Ekonomi Madoff dolandırdı oğlu intihar etti

Madoff dolandırdı oğlu intihar etti

12.12.2010 - 02:11 | Son Güncellenme:

Madoff ailesinde trajedi bitmiyor. Bundan iki yıl önce babasının ABD tarihinin en büyük dolandırıcılığını yaptığını yasal makamlara ileten Mark Madoff, dün evinde kendini astı

Madoff dolandırdı oğlu intihar etti

ABD tarihinin en büyük yolsuzluğuna imza atan ve 150 yıl hapis cezasına çarptırılan eski yatırımcı Bernard (Bernie) Madoff'un büyük oğlu, New York Manhattan'daki dairesinde ölü bulundu. Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, 46 yaşındaki Mark Madoff'un dairesinde asılmış olarak bulunduğunu söyledi.
Mark Madoff'un intihar ettiği gün aynı zamanda babasının dolandırıcılıktan tutuklanmasının ikinci yıldönümüydü.
Mark ve kardeşi Andrew'ı temsil eden aile avukatı Martin Flumenbaum, yaptığı yazılı açıklamada, "Mark Madoff bugün kendi canına kıydı. Bu korkunç ve gereksiz bir trajedi. Mark’ın babasının neden olduğu dolandırıcılık olayıyla uzaktan yakından alakası yok. Bu şok gelişmeden dolayı hepimiz derinden sarsıldık" dedi. Polis, kendini köpek tasmasıyla tavandan geçen bir boruya asan Mark Madoff'un cesedini kayınpederinin bulduğunu, o sırada iki yaşındaki oğlunun ise Mark Madoff'un kendini astığı odanın yanındaki odada uyumakta olduğunu belirtti.
Mark Madoff ve kardeşi Andrew hakkında babalarının cezaevinde yatmasına neden olan 50 milyar dolarlık Ponzi oyunuyla bağlantılı olarak inceleme yapılıyordu ancak iki kardeş henüz ceza gerektirecek bir soruşturmayla karşı karşıya kalmamıştı.
Madoff ailesi, Baba Madoff’un kurduğu yatırım şirketinde çeşitli görevler üstlenmişti. Kardeşi Peter, aile şirketinde önemli bir rol üstlenirken, Mark ve Andrew kardeşler, şirketin ticaret biriminde çalışıyordu. İki kardeş, bundan iki yıl önce babalarının o güne kadar elde ettikleri tüm servetin haksız yollardan elde edildiğin açıklamasının üzerine konuyu yargıya taşımıştı. Ertesi günü ise babaları tutuklanmıştı.
Mark Madoff'un bir arkadaşı New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, babasının tutuklanma yıldönümü yaklaştıkça Mark'ın giderek gerildiğini ve sinirlendiğini, kendisi hakkında da hâlâ soruşturma açılması ihtimali bulunduğu için huzursuz olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Soruşturmanın kilit ismi ölü bulunmuştu
Geçen yıl Madoff skandalı yeni patladığında, ünlü yatırımcının dolandırıcılık oyunundan en çok fayda sağlayan isimlerden biri olarak görülen Jeffry Picower da esrarengiz bir şekilde yaşamını yitirmişti. Madoff'un suç ortağı olduğu iddia edilen Picower, 2009 Ekim'inde evinin havuzunda bilincini yitirmiş şekilde bulunmuştu. O dönemde aile avukatı, Picower’ın Parkinson hastası olduğunu ve kalbe bağlı rahatsızlıkları bulunduğunu bildirmişti. Savcılar Picower’in Madoff’a bilgi vererek düzmece alım-satımlar yaptırdığını ve bu sayede ikilinin milyarlarca dolar kazanç elde ettiğini iddia etmişti. Picower, öldüğü yıl Forbes dergisinin açıkladığı en zengin 400 Amerikalı listesinde 371. sıradaydı. Madoff mağdurlarının temsilcisi olan Irving Picard, Picower'dan 7 milyar dolar talep ediyordu.
Mağdurlar da intihar etti
Picower'ın yanı sıra Madoff yüzünden para kaybeden bazı yatırımcılar da intihar etmeyi seçti. Bunlardan biri, 1.4 milyar dolar kaybeden Thierry Magon, diğeri ise 65 yaşındaki Willliam Foxton'dı.

Son gün 58.8 milyar dolarlık dava açtı
ABD'de Madoff'un yüzünden para kaybeden mağdurların, ünlü yatırımcıya karşı dava açma hakları, olayın ortaya çıkmasının üzerinden iki yıl geçtiği için dün itibariyle sona erdi. Madoff mağdurlarını temsil eden Irving Picard, bir son dakika hamlesiyle İtalyan Bank Medici ve kurucusu Sonja Kohn hakkında 58.8 milyar dolarlık bir dava açtı. Dava ayrıca Bank Austria, UniCredit ve onlarca ismi hedef alıyor.
Picard, bugüne kadar mağdurların kayıplarını kurtarmak adına dünyanın çeşitli yerlerindeki kişi ve kurumlara 34 milyar dolarlık dava açmıştı. Açılan davalardan mağdurlara şu ana kadar 2.5 milyar dolar ödendi.
Picard, son açtığı davada 62 yaşındaki Kohn'u "Madoff'un kriminal ruh ikizi" olarak tanımladı. 153 sayfalık iddianamede Kohn'un yatırımcılara kendine Madoff'a çok yakın bir isim olarak tanıttığı ve kendilerine bu yüzden herkesten daha da yüksek kazanç sağlayabileceğini söylediği belirtildi.