat ve Çağdaş İnşaat tarafından hayata geçirilen Sultan Makamı’ndan kampanya haberi geldi. Yüzde 50'si peşin yüzde 50'si teslimde ödeme ile konut sahibi olunabilen projede, 9 havuzlu müstakil köşk, 26 bahçe dubleksi, 28 çatı dubleksi ve 18 normal kat konumları bulunuyor

Nisan 2013'te yaşamın başlayacağı proje, Çengelköy'de konumlandırılıyor. Sultan Makamı'nda çatı ve bahçe dublekslerinin alanları 450 ile 600 metrekare arasında değişirken fiyatları ise 2 milyon ile 3 milyon dolar arasında farklılık gösteriyor. 1.070 ile 1.130 metrekare alanlara sahip villaların fiyatları ise 5 milyon 400 bin dolardan başlayarak 7 milyon dolara kadar yükseliyor. Projenin donatıları arasında, fitness salonu, sauna, yüzme havuzu ve spa alanı bulunuyor.

Ataşehir finans merkezine 44 dairelik komşu geliyor

Oselart Yapı ve İnşaat tarafından inşa edilen Yüksel Plus satışa çıktı. Şerifali’de Finans Merkezi’nin yanı başında gerçekleştirilen Yüksel Plus’ta konut fiyatları 130 bin liradan başlangıç gösteriyor.
Ataşehir merkezine 650 ve Finans Merkezi’ne 100 metre mesafede inşa edilen proje, 1+1 ve 2+1 dairelerden oluşuyor. 1500 metrekarelik arsa üzerine inşa edilen proje, 11 katta toplam 44 daireden oluşuyor.
Bir yıl sonra teslim edilmesi planlanan projede 1+1 konutlar 74 metrekare, 2+1 konutlar ise 100 metrekare kullanım alanına sahip. Hem yatırımcıya hem de ev sahibi olmak isteyenler için hazırlanan projenin her katında bahçeler yer alıyor. Projede, kapalı yüzme havuzu, spor salonu ve çok amaçlı kapalı salon bulunuyor.

Göktürk’te evlerin teslimini bu ay yapacak

Paralel Gayrimenkul tarafından inşa edilen Riverside Göktürk’te konut fiyatları 400 bin liradan başlayarak 500 bin liraya kadar yükseliyor. 95 konutun bulunduğu projede, eylülde yaşamın başlaması planlanıyor.
Göktürk’te İstanbul Caddesi’nde konumlandırılan proje, 21 bin metrekare kapalı alanda hayata geçiriliyor. Büyüklükleri 100 ile 250 metrekare arasında değişen konutların yer aldığı projede, her daire için 5 ile 6 metrekare arasında depo alanları ayrılıyor.
TEM’e 10, Karadeniz’e 19, Etiler 19 ve Taksim’e 22 kilometre mesafedeki Riverside Göktürk’te, güvenlik duvarları, kontrol sistemi, güvenlik kameraları, dijital interkom sistemi ve çocuk oyun alanları bulunuyor.