Ekonomi Merkez Bankası ‘güneşi gördü’

Merkez Bankası ‘güneşi gördü’

11.12.2009 - 00:48 | Son Güncellenme:

2010 yılı para ve kur politikasını açıklayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “Tüneldeki ışığın güneş ışığı olma ihtimali artıyor. Son çeyrekte büyüme bekliyoruz” dedi

Merkez Bankası ‘güneşi gördü’

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, görüşmeleri halen süren IMF anlaşmasının 2010 yılı para ve kur politikasında yer almadığını ifade ederek, programın canlandırma ve iyileştirme dikkate alınarak hazırlandığını belirtti.
‘2010 yılı Para ve Kur Politikası’ programını açıklayan Yılmaz, “Eğer bir anlaşma olursa ne yapılabileceğini tekrar değerlendireceğiz” dedi.

Büyüme bekliyoruz
“Küresel krizin etkilerini en aza indirmek için üzerimize düşeni yaptık, faiz indirimlerine en erken başlayan merkez bankaları arasında yer aldık” diyen Yılmaz, Türkiye’nin enflasyon hedeflemesi uygulayanlar arasında krizde 1.025 baz puanla en fazla faiz indiren ülke olduğunu söyledi. Yılmaz, bu durumun, Türkiye’de düşük enflasyon ve faiz ortamının kalıcı olabilmesi bakımından önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.
Ekonomideki daralmanın azalarak devam ettiğini belirten Yılmaz, “Son çeyrekte büyüme bekliyoruz. Orta vadede refah seviyesinin yükselmesi de dahil ekonominin canlanmasında mali istikrar öncelikli olmalı. Türkiye’nin Dubai ile olan ilişkisinin seviyesi çok fazla değil, bundan birinci dereceden etkilenmeyiz” dedi.
Haziranda, ‘İhtiyatlı olalım, tünelin ucundaki ışık araba olabilir’ açıklamasını yapan Yılmaz, “İhtiyatlı olmakta fayda var. Işığın güneş ışığı olma ihtimali giderek artıyor” dedi.
2010 yılı ortasına kadar enflasyonun dalgalanarak yükselmesini beklediklerini belirten Yılmaz, “2010 yılı ikinci yarısında enflasyonun tekrar kademeli düşüş seyrine geçeceğini öngörüyoruz” dedi.
Yılmaz, “2012 enflasyon hedefinin hükümetle birlikte yüzde 5 olarak belirlendi” dedi. Yılmaz, gerekli gördükleri durumlarda zorunlu karşılık oranlarını ve diğer destekleyici unsurları kullanmaya devam edeceklerini, Merkez’in temel enstrümanının kısa vadeli faizler olacağını anlattı. Enflasyonda bu yıl sonunda belirsizlik aralığı yüzde 5.5 ile yüzde 9.5 bandında yer alıyor.

Haberin Devamı

DURMUŞ YILMAZ, IMF’SİZ SENARYO ÇİZDİ

8 milyar liralık DİBS alımı

- 2009 yılı programı üzerimize gelen dalganın etkisini nörte çevirme, 2010 ise ekonomik canlanma ve iyileşmenin temellerini sağlamlaştıracak.
- Merkez Bankası olarak yurtiçi ekonomik etkileri sınırlamak için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Yıl içinde IMF ile anlaşma olmadan borç çevirme oranında yükselme olursa faiz oranı üzerinde baskı yapacaktır. Maliye politikasının orta vadeli seyri kritik önem taşıyor. Kamu maliyesi gelişmelerini yakından izlemeye devam edeceğiz.
- 2010 sonuna kadar gerçekleştirilecek DİBS alım işlemlerinin toplam 8 milyar lira civarında olması öngörülüyor. İhalelerde alım işlemlerine 23 Aralık’ta başlanılacak. Alım işlemleri, Hazine’nin borçlanma programını desteklemek gibi bir amacı içermeyecek, sadece para politikası amaçları doğrultusunda, teknik nedenlerle gerçekleştirilecektir.

Haberin Devamı

Likidite koşulları belirsiz
- MB’nin DİBS alım tutarı belli olmasına karşın, piyasayla yapılacak TL karşılığı döviz alış/satış işlemlerinin miktarına ilişkin belirsizlikler ve IMF’den alınacak kredi tutarının netleşmemesi, 2010 yılı likidite koşullarına ilişkin öngörüde bulunmayı zorlaştırıyor.
- İstatistikler yeni yılda saat 10.00 ile 16.30’da yayımlanacak. Kapasite kullanım oranını da Merkez Bankası?açıklayacak.

Merkez Bankası ‘güneşi gördü’

Dalgalı kur sürecek
- Enflasyon hedeflemesi ve dalgalı kur rejimi 2010’da devam edecek.Döviz alım ihaleleri likidite koşulları aynı sürdüğü sürece devam edecek. TCMB 2002’den beri 64.7 milyar dolar net döviz alımı gerçekleştirdi. Döviz piyasasının sağlıklı çalışması için likidite önlemlerini basiretli şekilde almaya devam edeceğiz. Gerekirse zorunlu karşılığı oranları sınırlı indirebiliriz.

Merkez Bankası ‘güneşi gördü’