Ekonomi Lükste yeni rekabet küçük sedanda başlıyor

Lükste yeni rekabet küçük sedanda başlıyor

01.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Audi, nisan ayında Çin’de tanıtacağı küçük lüks sedan sınıfındaki yeni kozu A3 Sedan’ın üretime hazır halini, aralarında Türkiye’den de 5 gazetecinin bulunduğu, tüm dünyadan sadece 33 kişiye gösterdi

Lükste yeni rekabet  küçük sedanda başlıyor

Küresel kriz sonrasında oluşan ortamda yeni arayışlar, özellikle lüks sınıfta farklı bir rekabetin kapısını açtı. Avrupa’da sürekli düşen satışlara rağmen, Amerika, Çin ve Rusya gibi pazarların hareketli olması, üç Alman lüks otomobil üreticisinin de farklı arayışlara girmesini sağladı. Lüks sedan savaşını daha kompakt boyutlara taşıyan üreticiler arasına, Audi de katıldı. A3 Sedan, eylülde Türkiye’de olacak.
Audi’nin ilk kez 2011’de Cenevre Fuarı’nda konsept olarak tanıttığı A3 Sedan’ı, üretime hazır haliyle dünyada ilk kez, aralarında Türkiye’den de 5 gazetecinin bulunduğu 33 kişiye gösterdi. Nisan sonunda Şanghay Otomobil Fuarı’na kadar ortalara çıkmayacak A3 Sedan, eylül ayından itibaren Avrupa ile aynı anda Türkiye’de olacak. Volkswagen Grubu’nun hedeflerine paralel olarak lüks sınıfta birinciliğe oynayan Audi, A3 Sedan ile gelişen pazarların yanı sıra daha genç tüketicileri lüks sınıfa çekmeyi amaçlıyor.

En önemli kozu
Bugüne kadar tüm dünyada 3 milyon adetten fazla satan, Türkiye’de de markanın satışlarının yüzde 38’ini oluşturan A3 Hatchback ve Sportback’in kardeşi A3 Sedan, Sportback’ten bir miktar uzun. Bunun yanında yine Sportback’ten 11 mm daha geniş ve 9 mm alçak olan A3 Sedan, ön tamponu, tek çerçeveli ızgarası ve kaputta yer alan özgün çizgileriyle kardeşlerinden ayrılıyor. Arkada bagaj kapağına entegre spoyler ve stop lambaları ise, aracın kendisine has görünüm detayları arasında.
A3 Sedan, 1.2 lt ve 1.4 lt TSI benzinlinin yanı sıra 105 HP’lik 1.6 lt dizel ile getirilecek. 1.2 lt TSI, yakın zamanda A3’ün HB ve Sportback versiyonlarında da yer alacak. Motor seçeneklerine bağlı olarak 6 ileri manuel veya S-tronic şanzımanla alınabilecek A3 Sedan’da, tüm A3’lerde bulunan donanım seçenekleri de olacak.
A3 Sedan’ın başlangıç fiyatının, A3 Sportback’ten yaklaşık 2 bin euro daha fazla olması ve yaklaşık 31 bin euro civarında olması bekleniyor.

Haberin Devamı

New York’ta pişti bize de düşecek...

ABD’nin önemli fuarları arasında yer alan New York Otomobil Fuarı, SUV ağırlıklı yenilikleriyle kendisinden söz ettirmeyi başardı. Tanıtılan yeniliklerin büyük bölümü Amerikan piyasasına yönelik olsa, içlerinde Türkiye yollarında da görebileceğimiz modeller de vardı.
New York Fuarı’nda ABD’li markaların tanıttığı yenilikler arasında Toyota’nın yenilediği SUV aracı Highlander, tamamen yenilenen Cadillac CTS, makyajlanan ve Opel Insignia’nın ikizi olan Buick Regal, yeniden elden geçirilen Dodge’un popüler SUV modeli Durango, Honda’nın ABD’li markası Acura’nın yenilenen SUV’u MDX, yeni Infiniti QX60 Hybrid dikkat çekti.

