Ekonomi Margarinden trans yağ nasıl gitti?

Margarinden trans yağ nasıl gitti?

09.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Uzmanlara göre, özellikle trans yağ miktarı yüksek yağların fazla tüketilmesi, kalp damar hastalığını yüzde 21 artırıyor. Trans yağ denince akla ilk gelen yağ çeşidi ise margarin. Ancak bir süredir Türkiye’de markalı margarinler “trans yağ yoktur” logosuyla satılıyor.

Margarinden trans yağ nasıl gitti

Bunun nasıl mümkün olduğunu Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü Ebru Akdağ anlattı.

Haberin Devamı

Margarinlerin 90’lı yıllarda hidrojenize edilerek üretildiğini ancak bu üretimde yüksek oranda trans yağ oluştuğunu kaydeden Akdağ, şunları söyledi: “İlk adımı Danimarka attı. Margarin üretim yöntemini değiştirerek, üründeki trans yağ miktarını yüzde 2’nin altına indirdiler. Türkiye de hızlı adım atan ülkelerden biri oldu.

Yasal düzenleme olmadan ülkemizdeki üreticiler 2006’dan bu yana hidrojenize yöntemini terk etti. Yıllardır margarinlerimizin yüzde 95’inde trans yağ oranı yüzde 1’in bile altında. 2019 yılı denetiminde 26 margarin örneğinin tamamında oran yüzde 1’in altında çıktı.

O yüzden bu ürünler, “trans yağ yoktur” logosunu taşıyor. Bitkisel sıvı yağlar hangi oranda trans yağ içeriyorsa margarinde de o oranda var. Tüketici sadece merdiven altı üretimde eskisi gibi yüksek trans yağ ile karşılaşılabilir.”

Haberin Devamı

Margarinden trans yağ nasıl gitti

Sıvı yağ oranı kadar

Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nden Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu, interesterifikasyon yöntemiyle margarindeki trans yağların ciddi oranda uzaklaştırılabildiğini belirterek, “Sürülebilir margarinlerde trans yağ oranı bazı sıvı yağlardan da az” dedi.