Ekonomi Mersin'in hedefi, teşvik yatırımlarının üssü olmak

Mersin'in hedefi, teşvik yatırımlarının üssü olmak

17.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milliyet Gazetesi, “Geleceğe Yatırım, Türkiye’ye Yatırım” toplantıları kapsamında Mersin’de iş dünyasıyla buluştu. Ekonomi Bakanı Çağlayan, bölgenin turizm ve liman açısından yatırımcı akınına uğrayacağını söyledi

Mersinin hedefi, teşvik  yatırımlarının üssü olmak

Milliyet Gazetesi’nin düzenlediği “Geleceğe Yatırım, Türkiye’ye Yatırım” toplantılarının üçüncüsü önceki gün Mersin’de yapıldı. Hiltonsa Oteli’ndeki etkinliğe Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Milliyet Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Milliyet yazarları Güngör Uras, Metin Münir, Fikret Bila, Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç ile şehirde önemli yatırımların altında imzası bulunan iş dünyasından temsilciler katıldı.
Toplantıda yaptığı konuşmada Mersin’in nüfusun 1.7 milyon kişiye yaklaştığını belirten Bakan Çağlayan, “Mersin’i keşfetmek lazım” dedi.
Mersin’in Türkiye ihracatında 13’üncü sırada olduğunu ve Türkiye ihracatından 1 milyar 340 milyon dolar pay aldığını söyleyen Çağlayan, şunları kaydetti: “Mersin’e yapılan yatırım geleceğe ve Türkiye’ye yapılan yatırımdır. Mersin adeta bir yaş sebze - meyve deposudur. Yılda iki kez ürün alınabilen bir yapıya sahiptir. Muz ve çilekte Türkiye üretiminin yüzde 60’dan fazlasını üreten bir il. Geçen yıl Türkiye’nin yaş sebze - meyve ihracatı 3 milyar dolardı, Mersin’in ihracatı ise 480 milyon doları buldu.”

Haberin Devamı


İşsizlikten iyi haber var
Mersin’de geçen yıla kadar işssizlik oranının yüksek olduğunu hatırlatan Çağlayan, bu yılın ilk çeyreğinde Mersin’de açılan yeni işyeri sayısının 440 olduğunu, bu sayede şehrin şu an Türkiye’de en fazla istihdam sağlayan illerden biri haline geldiğini dile getirdi. 2013 yılında Mersin’de düzenlenecek olan Akdeniz oyunları çerçevesinde 450 milyon lira yatırım yapıldığını hatırlatan Çağlayan, bu yatırımla beraber kentin muhteşem bir stadyuma sahip olduğunu ve bunun dışında 7.500 kişilik bir spor salonu yapıldığını bildirdi. Çağlayan, “Bu oluşum Mersin’in tüm geleceğini ve kaderini etkiler. Bir hafta on gün devam edecek olan Akdeniz Oyunları’ndan sonra bu yapı Mersin’in envanterine kayıtlı bir demirbaş olacak ve uluslararası kongrelerin ve yine uluslararası sanat ve tiyatro etkinliklerinin yapıldığı bir alana dönüşecek. Mersin ekonomisine getirilen bu sinerjiyi bakkalından, manavına, ayakkabı boyacısına kadar herkes hissedecek” dedi.

Haberin Devamı

Turizm tesisleri geliyor

Mersin’in önümüzdeki dönemde turizm alanındaki en büyük kazancı Tarsus - Kazanlı bölgesinde olacak. Bölgede yapılan 15 bin yataklı turizm tesislerinin 1.5 milyar liralık yatırımla gerçekleşeceğini ifade eden Çağlayan, burada 10 bin kişinin istihdam edileceğini belirtti. Bölgenin turizm ve ileri teknolojide 5. bölge yatırım teşviklerinden yararlanacağını anlatan Çağlayan şunları söyledi: “Günde 15 bin turistin yaşayacağı bu tesislerde, ne kadar sebze, meyve ve içecek tüketileceğini, ne kadar temizlik malzemesi kullanılacağını düşündüğünüzde Mersin ekonomisinin bundan sağlayacağı katkıyı da hesaplamanız mümkün.”


