Ekonomi Maliye’nin marinası oldu

Maliye’nin marinası oldu

28.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da vergi borcu en yüksek 75 bin mükellefi inceleyen Defterdarlık ruhsat ve anahtarlarını istediği 35 bin otomobil ile 200 yata haciz koydu

Maliye’nin marinası oldu

Maliye’nin marinası oldu

İstanbul’da vergi borcu en yüksek 75 bin mükellefi inceleyen Defterdarlık ruhsat ve anahtarlarını istediği 35 bin otomobil ile 200 yata haciz koydu

Nedim ŞENER

İstanbul’da Defterdarlığın, vergi borcu olduğu halde Porsche, Ferrari, Mercedes ve BMW gibi lüks otomobil sahibi olanlara yönelik olarak başlattığı "sol şerit operasyonu" son sürat devam ediyor.
600 trilyon liralık borcu bulunan "vergi yüzsüzlerinin" peşine düşen Defterdarlık, lüks araç yanında yatı bulunanların da vergi borçları olup olmadığını kontrol ederken, borcu bulunanlara haciz yağdırıyor.
İstanbul Defterdarlığı kente en yüksek vergi borcu bulunan 75 bin mükellefin dosyasını raflardan indirerek, hızlı bir tahsilat seferberliğine başladı.

75 bin borçlu izleniyor
64 vergi dairesinden en yüksek 1000 kişilik vergi borçlusu listesini çıkarmasını isteyen Defterdarlık’a toplam 75 bin isim bildirildi. Defterdarlık’ta ilk önce bu mükelleflerin araçlarına da haciz koydurmakla işe başladı. Bugüne kadar tek tek incelediği dosyaların üzerinden toplam 35 bin araca haciz kondu.
Maliye’ye otomobilleri için haciz koyarken, Nakil Vasıtaları Vergi dairesine yazı göndererek, bu araçların başkalarına satışını da durdurdu. Öte yandan Deniz Ticaret Odası’nda kayıtlı olan yatların listesini alan Defterdarlık, bu kişilerin vergi borcu olması durumunda haciz işlemi uygulamaya başladı. Böylece iki aydır sessiz sedasız yürütülen "sol şerit operasyonu" ile 35 bin otomobil yanında 200 yata da haciz konuldu. Vergi borcu bulunanlar ödemeyi yapana kadar ne yatlarını ne de otomobillerini satabiliyorlar.

Malını kaçırana 3 yıl hapis
Defterdar Kadir Boy, ihtiyati olarak yapılan hacizlerin kesin hale gemesinden sonra, otomobillerin ve yatların satışının yapılacağını söyledi.
Haciz işlemleri sonrasında borcu olanlara mektup yazarak anahtar ve ruhsatlarını istediklerini belirten Kadir Boy, 15 gün içinde getirmeyenler hakkında üç aydan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

İkinci oto pazarını da açtı
Kadir Boy, Zeytinburnu’nda kurdukları hacizli otolar açık pazarının yakında faaliyete geçeceğini belirterek, biri Anadolu yakasında olmak üzere hacizli malları koymak için iki tane 15 bin metrekarelik yer aradıklarını söyledi. Boy, "Bizim kuracağımız hacizli otolar açık pazarının rakibi Kartal’daki açık oto pazarı olacak. Kartal’da haftanın bir günü satış yapılırken, bizim kuracağımız pazarlarda haftanın her günü lüks araçların satışı yapılacak" dedi. 2000 yılında 12 katrilyon olarak belirlenen vergi gelirinin yüzde 92’sini tahsil ettiklerini belirten Kadir Boy, yüzde 8’ini ise alamadıklarını söyledi. Boy, şöyle konuştu:
"1995 yılında tahsil edilememe oranı yüzde 47, 1999 yılında yüzde 142 idi. Bu yıl tahsil edilemeyen vergi oranı yüzde 8’e indi. Bu oran içinde 600 trilyon vergi aslı bulunuyor. Gecikme faizi ve cezası ile bu rakam toplam 2 katrilyona çıkıyor. Zeytinburnu’ndaki açık oto pazarının yanında, birisi Anadolu yakasında olmak üzere İstanbul’da 15 bin metrekarelik iki yeni arsanın açık pazar haline getirilerek, vergi borcu olanların haciz konulan maları buralarda satılacak"



EKONOMİ