Ekonomi Migros bizi 4-5 yıl meşgul eder

Migros bizi 4-5 yıl meşgul eder

30.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anadolu Grubu Yönetim Kurumu Başkanı Tuncay Özilhan, satın aldıkları Migros’la birlikte perakendeciliğin içine daha çok gireceklerini belirterek, şirkette yeni bir yönetim değişikliğine gitmeyi düşünmediklerini söyledi

Migros bizi 4-5 yıl meşgul eder

Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Grup olarak çok fazla sektördeyiz. Migros ile beraber çok daha büyük bir perakendeciliğin içine girdik. Esas geliştirmek istediğimiz sektör burası. Bizim tecrübemizde bu yönde” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Doha’da grubun ortak olduğu Abank’ın Yönetim Kurulu toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özilhan, Anadolu Grubu’nun izleyeceği stratejiye lişkin şöyle konuştu:
“Ürettiğimiz ve sattığımız bir çok mal tüketiciye dokunuyor. Bu bağlamda perakendeye gayet uygun bir yapımız var. Enerji yatırımlarımız devam ediyor. Onun dışında çok fazla sektöre dağılma ve yeni sektör yaratma projemiz yok. Elimizdeki işleri derinlemesine büyütme ve geliştirme projelerimiz var. Yeni sektörlere girme projemiz yok. Migros’un bizi önümüzdeki en az 4-5 sene meşgul edeceğini düşünüyoruz. Orada önemli bir potansiyel olduğuna inanıyoruz.”
Peki çıkmayı düşündüğünüz sektör var mı?
İleride olabilir. Şu anda herhangi bir tercihimiz yok ama büyüteceğimiz işlerimiz var. Yolda bırakabileceğimiz işlerimiz var ama şu anda herhangi bir stratejik çalışmamız yok. Hepsi büyüyebilen gelişebilen işlerimiz. Ama cazip teklifler olursa döner bakarız.
Rus ekonomisi büyük sorunlar yaşıyor. Efes’le Rusya’dasınız. Ortağınıza ‘Biz yokuz’ der misiniz?
Yok olmaz. Açık söylüyorum olmaz. Bizim yarattığımız bir marka. Ortağımızla ilişkimiz iyi. Zaten bizim tüm ortaklarımızla ilişkimiz çok iyi. Yabancılarla iyi ortaklık yapan Türkiye’nin önemli gruplarından biriyiz. Değer yaratabilen ve proje geliştirebilen.
Onlarda gayet memnunlar. Ülke bazında bir takım sorunlar olabiliyor ama biz 40 senedir bu işin içindeyiz. Uzun vadeli bakıyoruz. Esasında tüketiciye ulaştırdığınızda tüketilen bir mamul. Rusya’da ikinci büyük oyuncuyuz. Oradaki hacimlerimiz bu işi rahatlıkla karlı durumda tutacaklar işler.
Dolayısıyla içecek grubundan çıkmak gibi bir düşüncemiz olamaz. Açık ve net. Sorunlu bir sektör ama neticede mücadele ederek ve gerekli yatırımları yaparak devam ederiz. En önemli ortağımızda devlet.
Önemli miktarda vergi topluyoruz. Devlette memnun bu vergiden. Bizim önemli belki de en önemli sektörümüz.

Haberin Devamı

‘Türkiye stratejik planlamada noksan’
Türk ekonomisi için alternatif gördüğünüz alan var mı?
Esasında Türkiye’nin her şeyden evvel stratejik sanayileşme projesini ortaya koyması lazım. Türkiye’nin bu açıdan noksanı olduğuna inanıyorum. Planlamanın daha da geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Eski dönemdeki gibi Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) ekonomiyi uzun vadeli planlayacak, yönlendirecek ve sektörel organizasyonları planlayacak, yol gösterecek, teşvik edecek bir çok konuda yeteri kadar iyi planlanmadığını düşünüyorum. Şehirleşmeden, sosyal yapıdan sanayileşmeden ticaretten tarımdan bir çok konuda Türkiye’nin hakikatten daha iyi planlama yapıp, uzun vadeli projeler ortaya koymasının çok gerekli olduğunu düşünüyorum. Orta vadeli planlama yetmiyor. Altını daha iyi doldurmak gerek diye düşünüyorum. Yani sektörel bazı doldurmak gerektiğini düşünüyorum.’

Haberin Devamı

ÇOCUK ELİNE KALAŞNİKOF ALACAĞINA ‘TOP’ ALSIN...
Türkiye’de spor endüstrisindeki son gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye 70 milyon nüfusu ile yüzde 30-40 25 yaş altı nüfusu ile spora daha çok ehemmiyet vermeli. Kulüpleri desteklemeli. Kulüpleri liselere, Anadolu’ya yaymalı. Şimdi yükselen spor basketbol. Bizim Avrupa kupası maçında 10 bin kişi vardı. ABD’de sporun en büyük avantajı liselerde yaygın olması. Kredi vermeleri. Spor yapan talebeye eğitim kredisi veriyor. Bundan daha fazla motive edecek bir şey var mı?
Sporcuysanız giremeyeceğiniz üniversite yok. Çocuk eline kalaşnikof alacağına basketbol topu, voleybol topu alsa ne güzel olur.
Maç seyrederken kendimden geçiyorum. Hiç kritik dinlemiyorum. Herkes o kadar çok biliyor ve kritik yapıyor. Çok da etkilenmemek lazım.

‘Rusya’daki sorunlar bizi etkileyecek’
Rusya’da yaşanan kirizin Türkiye’ye kalıcı etkisi olur mu?
Uzun vadeyi bilmiyorum ama kısa ve orta vadede etkileyecek. Türkiye ile Rusya ticaretten çok önemli yatırımları olan iki ülke. Çok yönlü ilişkilerimiz var. Birinde olan sıkıntının öbürüne sıçramaması mümkün değil. 2015’te turizm açısından etkileneceğini düşüyorum. İhracat açısından bir takım açılımlar olsa da etkileneceği göründeyim. Rusya’da enflasyon yükselecek. Faizler yükseldi. Kur böyle devam edecek gibi. Rus tüketicisinin tüketim kabiliyeti düşecek. Yatırım kabiliyeti düşecek. Hareketliliği düşecek. Bunlarında muhakkak Türkiye’ye etkisi olacak. Ama kısa vadeli görüyorum. Rusya problemlerini çözdükten sonra bu ortaklığın daha da gelişeceğini düşünüyorum. İki ülkenin yakınlaşması pozitif değer yaratır diye bakıyorum.