Ekonomi Mevsimlik işçiye devlet şemsiyesi

Mevsimlik işçiye devlet şemsiyesi

20.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçici tarım işçilerinin barınma ve geçinme sorunlarına devlet desteği geldi. Başbakanlık genelgesine göre, mevsimlik işçilere barınma ve sağlık hizmeti sağlanacak. Düzenlemeye hem işveren, hem de işçi kesiminden olumlu tepki geldi.

Mevsimlik işçiye devlet şemsiyesi

Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeye göre, mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri prefabrike, betonarme ya da çelik yapılı yerleşim alanları oluşturulacak. Yerleşim alanları sel ve su baskınından etkilenmeyecek Hazine taşınmazlarına kurulacak. İl Halk Sağlığı Müdürlükleri kanser taraması yapacak. Bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı sağlık taraması uygulayacak. Gebe, bebek ve çocukların gelişimi izlenecek. Üreme ve kadın sağlığı hizmetleri, çevre sağlığı hizmetleri periyodik olarak yürütülecek. Mobil sağlık ekiplerinde doktor istihdam edilecek. Çocuklara eğitim verilecek.

Haberin Devamı

Cami de yapılacak

İl müftülüklerince, inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tedbirler alınacak. Tarım işçilerini taşıyan karayolu araçlarının 24.00-06.00 saatlerinde şehirlerarası yolculuk yapmamaları sağlanacak. Kolluk kuvvetlerince işçi ve ailelerinin bilgileri e-METİP’e aktarılacak. Okuma-yazma öğretilecek. Belirlenen yerler dışında çadır ve prefabrik binaya izin verilmeyecek.

Çay Sanayicisi İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) Başkanlığı Erdal Saral, “Böyle bir desteğin verilmesi elimizi rahatlatacak” dedi. Daha önce Çalışma Bakanlığı’yla bir çalışma yaptıklarını anımsatan Saral, yatacak yer ve 3 öğün yemeğe rağmen işçilerin ÇAYKUR ve devlet garantisi talep ettiklerini söyledi. Saral, düzenlemenin mevsimlik işçi istihdamını kolaylaştıracağını vurguladı.

Haberin Devamı

Sendikadan olumlu tepki

Tekgıda-İş Sendikası, “Bu tedbirlerin uygulanması halinde öncelikle; işçilerin ve ailelerinin sağlıklı barınma ve yaşam alanlarının olması, kayıtdışılığın önlenmesi, asgari düzeyde kabul edilebilir bir ücret ödenmesinin kontrolü, çocuk emeği istismarının sonlandırılması ve çocukların eğitim ve sağlıklı bir çevrede yaşayabilmesi için gerekli tedbirin alınmasını sağlayacak bu genelgeyi önemsiyor ve takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz” denildi.

Başkan Mustafa Türkel de mevsimlik işçilerin kültürel anlamda tepkilerle karşılandığını, işçi çocuklarının sağlıksız koşullarda, eğitimden uzak yaşadığını vurgulayarak, düzenlemenin önemli olduğunu vurguladı.