Ekonomi Meyve suyunda ihracat hedefi 1 milyar dolar

Meyve suyunda ihracat hedefi 1 milyar dolar

15.03.2019 - 11:08 | Son Güncellenme:

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Başkanı İlker Güney, meyve suyu sektörünün geçen yıl 280 milyon dolar ihracat yaptığını belirterek, "Önümüzdeki 5 yılda ihracatımızı 1 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz." dedi

Meyve suyunda ihracat hedefi 1 milyar dolar

Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk meyve suyu endüstrisinin ürün ve üretim kalitesiyle dünyada kabul gördüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Ağırlıklı olarak ABD, Avrupa ülkelerine ihracat gerçekleştirildiğini, Japonya pazarına da girildiğini ifade eden Güney, sektörün geçen yıl 14 milyon dolarlık ithalata karşılık 280 milyon dolarlık ihracat yaptığını dile getirdi. Güney, "Önümüzdeki 5 yıl içerisinde ihracatımızı 1 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Küresel ölçekteki tüketici beklentileri ve Türkiye'nin meyve çeşitliliğinin sektörün en büyük avantajlarından olduğuna dikkati çeken Güney, şunları kaydetti:

"Yeni meyve türlerine, ihracat pazarlarına uygun ürünlere odaklanan endüstrimiz, bu avantajları değere dönüştürüyor. İlk zamanlarda en popüler ihraç ürünlerimiz, elma ve vişne sularıyken bugün nar ve çilek suları eklendi. Bununla birlikte çok ciddi bir üzüm suyu üretimimiz var. Daha sonra portakal ve diğer narenciye ürünleri meyve suları geliyor."

Haberin Devamı

"Tarım Kredi iş birliği maliyetleri düşürdü"

Güney, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleriyle (Tarım Kredi) imzalanan iş birliği protokolünün çiftçinin sürdürülebilir kazancına katkı sağlayacağını ifade ederek, "Protokol öncesinde, 2018'de gerçekleştirilen çalışma, endüstri açısından ham madde fiyatlarına istikrar, maliyetler açısından da indirim sağladı." dedi.