Ekonomi Meralarda ot azaldı üretici yeme yöneldi

Meralarda ot azaldı üretici yeme yöneldi

02.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Üreticiler, bu yıl meralarda otun az olduğunu, besicilikte daha fazla yem kullanılacağını, bu nedenle maliyetin artacağını ifade ettiler.

Meralarda ot azaldı üretici yeme yöneldi

Duygu Erdoğan - Küçükbaş beslenmesinde önemli rol oynayan ve bu sayede maliyetleri düşüren meralarda ot kapasitesi bu yıl oldukça düşük kaldı. Kış yağışları bölgelerde verimli geçse de soğuk ve sıcak hava farkları ile nisan/mayıs yağışlarının sınırlı seyretmesiyle meralarda otlar gelişemedi. Artacak maliyetlerin tüketici fiyatlarına yansıyacağını ifade eden uzmanlar, yetiştiricilerin artan oranda yem desteğine ihtiyacı olacağını belirtiyor. Bu kapsamda mera ıslahı çalışmalarının yapılmasının üretimin geleceği açısından önemine dikkat çekiliyor.  

Haberin Devamı

Türkiye’nin coğrafi koşulları, yetiştiricilik geleneği ve ucuz maliyeti nedeniyle daha çok küçükbaş hayvancılığa uygun olduğu bilinirken, tüketimin de küçükbaşa yönelik olması konusunda çeşitli çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda küçükbaş üretiminin artırılması konusunda da atılan adımlar var. Küçükbaş hayvan sayısı desteklemelerle 57.5 milyon oldu. Bu alanda küçükbaş sayısını 80 milyonun üzerine, ardından 100 milyona ulaştırma hedefleri var. 

‘Pahalıya mal olur’ 

Önemli bir yetiştirici bölge olan Konya’da bu yıl mera ot kapasitesinin düşük kaldığını anlatan Ziraat Odalarına danışmanlık veren Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bu yıl iklim yağışlı gitti gibi ama sıcak soğuk dengesizliği, bir de 2021 sonbaharının kurak gitmesi meralardaki çok yıllık bitkilerin gelişiminde olumsuzluk oluşturdu. Nisan ayı kuraklığı da otların gelişimini geriletti ardından soğuk hava periyodu ve ani sıcak hava bitkilerin normal gelişim periyodu sergilemesini engelledi” dedi. Bu süreçte küçükbaş hayvanların meraya da erken çıkarıldığını vurgulayan Soylu, “Özellikle meraların ıslahıyla ilgili daha titiz çalışmalar yapılmalı, mevsimsel otlatma sistemi kurallarına uyularak gerek yetiştiriciler, gerek kontrol edenler buna riayet etmeli. Mera alanları sınırlı. Mevcut meraların ot kapasitesi azaldı. Küçükbaşta yetiştiricinin en büyük avantajı merada besleme ile maliyetini düşürüyordu ancak bu yıl mutlaka yem desteği gerekli olacak, maliyet yükselir dolaylı olarak daha pahalıya mal olur” diye konuştu. 

Haberin Devamı

‘Alanlar yetersiz kalıyor’ 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, çayır ve mera arazisi alanları son 20 yıldır aynı seviyede görülüyor. Buna göre bu alanların büyüklüğü 14 milyon 617 bin hektar olarak hesaplanıyor.   

‘Türkiye tam olarak mera hayvancılığını sağlayamadığı sürece ucuza et tüketmesi mümkün olmaz’ diyen Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, mera alanlarının azaldığını, mevcut meralarda ise ıslah çalışmalarının zorunlu olduğunu söyledi. Hayvancılığın ilk şartının ucuz maliyetler temin etmek olduğunu vurgulayan Sözat, “Özellikle küçük aile olarak hayvancılık yapanlar, borçlar altında ezilmelerine rağmen inatla üretime devam ediyor. Bu inadın karşılığını tüm üreticilerimiz artık almalı. Balıkesir’de meraların tarım arazilerine oranı yüzde 6-6.5. Bu çok düşük bir oran. Küçükbaş hedeflerine ulaşmak için meralar çok yetersiz. Ot varlığı açısından oldukça zayıf” dedi. 

Haberin Devamı

‘Kaba yemden yararlanılacak’

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, nisan/mayıs dönemi bahar yağışlarının yetersiz kaldığını anlatırken, yaylalarda, otlak yerlerde, meralarda küçükbaşın yeteri kadar beslenemeyeceğini ifade etti. Bayram, “Kaba yemden daha fazla yararlanıyoruz. Zaten bitki geçişleri bile başladı, yani beslenmede yer tutan bitkilerin zamanı da geçiyor.Daha fazla kaba yeme ihtiyaç duyulacağı için maliyetlere yansıması olacak. 50 kiloluk yem çuvalları türüne göre 350-400 lira arasında değişiyor” diye konuştu.