Ekonomi Milyon dolarlar havada uçuşacak

Milyon dolarlar havada uçuşacak

20.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milyarlarca dolarlık sanat eserinin sergilendiği Art Basel etkinliğinde yaklaşık 2 milyar dolarlık “alım” yapılması bekleniyor. Fuarda tabloların yanı sıra “sanat” niteliğinde birçok eşya da var!

Milyon dolarlar havada uçuşacak

Dünyanın en pahalı sanat eserlerinin yer aldığı, koleksiyonerlerin merakla beklediği “Art Basel” etkinliği, 46. yılında da ilgi çekmeyi başarıyor. Kendisine has bir yapısı bulunan, sanat eserleri sanat galerilerin “ön eleme”yle yer alabildiği, seçkin koleksiyonerlerin katıldığı etkinlikte. bu yıl 2 milyar doların üzerinde satışa imza atılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Merkez bankalarının bankası olarak nitelenen B.I.S.’e (Bank for International Settlements) ev sahipliği yapması ve tüm dünya bankaları için uyulması gereken ortak “Basel Prensipleri”nin belirlenmesiyle adından söz ettiren İsviçre’nin Basel kendi, 46 yıldır dünyanın en büyük sanat fuarının da beşiği. Modern ve çağdaş resimlerin yer aldığı Art Basel, bu yıl da 33 ülkeden 284 sanat galerisi ve satıcıyı biraraya getirirken, 100 bine yakın ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor.

Picasso, Warhol gibi tanınmış sanatçıların yanı sıra halen yaşayan ressam ve heykeltraşların eserlerinin de sergilendiği etkinlik, bu nedenle büyük önem taşırken, koleksiyoncuların yüklü miktarlarda alım yapmaları, eserlerin de yüksek değerlerde alıcı bulmaları için hiçbir fedakarlıktan kaçınılmıyor. Nitekim bu yıl, 2 milyar doların üzerinde satış yapılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Farklı seçenekler

Art Basel’de sadece tablolar ve heykellerin sergilendiğini söylemek yanlış olur. Zira bu yıl iyiden iyiye değiştirilen fuar alanı, ziyaretçilerin “önceden ezberlemesi”ni gerektiren bir karmaşaya sahip.

Farklı alan ve bölümlere sahip etkinlikte, klasik sanat eserlerinin yanında özel yaratılan objeler, panolar, eşyalar gibi şeylere de rastlamak mümkün. Birçoğu da, müze yöneticileri ve özel parçalar arayan koleksiyonerler için.

Bunlar arasında kendi portresiyle bir başka kadının bedenini birleştiren 80 yaşındaki Perulu Teresa Burga’nın eserini, Bruce Nauman’ın rengarenk neon ışıklarından oluşturduğu panosunu ya da Alexis Rockman’ın suluboya ile boyadığı muzlarını görmek de mümkün.

Alıcılar dikkatli
Fuar yetkilileri, Art Basel’i “dünyanın en iyi sanat süpermarketi” olduğunu belirtirken, koleksiyonerlerin ilk tercihlerinin ünlü sanatçılar olduğunu, bunun yanında son dönemlerde iyi satan, hayatını kaybetmiş ya da sanat kariyerinin olgunlaşma döneminde olan sanatçıların eserlerine de rağbet etmeye başladıklarını belirtiyor. Uzmanlar, “İnsanlar genç sanatçıların eserlerine pek fazla ilgi göstermiyor, risk almak istemiyor. Daha ‘güvenli’ alışveriş ve yatırım yapmak istiyor” diyor. Nitekim Alex Israel adlı sanatçının bir eseri 1 milyon dolara alıcı bulurken, sanatçının aynı seriden bir başka eseri 12 ay sonra 442 bin dolardan satılabilmiş. Fuar, yarın sona eriyor.
Girmek, satmak gezmek zor!
Dünyanın en büyük sanat fuarında satış yapabilmek de, gezmek de pek kolay değil. Bu fuarda yer alacak sanat galerileri, 11 ay öncesinden sergileyecekleri eserlerin yer aldığı bir katalog ya da küçük maketler hazırlayıp, organizasyon komitesine yolluyor. Burada yer alan ve dünyanın en önemli sanat galerilerinin temsilcilerinden oluşan jüri, bunlar arasından bir seçim yapıyor.
Tüm dünyadan yaklaşık 900 galerinin başvuru yaptığı belirtilirken, her bir galeri, burada yer almak için 80 bin doları bulan ücretler ödüyor. Fuara kabul edilmeyi 7 yıl kadar bekleyen bile var. Galeriler, fuar süresince jüri tarafından sürekli denetleniyor ve satılanın yerine bildirilenden farklı bir eser konulup konulmadığına bakılıyor. Şayet böyle bir durum varsa, galeriye “kapı” gösteriliyor.
Önemli miktarda alım yapma potansiyeline sahip koleksiyonerler, şampanyalı kahvaltılar, BMW’li servisler, lüks oteller, özel turlar gibi hizmetlerle ağırlanıyor. Tek seferde 35 milyon dolarlık alım yapan koleksiyonerler olduğu düşünülürse, normal... Zenginlerin alım yapmasını seyretmek için gelenlerse, günlük 50 dolar giriş ücreti ödüyor.
Bu yılki fuarda Rirkrit Tiravanjia’nın öncülüğünde yaratılan ve sanat eserini andırdan yemek bölümü de ilgi çekiyor. “Aynı gökyüzü altında hayal kuralım” adını taşıyan çalışmada, yemekler, Tiravanjia ve ona eşlik eden sanatçılar tarafından yapılıyor. Burada ücretsiz yemek için, bağış yapmak, sürdürülebilir tarım için önerilerde bulunmak, fikirler sunmak, biber doğramak, ortalığı toplamak ya da başkalarının yemeğini servis etmek yeterli!