Ekonomi Merkel ya bizi gemiden atacak ya da uzlaşacak

Merkel ya bizi gemiden atacak ya da uzlaşacak

22.06.2015 - 08:31 | Son Güncellenme:

İflasın eşiğindeki Yunanistan, Euro Bölgesi zirvesine az bir zaman kala, kreditörlere yeni öneriler sundu.

Merkel ya bizi gemiden atacak ya da uzlaşacak

Euro Bölgesi, temerrüdle karşı karşıya olan Yunanistan için acil toplantı gerçekleştirecek. Brüksel’deki zirveye, Euro Bölgesi ülkelerinin hükümet ve devlet başkanları katılacak. Lüksemburg’da Perşembe günü yapılan toplantıda kreditörler ile Yunanistan reformlar konusunda anlaşamamıştı.

Haberin Devamı

Uluslarararası Para Fonu’nun (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan’ın borçlarının ertelenmesinin söz konusu olamayacağını açıklamıştı.

Ay sonuna kadar zamanı var

Euro Bölgesi liderler zirvesi öncesinde konuşan Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e çağrıda bulunarak, “Ya uzlaşacak ya da bizi gemiden atacak” dedi.

“Almanya Başbakanı Pazartesi günü (bugün) önemli bir karar verecek” diyen Varoufakis, şunları kaydetti: Merkel isterse müzakere çözümü arayan bir hükümetle onurlu bir uzlaşmaya varabilir ya da ilkelerine sadık ve reform yolunda Yunan halkına önderlik edebilecek yegane Yunan Hükümetini’ni gemiden atabilir.”

Komşu’nun Haziran ayı sonuna kadar IMF’ye 1.6 milyar euro ödemesi gerekiyor. Bunu gerçekleştirmesi için de kreditörlerin dayattığı tasarruf tedbirlerine uyarak, 7.2 milyar euroluk kredi dilimini alması gerekiyor.

Haberin Devamı

Yunanistan yeni öneri sundu

Yunanistan, Euro Bölgesi zirvesine az bir zaman kala, kreditörlere yeni öneriler sundu. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın AB liderlerine sunduğu önerilerin detayları resmi olarak açıklanmazken, Avrupa Komisyonu son önerileri olumlu karşıladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in yardımcısı Martin Selmayr, Twitter'da yer alan açıklamasında, Yunanistan'ın tasarısını "mesafe almak için iyi bir başlangıç" olarak niteledi. İçerik hakkında bilgi vermeyen Selmayr, tasarının Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'na da iletildiğini belirtti.

Yunanistan'ın yeni reform tasarısında kreditörlerin talep ettiği harcama kesintileri ve vergi artışlarına ne kadar yer verildiği bilinmiyor. Ancak yeni bir tasarının iletilmesi Yunanistan temerrüde düşmeden önce tarafların uzlaşabileceğine dair umut veriyor.

Yunanistan, reform karşılığı mali yardım müzakerelerinde, kreditörlerini mali yardımı serbest bırakmaya ikna edemezse IMF'ye ay sonunda yapması gereken 1.6 milyar Euro ödemeyi yapamayarak temerrüde girecek.

Yazarlar