Ekonomi Marka hırsızlığını ‘pat-i’ ihbar edecek

Marka hırsızlığını ‘pat-i’ ihbar edecek

09.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankaralı bir bilişim teknolojisi firması, TÜBİTAK desteğiyle, benzer marka ve logolarla faaliyet gösteren veya marka başvurusunda bulunan firmaları tespit ederek asıl hak sahiplerini uyaran bir yazılım geliştirdi

Marka hırsızlığını ‘pat-i’ ihbar edecek

‘Pat-i’ adı verilen yazılımla kendi marka ve logolarına yakın ürünler kullanarak piyasada iş yapıldığını düşünenler, gerekli bilgileri sisteme girerek bu durumdan haberdar olabilecek ve hukuki yollara başvurabilecek.

‘Git şikayet et’ sistemi
Hacettepe Teknokent’te çalışmalarını sürdüren firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Yıldırım, Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) her ay yaklaşık 10 binden fazla marka başvurusunun yapıldığını ve bunların yayımlandığını kaydetti. Bülten yayımlandıktan sonra asıl hak sahipleri için 3 aylık bir başvuru süresi bulunduğunu anlatan Yıldırım, “Ama 3 aylık süre geciktirilirse mahkeme süreci başlıyor ve bu süreç yıllarca sürebiliyor. Geliştirdiğimiz sistem otomatik olarak markaların birbirlerine benzerliklerini insan algısına yakın oranda belirleyebiliyor” dedi.
Yazılımın bir “marka araştırma sistemi olmadığını” belirten Yıldırım, “Bu bir alarm sistemi. Diyor ki ‘Senin hakkına tecavüz ediliyor. Git, şikayet et.’ Yaptığımız böyle bir şey” diye konuştu. Yazılımın ticarileşme aşamasında olduğunu kaydeden Yıldırım, maliyeti düşük tutarak marka sahiplerinin haklarını korumayı amaçladıklarını belirtti. Yıldırım, 3 ay içinde yazılımın piyasaya sunulacağını bildirdi.