Ekonomi Merakla bekleniyor! Otomobilde ÖTV oranı değişir mi?

Merakla bekleniyor! Otomobilde ÖTV oranı değişir mi?

04.10.2022 - 14:41 | Son Güncellenme:

İkinci el ve sıfır otomobil piyasasında son günlerde durgunluk yaşanıyor. Araç alacak birçok vatandaş ÖTV indirimi bekliyor. Peki otomobilde ÖTV dilimi değişir mi? İşte detaylar...

Otomobil sektöründe son günlerde durgunluk yaşanıyor. Peki otomobilde ÖTV dilimi değişir mi? Bankalar araç kredisinde isteksiz mi davranıyor? İşte detaylar...

Haberin Devamı

ÖTV DİLİMİ DEĞİŞİR Mİ?

CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Otomobil İşletmecisi Göksel Erkoyuncu şu ifadeleri kullandı: 

Bu konuda beklenti var. Çıkan artış ve düşüşlerin etkisi var. Burada araç arzı söz konusu oradaki veriler de önemli. Eylül ayında geçen senenin eylül ayına göre bir düşüş var. Gelen araç adetleri de burada çok önemli. Özellikle ÖTV için söyleyeyim adet azlığı yüzünden belki zamanlama tutmadığı için böyle bir indirimin gidilemediğini düşünüyoruz.

Arzın eksikliğinde yaptığınız ÖTV indirimi fayda sağlamayacak. Bunun arkasında şu bekleniyor. Bu artık ihtiyacın da üzerine çıktı. En son 2021 Ağustos ayında ÖTV indirim matrah düzenlemesi yapılmıştı.

Burada yüzde 45-50-60-70 dilimine giren araçlar vardı. Bu sene bir düzenleme yapılmadı. Yüzde 80’in altında araç çok sınırlı sayıda var. ÖTV indiriminden çok bir matrah düzenlemesi hala bekleniyor.

Haberin Devamı

Gelse bile araç azlığı buna engel oluyor. Tam bir şeylerden kurtulduk derken enerji krizi çıktı. Almanya bu konuda çok öncü, araba üretiminin merkezlerinden biri. Bazı fabrikalarda üretim yapılamama hatta bazı araçlarda otomatik şanzıman olmaması, düz vites olması gibi şeyler. Bunların gelmesiyle beraber araç olmadığı için neye ne kadar merhem olur bilinmez açıkçası.

YAKIN TARİHTE ÖTV İNDİRMİ BEKLENTİNİZ YOK MU?

Kesinlikle doğru, bu konuda herkesin bir çalışması var. Olmayan aracın üzerinde yapmış olduğunuz şey boşa gider. Enflasyonist bir ortamdayız araba olsun veya olmasın enerji maliyetleri, enflasyon ciddi etki yapıyor. Matrah düzenlemesinde bazı araçlar dilimsel anlamda bir yere gelecek. Ama araç olmadığı için 3 ay sonra bunu yeniden revize etmek durumunda kalacağınız için bir işe yaramayacak. Araç bollaştığı zaman belki böyle bir uygulama gelir.

BANKALARIN KREDİ KULLANDIRMA NOKTASINDA KÖŞELİ KRİTERLERİ OLMAYA BAŞLADI. HERKESE KREDİ VERMİYORLAR. KREDİYE ERİŞİM SIKINTISI NASIL ÇÖZÜLÜR?

Burada iki kanatlı bir şey var. Özellikle otomotiv sektöründe BDDK’nın uygulaması var. Bir araç almak istiyorsunuz aracın 400 bin TL kadar olan aracın yüzde 70’ine kredi kullanabiliyorsunuz ve burada 48 ay vade var. 400-800 bin arasında bu yüzde 50’ye düşüyor vade de 36 aya düşüyor. 800 bin –1 milyon 200 bin TL arası yüzde 30 ve 24 ay. 1 milyon200 bin –2 milyon arası yüzde 20 ve 12 ay. 2 milyonun üzerinde kredi kullanma imkanınız yok. Ay sınırlaması olduğu için taksitler erişilemez hale geliyor.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı’nım yüksek faizle ilgili beyanatları özel bankaları geri adım attırdı. Geçen yayında söylemiştim 2.79 oran 2.05’e düştü. Bugünkü oranı söyleyeyim 1.89’a düştü.

Ama ben bir araç almak istiyorum 400 bin lira örneğinden yüzde 70’e kadar kredi kullanabiliyorsunuz banka bunu vermiyorum demese de vermiyor. Bankaların şu anki hedeflerinde fazlalık var gibi engellemeler var. Bunlar hala aşılmış değil maalesef."