Ekonomi Manchester’a Çin çalımı

Manchester’a Çin çalımı

02.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Manchester City’nin yüzde 13’lük hissesi Çinli yatırımcıların oldu. Çin Devlet Başkanı da, geçtiğimiz haftalarda Manchester United taraftarı olmasına rağmen Manchester City’yi ziyaret etmişti

Manchester’a Çin çalımı

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Manchester City hisselerinin yüzde 13’ü, yaklaşık 400 milyon dolara Çinli konsorsiyuma satıldı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ekim ayındaki İngiltere gezisinde “Sıkı bir Manchester United taraftarı” olmasına rağmen, İngiliz Başbakanı David Cameron ile birlikte Manchester City’nin tesislerini de gezmişti.

Haberin Devamı

China Media Capital (CMC) ile CITIC Capital şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum, Arap milyarder Şeyh Mansur bin Zayed El-Nahyan’ın sahibi olduğu takımın yüzde 13’ünü satın aldı. Görüşmelerin 6 ay sürdüğü belirtilirken, Şeyh Mansur’un City Futbol Grubu’nun, yaklaşık altı yıl önce yaklaşık 400 milyon dolara takımın tamamını satın aldığı, şimdi ise hisselerinin sadece yüzde 13’ünü aynı miktara elinden çıkardığı hatırlatılıyor.

City Futbol Grubu Başkanı Khaldoon El Mübarek, “Futbol dünyada ve Çin’de en çok sevilen, izlenen spor. Futbolun büyüme ihtimali heyecan verici. Bu nedenle, Çin’deki olağanüstü potansiyelden yararlanmak amacıyla doğru ortaklar bulmaya ve doğru anlaşmaya varmaya çalıştık” ifadesini kullandı. Satışla, devlet destekli CMC’nin Başkanı Ruigang Li, City Futbol Grubu’nun yönetim kuruluna girecek.

Haberin Devamı


Selfie çekilmişti

Manchester City takımının yüzde 13’ünü alan konsorsiyumdaki CITIC Capital’in adı, ekim ayında da Manchester United’a yatırım yapacağı iddialarıyla duyulmuştu. Ancak grup, bu tip bir anlaşma için görüşme yapmadıklarını duyurmuştu.

Çinliler arasında da önemli miktarda taraftarı bulunan Manchester United’ın en önemli taraftarlarından biri de, Çin Devlet Başkanı Jinping. Nitekim Jinping, ekim ayındaki İngiltere ziyaretinde önce Manchester United’a, sonra da “sıkı bir United taraftarı” olmasına rağmen en güçlü rakibi Manchester City’ye gitmişti. İngiltere Başbakanı Cameron’la birlikte bu kulübün tesislerini gezen Jingpin, burada takımın önemli forveti Arjantinli futbolcu Sergio Aguero’nun çektiği fotoğrafa da Cameron’la beraber poz vermişti. Söz konusu ziyaretin, satış için görüşmelerin sürdüğü sırada gerçekleşmiş olmasına dikkat çekiliyor.


Değeri de arttı

Söz konusu satışla birlikte, Abu Dabi merkezli City Futbol Grubu’nun piyasa değerinin de 3 milyar dolara ulaştığı kaydediliyor.

City Futbol Grubu, Manchester City’nin yanı sıra ABD Ulusal Futbol Ligi’nde yer alan New York City ve Avustralya Ligi’nde mücadele eden Melbourne City’nin de sahibi. Japon Yokohama F. Marinos takımında ise hissedar. 2008 yılında takımı alan Mansur, Manchester City’yi tam anlamıyla dönüştürürken, Premier Lig’de 2012 ve 2014’te şampiyon olmuştu. CMC ise, Çin Süper Ligi’nin yayın haklarına sahip. Bunun değerinin 1 milyar doların üzerinde olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Manchester United ise, Amerikan Glazer ailesine ait. Bu takımın değerinin de yaklaşık 3 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Çinli emlak grubu Dalian Wanda da, bu yıl İspanyol Atletico Madrid’in yüzde 20’sini almıştı..

IMF Hintlileri ‘Yuan’la üzdü!

Önemli ve değerli para birimlerinin bulunduğu “rezerv para sepeti”ne Çin Yuanı’nı dahil eden Uluslararası Para Fonu (IMF), ekonomide liberalleşme çalışmalarını hızla sürdüren Hindistan’ı üzdü. Nitekim Çin’in “küresel güç” olduğu, IMF’nin kararıyla tam olarak tanınırken, “rupi”yi kabul ettiremeyen Hindistan, bu yarışta bir hayli geri kalmış oldu.
Uzmanlar, Çin’in, IMF’ye Yuan’ı kabul ettirme konusunda büyük çaba gösterdiğini hatırlatırken, Pekin yönetiminin, Yuan’ın serbestçe kullanılabilmesi amacıyla bir dizi reformlar yapıldığına dikkat çekiyor. Zira IMF’nin bu kararıyla, Yuan, uluslararası transferlerde ve ticarette de kullanılabilecek.
Hindistan’ın ulusal hükümeti de, aynı yönde reformlar yapmasına rağmen, bunda başarılı olamamış görünüyor. Üstelik Hindistan ekonomisi, 1980 yılında Çin ile aynı büyüklükteydi. Günümüzdeyse Çin, Hindistan’a 4.5 kat fark atmış durumda.