Mersin’i Akdeniz’in merkezi yapmak için 2023’e kadar dünyanın en büyük 10 limanından birinin bu kentte yapılacağını belirten Çağlayan, 12 milyon TEU’luk bir konteynırlı liman için 2 milyar 872 milyon euro’luk bir yatırım yapılacağını, bu sayede kentin tüm Akdeniz bölgesinin ticaret aktarma merkezi haline geleceği bildirdi.

GÜZELOĞLU: YABANCI YATIRIMCI İLGİSİ VAR

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada “Mersin geçtiğimiz yıl 21 milyar dolarlık dış ticareti gerçekleştirdi. Limanı İstanbul’dan sonra en büyük ikinci liman. 2023 Türkiye hedeflemesinde dünyanın ilk 10 büyük konteynır ticari limanını içine girmesi planlanıyor. Tarımda bugün Türkiye’nin en yüksek üretim değerini üreten, turizmde dünyada bir yeryüzü cenneti olan, lojistikte giderek uluslararası bir aktarma merkezi ve uluslararası liman kenti konumuyla öne çıkan bir şehir Mersin. Bu şehir gerçekten daha çok tanınmayı hak ediyor” dedi.

Haberin Devamı


Uluslararası yatırım ve ticaret gruplarının yatırım fırsatlarını araştırdığı bir dönemden geçildiğini hatırlatan Güzeloğlu, turizm ve arkeoloji tarafındaki çalışmalarla ilgili olarak şunları söyledi: “Mersin, Türkiye’de nadir kalan çok özel bir arkeoloji geçmiş uygarlıklardan kalan bir medeniyet merkezi... Bu yıl bölgede 2.2 milyon TL bütçeyle arkeolojik ören yeri ve yaşanılan çağın değerlerini yansıtacak bir restorasyon çalışması başlatıldı.”

‘Rekorda özel sektörün payı büyük’

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin son 10 yılda olağanüstü bir performans gösterdiğini, bunların siyasi ve ekonomik istikrarla olduğunu bununla birlikte Türkiye’nin rekor büyümesini ve ihracatını, Türk özel sektörünün gerçekleştirdiğini ifade etti. Bakan Çağlayan, “Ben bir siyasetçiyim. Siyaseten kendime pay çıkartabilirim. Ama bu işte asıl sözü olan, Türk özel sektörüdür. Özel sektör şu an içinde bulunduğumuz dünyanın kötüye giden ekonomik konjönktüründe, cumhuriyet tarihinin ihracat rekorlarının nasıl kırılacağını gösterdi” dedi.


Türkiye’nin enerji konusundaki ihtiyacına da değinen Çağlayan, şunları kaydetti: “Doğalgazdan başka hiçbir geliri olmayan ülkelere bakın. Hiçbir ülkede elektrik enerjisi üretiminde doğalgaz yüzde 52 ağırlıkta değildir. Ama Türkiye’de var. Niye, çünkü geçmişte Türkiye’nin enerji stratejisi olmadığı için. Sanayi Odası Başkanı iken, çok eleştirdim ve doğalgaz lobisinin yüzüne fırlatmaya çalıştım. Çünkü enerjiyle ilgili geleceği, büyümeyi kimse okuyamadı. Enerji günü geldi, ödemek zorundasın. En kolay yol seçildi, doğalgazdan elektrik üretme santralleri kuruldu. Oysa bizim, kömürümüz, güneşimiz, rüzgarımız ve jeotermalımız var.”

Haberin Devamı

‘Sesinizi duyuracağız’

Milliyet Gazetesi Reklam Grup Başkanı Savaş Yılmazer, gazetenin, internet, tablet ve mobil platformları da içine alan hizmetleriyle tartışmasız öncü olduğunu belirterek, “Siz burada neler yapıyorsanız Milliyet bunu dünyada Türkçe haber takip eden okurlara ulaştırma gücüne sahip. Dijitale adapte olmuş, çok güçlü bir yapıyı barındırıyor. Bizler sizin sesinizi Türkiye’de ve dünyada kime ulaştırmak istiyorsanız bunu yapmak üzere buradayız” diye konuştu.