Ekonomi Mars’a 1, 2 derken uçan dolmuş oldu

Mars’a 1, 2 derken uçan dolmuş oldu

30.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mars’ı fethetmek için SpaceX uzay şirketini kuran Elon Musk, dünya içi seyahatte de devrim yaratacak. SpaceX roketi New York - Londra arasını yarım saate indirecek

Mars’a 1, 2 derken  uçan dolmuş oldu

Elektrikli Tesla arabalarıyla otomotivde adeta devrim yaratan Amerikalı milyarder yatırımcı Elon Musk, şimdi de dünyada herhangi bir noktadan diğerine seyahati roketler yardımıyla 1 saatin altına indirmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Musk’ın dikey iniş ve kalkış yapan roketleri, örneğin New York’tan Londra’ya 29 dakikada uçacak. Mesafe ne kadar uzak olursa olsun dünya şehirleri arasında uçuşlar 1 saati geçmeyecek.

Musk’ın Mars’a insan ve yük taşıyarak kızıl gezegeni kolonize etmek için kurduğu Space X şirketi, dünyadaki seyahatlerde de devrim yaratma potansiyeli taşıyor.

Mars’a 1, 2 derken  uçan dolmuş oldu

Önceki gün Avustralya’nın Adelaide kentinde Uluslararası Uzay Yolculukları Kongresi’nde konuşan Musk, Space X’in gezegenler arası seyahati mümkün kılacak araçların yapımına gelecek yıl başlayacağını belirterek, amaçlarının 2024 yılında insanları Mars’a göndermek olduğunu duyurdu. SpaceX, Mars yolculuğunun masraflarını azaltmak için öncelikle roketlerinin boyutunu küçültecek.

Haberin Devamı

Rekabet kızıştı

Tekrar kullanılabilir parçalardan oluşan roketler 100 kişi taşıyacak ve dünyada hızlı taşımacılık için de kullanılacak. Musk, Gezegenler Arası Taşıma Sistemi projesi olarak bilinen roket sisteminin, dünya şehirleri arası uzun uçuşları da 1 saatin altına indireceğini söyledi.

Bu sistem sayesinde örneğin New York’tan Şanghay’a 39 dakikada gidilebileceğini anlatan Musk, bazı müşterilerin, gezegenler arası seyahate çıkmadan önce, 100 metreden uzun roketlerin birkaç kez denenmesini istediğini dile getirdi. SpaceX’in Falcon9 roketleri bugüne kadar arka arkaya sorunsuz 16 dikey iniş kalkış gerçekleştirdi.

Musk’ın gezegenler arası ilk kargo roketleri 2022 yılında Mars’a gidecek. Dünyadan 225 milyon kilometre uzakta olan Mars’a seyahatin 6 ila 9 ay sürmesi bekleniyor. Amazon.com’un sahibi Jeff Bezos da Blue Origin şirketiyle Mars’a seyahat edebilecek bir roket tasarlıyor. NASA’nın Mars’a ilk insanlı seyahati ise 10 yıl sonra gerçekleşecek.