Ekonomi Milli tank için düğmeye basıldı

Milli tank için düğmeye basıldı

30.07.2008 - 00:54 | Son Güncellenme:

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Otokar’ı Türkiye’nin ilk özgün ana muharebe tankının tasarımı için görevlendirdi. Tüm fikri ve mülkiyet hakları Türkiye’ye ait olacak milli tank projesinin bütçesi 500 milyon dolar

Milli tank için düğmeye basıldı

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülen Altay Milli İmkânlarla Modern Tank Üretimi Projesi’nin ana yüklenicisi Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar oldu. Şirket ilk Türk ana muharebe tankının tasarımı, geliştirilmesi, entegrasyonu, prototip üretimi, testi, kalifikasyonu ve proje kapsamındaki tüm faaliyetlerden SSM’ye karşı tek sorumlu olacak. Bunun yanı sıra Otokar alt sözleşmelerin yapılması ve projenin yönetilmesi, ürün kalifikasyonundan da sorumlu olacak.
Altay Milli Tank Üretimi Projesi İmza Töreni Otokar fabrikasına yapıldı. İmza törenine Başbakan Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding Savunma Sanayii ve Diğer Otomotiv Grubu Başkanı ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç katıldı.
Projeye teknik destek sağlamak üzere seçilen Kore Cumhuriyeti’ni temsilen Milli Savunma Bakanı Sanghee Lee’nin yanı sıra, alt yükleniciler Aselsan, Hyundai-Rotem, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu ve Roketsan’ın üst düzey yöneticileri de törene katıldı. 

Erdoğan: Takvim hızlansın
Projenin takvimine göre ilk ürünün 78.5 ay sonra ortaya çıkacağını belirten Erdoğan şöyle dedi:
“Koreli Sayın Bakan ve Sayın Koç’la konuştum. Bu süreyi kısaltmalarını istedim. Her ikisi de notlarını aldılar. Biz bir yarıştayız ve projelerimizi kısa sürede yapmalıyız. Amacımız tüm kara muharebe araçlarının Türkiye’de üretilmesi. Hedefimiz 2011’de yerli savunma sanayii içindeki yerli payının yüzde 50 olması. Altay projesi ihracat potansiyeli olan sayılı projelerden biri.”
Bakan Vecdi Gönül, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyon ihtiyaçlarına baktığımızda, yıllık ortalama 3-4 milyar dolarlık kaynağı savunma ürünlerine harcamamız gerektiğini görmekteyiz” dedi.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da Güngören’deki saldırıda hayatlarını kaybedenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladığı konuşmasında, “Bu saldırı hepimizi can evinden vurdu” dedi. Koç, projeye ilişkin olarak da şunları söyledi:

Koç: Teknoloji yaratalım
“Bu proje savunma sanayii kara platform geliştirme ve üretimine büyük bir ivme getirecek. Türkiye’nin kendi bölgesinde lider olması için istikrarlı yönetime, büyüyen ekonomiye ve kuvvetli bir silahlı kuvvetlere ihtiyacı var. Bu hususta da kendi kaynak ve kabiliyetlerimizi geliştirmemiz, kendi teknolojimizi yaratmamız şart.”
Koç grubunun savunma sanayiindeki faaliyetlerine de değinen Koç, “Otokar, RMK Marine, Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri şirketlerimizle ülkemiz savunma sanayiinin ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde uluslararası rekabetin bir parçası olarak uzun vadede ihracat yapacak seviyeye gelmeyi hedefliyoruz” dedi. 

İlklerin şirketi
Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen de şirketin 45 yıldır otomotivde ilklere imza attığını kaydederek şu bilgileri verdi:
“Türkiye’nin ilk askeri zırhlı aracını tasarlayan, ilk zırhlı araç ihracatı yapan firmayız. 21 yıldır savunma sanayiinde faaliyet gösteriyoruz. 25 bin askeri aracımız bugün başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere 15’den fazla ülkenin ordusunda ve Birleşmiş Milletler görev birimlerinde hizmet veriyor. Altay projesi ile bir ilke daha imza atacağız.”

Haberin Devamı

Tüm fikri ve mülkiyet hakları Türkiye’nin
-  İmzalanan anlaşma neticesinde Otokar ana yükleniciliğinde geliştirilecek olan ilk Milli Tank Türkiye’nin bu alanda dışa bağımlılığını sona erdirecek. Türkiye Cumhuriyeti, milli tankın tüm tasarım ve fikri mülkiyet haklarına sahip olacak.
-  Milli tankın tasarım, geliştirme, entegrasyon, test ve üretimine ilişkin tüm bilgi ve dokümanları içeren ve tankın seri üretimine temel teşkil edecek bir teknik veri paketi, hiçbir kısıtlama olmaksızın ve tüm haklarıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin olacak.
-  Türk savunma sanayine yeni teknolojiler ve yetenek kazandıracak olan ilk milli tankın tasarımı, prototiplenmesi, testleri ve kalifikasyonu için yaklaşık 500 milyon dolarlık bir bütçe öngörülüyor. 
-  Otokar’ın ana yükleniciliğinde ilk milli tank için tasarım çalışmalarına başlanacak. Projenin 78.5 ayda tamamlanması hedefleniyor. 
-  Proje konsept tasarımı, detay tasarım, prototipleme ve kalifikasyon olmak üzere üç aşamadan oluşacak.
-  Anlaşma seri imalat sürecini kapsamıyor.

Haberin Devamı

Milli tank için düğmeye basıldı

İşte Altay projesi takımı
İlk Türka ana muharebe tankının tasarımı, prototip üretimi, testi ile diğer alt yüklenicilerin seçimi, ürün kalifikasyonunu ve  projenin uyum içinde yönetilmesinden sorumlu olan Otokar, bazı alt yüklenicilerle çalışacak. Altay takımı olarak adlandırılan ve bu projede yer alan alt yüklenici şirketler şöyle:
-  Aselsan 
-  Koreli Hyundai Rotem
-  Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu
-  Roketsan