Türkiye’ye gelecek
Yeni güç makineleri arasında Ford Mustang’in 1200 HP’lik özel versiyonu çok konuşulurken, Chevrolet’nin yeniden diriltilen efsanevi Camaro modelinin “Z28” versiyonu, 20 yılı aşkın süreden sonra geri dönerek sevenlerini şaşırttı. Normal Camaro’dan daha hafif olan Z28, 550 HP’lik bir motora sahip. Bununla birlikte aynı fuarda tanıtılan Camaro SS’in, fuardan önce ilk kez bir televizyon şovunda tanıtılması da, bir hayli konuşuldu.
Avrupa ve Türkiye pazarını ilgilendiren önemli yeniliklere gelirsek. İşte, onlardan birkaçı...
Mercedes: A-Sınıfı temellerinden geliştirilen sedan CLA’nın performanslı versiyonu. CLA45 AMG 2.0 lt (360 HP) benzinli turbo motorla donatılmış.
Range Rover Sport: Tamamen yenilenen Range Rover’dan sonra Sport versiyonu da tamamen yenilenerek, 007 James Bond Daniel Craig eşliğinde New York’ta tanıtıldı. Bolca alüminyum kullanımı sayesinde araç eskisinden çok daha hafif.
Kia: Türkiye’ye yeniden gelir mi bilinmez, ancak Soul modelinin yenilenen hali Amerikalıların da beğenisini kazandı.
Jeep: Tamamen yeni Cherokee (ABD’de Liberty olarak biliniyor), New York’ta “Merhaba” dedi. Alfa Romeo platformuyla geliştirilen araç, Avrupa ve Türkiye’de de satışa sunulacak.
Subaru: Japon markanın tutkunlarının ağzını açık bırakan WRX spor otomobil konsepti, geleceğe ilişkin ipuçları verdi. Rengiyle bile yürek hoplattığı söylenebilir.

Haberin Devamı

‘Türkİye en önemlİ pazarı’

Haberin Devamı

Doğuş Otomotiv-Audi Türkiye Genel Müdürü Gino Bottaro, Türkiye pazarında sedan modellerin büyük ilgi gördüğünü hatırlatırken, bu eğilimin ABD, Çin ve Rusya’da da arttığını söyledi. Özellikle Audi’nin önem verdiği ABD pazarında lüks sınıfa girişin, sedan otomobillerle gerçekleştiğini, lüks hatchback modellerin pek kabul görmediğini anlatan Bottaro, lüks sedanların Avrupa’da da sınıf atlama amacıyla tercih edildiğini belirtti.
A3 Sedan’ın Avrupa’daki en büyük pazarlarının Almanya, Rusya, İngiltere ve Türkiye olacağını, bu modelle pazardaki iddialarını artıracaklarını ifade eden Bottaro, şöyle devam etti:
“A3 satışlarımızın yüzde 70’inin sedan olacağını öngörüyoruz. 2013’ün son 4 ayında 1.500 adet, tam yıldaysa 6 bin 500 adet A3 Sedan satmayı hedefliyoruz. A3 Sedan’ın pozitif etkisiyle bu yıl satışlarımızı 13 bin adetten 15 bin adede çıkaracağız. 2014’te 20 bin adedi aşacağımızı düşünüyoruz.”

Kaskoda yeni dönem başlıyor

Araç kaskolarında yeni düzenleme başlıyor. Hazine Müsteşarlığı’nın yeniden belirlediği uygulamayla şirketler, “dar kasko”, “kasko”, “genişletilmiş kasko” ve “tam kasko” olmak üzere 4 tür sigorta hizmeti sunacak.
Buna göre “kasko” seçeneği yangın, aracın ya da parçalarının çalınması, kaza, üçüncü kişilerin kötü niyetle yol açtığı zararlar gibi çeşitli durumları kapsayacak. “Dar kasko” ise, söz konusu durumların yalnızca bir kısmını kapsayacak. Vatandaşlar, “genişletilmiş kasko” seçeneğiyle, söz konusu risklerin tamamından korunabileceği gibi ek sözleşmeyle, teminat kapsamına dahil edilebilecek başka risklerden de korunabilecek. “Tam kasko” seçeneğinde ise sigortalılar, “genişletilmiş kasko”daki gibi risklerin tamamından korunabilecek ayrıca, ek sözleşmeyle teminat kapsamına dahil edilebilecek risklerin bir kısmı için değil, tamamı için teminat sahibi olabilecek.
Vatandaşlar, araçlarını sel ve su baskınları, dolu, kemirgen ve benzeri diğer hayvanların vereceği zararlara, deprem, toprak kayması, fırtınanın yanında Türkiye dışında meydana gelen zararlara karşı da teminat altına alabilecek. Sürücü alkollüyken meydana gelen zararlar da teminat dışında bırakılıyor.