Ekonomi Mini torba komisyondan geçti

Mini torba komisyondan geçti

24.12.2018 - 23:59 | Son Güncellenme:

AK Parti'nin Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden geçiş yasağını ihlal eden araçlara yönelik idari para cezalarının affını ve tahsilatı yapılmış cezaların da iadesini öngören mini torba yasa teklifi Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda bazı rötuşlarla kabul edildi. Teklif sahibi AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, düzenlemenin yasalaşması halinde şu ana kadar tahsil edilmiş 19 milyon 922 bin TL'lik cezanın ilgililerine iade edileceğini bildirdi. Muş, teklifin görüşmelerinde imar barışında 31 Aralık'ta dolacak başvuru süresinin uzatılabileceği sinyalini verdi.

Mini torba komisyondan geçti

Teklifin komisyon görüşmeleri "seçim rüşveti" ve "Metin Akpınar" tartışması ile başladı. CHP'li Mehmet Bekaroğlu, TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın AK Parti'den İstanbul Belediye Başkan adayı olacağını belirterek, "Bu teklifin anlamı açıkça Meclis Başkanı'nın 'Cebimde seçim rüşvetiyle geliyorum' demesidir. Ama korkunun ecele faydası yok. İstanbul'u kaybettiniz" dedi. HDP'li Garo Paylan da teklif için "Bu bir seçim yatırımı düzenlemesidir çünkü özellikle İstanbul'da anketler kötü gidiyor" iddiasında bulundu. Paylan'ın hakkında soruşturma başlatılan sanatçı Metin Akpınar'ın durumunu gündeme getirmesi salonda tansiyonu yükseltti. AK Partili vekiller ile CHP ve HDP'li vekiller arasında yaşanan söz düellosu üzerine Komisyon Başkanı Sadi Bilgiç, toplantıya ara verdi. Ancak arada da vekiller arasındaki gerilim bir süre devam etti.

Haberin Devamı

Ara sonrası söz alan MHP'li Mustafa Kalaycı, soruşturmaya neden olan ifadeleri tekrarlayarak "Bunun savunulacak tarafı yok. Bu ne mizahla, ne demokrasiyle ne siyasetle bağdaşır. Kimse demokrasi dışı arayışa heves etmesin" değerlendirmesini yaptı.

"İSTANBUL'U KAZANACAĞIZ"

Eleştirilere yanıt veren Muş, "Seçim rüşveti" değerlendirmelerini vatandaşa "hakaret" olarak kabul ettiklerini vurguladı. "Milletimiz oyunu niçin, ne zaman, nasıl kullanacağını iyi bilir" diyen Muş, "Biz İstanbul'u kazanacağız. Şüpheniz olmasın" iddiasında bulundu. Muş, Yıldırım'ın adaylığına ilişkin değerlendirmelere de, "Bu İstanbul'a ne kadar önem verdiğimizi gösterir" karşılığını verdi.

Muş, Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden geçiş cezalarıyla ilgili maddeye ilişkin bilgi verirken de, şu ana kadar tebliğ edilmiş 26 bin 744 cezanın ödemesinin yapıldığını, düzenleme uyarınca başvurulması halinde 31 Mart 2019 tarihine kadar iadesi yapılacak ceza tutarının bugün itibariyle 19 milyon 922 bin TL olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

CHP'li Cahit Arı, iade süresinin sona ereceği tarihte yerel seçimlerin yapılacağına dikkat çekerek, "Vatandaş önce para iadesini alacak, sonra oy kullanmaya mı gidecek? Bu açıkça seçim rüşveti mahiyetinde" ifadelerini kullandı. Bu eleştirinin ardından AK Parti'nin verdiği önergenin kabulüyle sözkonusu tarih "29 Mart 2019" olarak değiştirildi.

İMAR BARIŞINDA SÜRE UZATIM SİNYALİ

Teklifin Boğaziçi Kanunu'nda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesine ait kroki ile sınır ve koordinat listesini değiştirerek, Sarıyer ve Beykoz'un belli bölümlerini de "imar barışı" kapsamına alan maddesinin görüşmelerinde, CHP ve HDP'den düzenlemeye yoğun tepki geldi. Koordinatların boğaza zarar vermeyecek noktalarda kullanım dengesi sağlanarak ilgili belediyelerin talepleri değerlendirilerek değiştirildiğini kaydeden Muş, milletvekillerinin imar barışında başvuru süresinin 31 Aralık'ta dolacağını anımsatıp, bu durumda teklifle dahil edilen alanlardaki vatandaşların düzenlemeden yararlanma imkanı olmayacağını ifade etmeleri üzerine, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Süre uzatımı yürütmenin konusu. Bakanı aradım, dönüş yapacak bana, uzatıp uzatmayacak mısınız meselesine bir cevap isteyeceğim kendisinden. Fakat burada, dediğiniz gibi, yıl sonu geldi, dolayısıyla Bakanlığın burada bir tasarruf kullanması gerekiyor ki vatandaşlar bundan faydalanabilsin, makul bir süre."

Muş, MHP'li Kalaycı'nın vatandaşların imar barışında ödemeleri gereken harçlar nedeniyle zorlandıklarına ilişkin telefonlar aldığını belirtip, ödemelerin taksitlendirilmesinin talep edildiğini belirtmesi üzerine ise, "Benim bildiğim taksitlendirme konusunda bakanlık bir çalışma yürütüyor. Ama hayata geçirip geçiremeyeceği, ne ölçüde geçirebileceğini bilmiyorum" dedi.

3 MİLYON KİŞİYE YENİ HAK

Muş, teklifle vergi ve prim borçlarını yapılandıran ancak ödeme yapmayarak düzenlemeden yararlanma hakkını kaybedenlere belli şartlarla son bir imkan daha verileceğini söyledi. Vergi borç yapılandırmasında başvuran 2 milyon 459 bin kişinin yapılandırmayı bozduğunu, 32 milyar TL'lik yapılanmanın devam ettiğini, bunun da 13.4 milyar TL'sinin tahsil ediğini belirten Muş, prim borcunda da 1 milyon 472 bin kişinin 3.4 milyar TL'lik borcunu yapılandırdığını, 560 bin kişinin hükümleri ihlal ettiğini, buradaki tahsilat tutarının da 3.2 milyar TL olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

AK Parti'nin kabul edilen önergesiyle teklife eklenen maddeyle ziraat odası aidat ücretlerinde asgari ücretin yüzde 2'si olarak belirlenen aidat alt sınırı yüzde 1'e indirildi.

BİRKAÇ GÜN İÇİNDE AÇIKLAMA YAPACAK

Teklifin tümünün oylaması öncesi muhalefet milletvekillerinin imar barışında süre uzatımıyla ilgili ısrarlı soruları üzerine "Bakanlık çalışıyor. Başka talepler de var bakanlıktan. Bunlarla ilgili açıklamalar bir kaç gün içinde yapılacaktır" demekle yetindi. Komisyonun 9 saatlik mesaisiyle benimsediği teklifin Çarşamba günü Genel Kurul'da ele alınması bekleniyor.